Reagovanje Đura N. Sarardžića na tekst Miodraga Iličkovića “Sjećanje na pomorskog kapetana Nikolu. J. Samardžića”

18
Crna Gora

Nakon objavljivanja teksta Miodraga Iličkovića “Sjećanje na pomorskog kapetana Nikolu. J. Samardžića” od 20. 12. 2013. g. na portalu www.montenegro.org.au koji je Skala radio integralno prenio, oglasio se sin pokojnog Nikole Đuro N. Samardžić čije obraćanje prenosimo u cjelosti.

Poštovani g-dine Iličkoviću,

Želim istaći da cijenim uvažavanje koje ste u Vašem tekstu pokazali prema mom pokojnom ocu Nikoli, kao istinskom borcu za Crnu Goru.

Međutim, moram da se osvrnem na jednu Vašu konstataciju koju ste iznijeli u Vašem tekstu, tj rečenicu u kojoj navodite ‘Nije se smio vratiti, jer je nad njim i njegovom porodicom visila prijetnja da će mu ‘otkinuti glavu’ i svima njegovima. Znao je sa kime ima posla i nije htio da riskira.’ Radi se o prilično teškim riječima na koje moram odgovoriti kao sin pokojnog Nikole, i člana ‘porodice’ koju ste takođe pomenuli u istoj rečenici.

Kao odgovor na Vašu konstataciju, iznosim sljedeće činjenice:

Apsalutno nije istina da je mom pokojnom ocu iko ikada zabranio da se vrati u Crnu Goru, jer za time, naravno, nije bilo razloga. On je posljednjih godina svog života, kao što znate g-dine Iličkoviću, bio uslovljen za bolnicu i bolnički krevet, pa su mu mogućnosti za duga i naporna putovanja od Australije do Crne Gore bila otežana, pa čak i nemoguća. Zato sam ja tih godina dok je još bio živ dolazio u Crnoj Gori više puta turistički koliko su finansijske mogućnosti dozvoljavale i u njegovo ime da završavam obaveze. Niko mi tada nije pravio problem kad god sam posjećivao Crnu Goru, a siguran sam da ne bi ni mom ocu bilo ko pravio problem da mu je zdravlje dozvoljavalo da dolazi. Njemu, za razliku od nekih drugih koji su se našli u iseljeništvu, nije bilo oduzeto ni crnogorsko ni jugoslovensko državljanstvo, jer naravno, ni za time nije bilo razloga. To znači da je on u Crnoj Gori imao status kao i svi ostali njeni građani pa mu samim tim niko zakonski nije mogao zabraniti ni ulazak ni boravak u Crnoj Gori. Uživao je sva građanska prava, koja sigurno ne bi uživao da mu je bio zabranjen ulazak u zemlju. Redovno je svakog mjeseca od njegovog penzionisanja 1995. godine do njegove smrti primao penziju koju je stekao svojim dugogodišnjim društvenim, političkim i pomorskim radom. Bio je uknjižen kao vlasnik stana i garaže u Kotoru na osnovu njegovog dugogodišnjeg radnog staža u Jugooceaniji, i iste je otplatio Jugooceaniji na osnovu Ugovora o Stanarskom Pravu. Naravno, niko mu nije osporio vlasništvo nad njegovom imovinom. To potvrđuje da je izmirio sve svoje obaveze prema Jugooceaniji, jer bi Jugooceanija u protivnom pokrenula sudski postupak protiv njega i zaplijenila njegovu imovinu. Redovno je izmirivao sve svoje poreske obaveze na ime stana, garaže i zemlje u Krivošijama prema Opštini Kotor, tj prema državi.

Opšta je poznata stvar, a i Vi, g-dine Iličkoviću, znate da je moj otac imao želju da se vrati u Crnu Goru i da svoje posljednje dane provede u zemlji koju je najviše volio i doživljavao kao svojom. Ja sam u oktobru 2005. godine na osnovu dogovora sa mojim pokojnim ocem i njegove želje i rezervisao avionske karte za nas dvojicu da se vratimo u Crnu Goru u januaru 2006. godine. Imao je već tada ozbiljnih zdravstvenih problema, ali nijesam slutio da će se njegovo stanje tako naglo pogoršati. Bio je on spreman odmah još u oktobru da putuje za Crnu Goru, ali ja nijesam mogao tada još, jer sam radio u Sidneju i naravno, morao sam prvo organizovati veliki i jako složeni selidbeni proces za Crnu Goru, kako bi se uopšte i stvorili uslovi za naše preseljenje u Crnu Goru.  Uz to, doktori u St George Hospital su mu neposredno uoči njegove smrti zabranili da leti avionom jer su strahovali da će preminuti u toku leta.

Računajući da ćemo moći u januaru 2006. godine da stignemo zajedno u Crnu Goru, unaprijed sam organizovao da bude smješten u najboljem mogućem i najmodernijem apartmanu pri Domu Starih u Risnu i da prima dijalizu u kotorskoj bolnici. Naravno, isto ne bih mogao organizovati da nije bilo podrške od strane države Crne Gore. Država je u tom trenutku bila maksimalno spremna da pomogne i izađe nam u susret kako bi nam olakšala i učinila njegov i naš povratak što bezbolnijim i lakšim.

Nažalost, kao što znate g-dine Iličkoviću, moj pokojni otac je umro 25. decembra 2005. godine. Krajem januara 2006. godine, ja i moja porodica smo prenijeli njegove posmrtne ostatke i postavili iste u našoj porodičnoj grobnici u Crnoj Gori. Veliki broj ljudi je došlo da nam izjavi saučešće u kapeli na gradskom groblju u Kotoru, prije nego što smo našeg oca prenijeli u njegovo rodno selo. Među tim ljudima koji su nam izjavili saučešće i maksimalno nas ispoštovali bili su funkcioneri iz Skupštine Crne Gore, kao i ministri iz tadašnje Vlade Crne Gore i bezbroj drugih uglednih ličnosti iz cijele Crne Gore. Državna televizija RTCG je isto veče na dnevniku prenijela govor koji sam ja održao kao njegov sin.

Ja ovdje u Crnoj Gori živim već 8 punih godina i nikad mi niko nije pravio bilo kakav problem. Lijepo mi je, i mogu Vam g-dine Iličkoviću reći da se ovdje osjećam bezbjednije i sigurnije nego bilo gdje drugo, pa Vam zato moram ukazati da Vaša konstatacija da je ‘visila prijetnja da će mu otkinuti glavu i svima njegovima’ nije na mjestu, a u isto vrijeme vjerujem da ćete Vi kao ugledni i zdravorazumni bivši diplomata shvatiti sve gore navedeno i da Vam se ista greška neće ponoviti.

Srdačan pozdrav

Đuro N. Samardžić

18 KOMENTARI

 1. Bih,bih dobre volje..ali čekam da mi ti Mija-čedo moje izađeš iz bliznice stare moje(ne čudim se ni ijedim-poštujem tvoju želju da vječito o njoj bitišeš-svoj na svome!!!)!!!!!

 2. Mija,nadam se da ti Jole nije krivac,esi se sam nasadio na jaja ka kokoška stara! Uživaj i ne zabadaj nos u tuđe bliznice,i izađi iz nje,i nadiši se svježega vazduha-zdraviji ćeš biti..i brez vlasnika tvoje tabule raze-vjeruj mi?!

 3. I…z Bijelić,,,,uku,sretan ti ortodox Badnji Dan(slaviš ga- reče od 25-decembra 2013) i svi naredni dani! Postavljaš neka pitanja-imam li koga od famelje ili su digli ruke od mene?Imam,imam Adio I… Mare B…uku ,i svi smo živi i niko od nikoga ne diže ruke niti smo u svađi obiteljskoj -zarad imovine tuđe! Za razliku od tebe i tvoje obitelji(sreća e niste arapi) e bi legla krv među vama,zarad imovine m u k t e-a to što su digli ruke od tebe-nije čudo….jer oni nisu doktori od glave-no babice stare ?!

  • I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu,
   I stvori sve živo na kugli zemaljskoj,
   a stvori i brava na Prčnju u obličju J… D…..
   a koji bleji li bleji na ovom portalu non stop,
   još malo strpi se bit će zelene trave pa ćeš bit mirniji……J…. D……ku.

 4. IMA LI JOLE KOGA OD PORODICE DA GA MALO SMIRI ILI SU DIGLI RUKE OD NJEGA ….?
  JOLE JE BAS NEUMORAN …OVAKVU SAMOSVIJEST NEMA NIKO U CG…OSIM MOZDA NEKI MU RODJACI SA NJEGUSA

  ADIO MARE

 5. Ajde Jole prekini vise, Njegovi sinovi pojma nemaju kroz što je on prolazio a ti još manje iako si imao dosijea. Ne lujpaj vise jer nas ima koji smo se sa njim družili I znali odlično kako mu prijetge tvoji drugovi. Ućuti jednom da popuješ. Nemaš pojma s kim polemišeš ako se to tvoje brljanje može nazvati polemikom.

 6. Dragi Leone,hvala što brineš o mom zdravlju. To mi daje nadu da ću “preživljeti”? Ali brinem za tvoj narušeni integritet-čovjeka? Leone ti reći:”…ne treba mu uzimati svaku riječ za grešku.” Za tebe je riječ-čitave rečenice suprostavljene jedna drugoj-odnosno istini? Kako to Leone,da se neko ne smije vratiti u svoju zemlju-jer prijete njemu i porodicu da će im “okinuti glavi,a u tu istu zemlju duže vrijem boravi član te iste porodice-zbog čega se ljuti njegov otac i to kazuje onome-koji kasnije zloupotrebljava(u ljudskom smislu),”nota bene” kad je čovjek,na žalost mrtav?! Zato i očekujem da se ne baviš rabotama koji su ispod crte ljudskog dostojanstva!

  • Cika Jole petljas se u nesto sto ne poznajes toliko da bi moga sudit na ime recenoga i donosis pogresne zakljucke. Nije Ilickovic nidje reka da je ovi momcic boravio dugo u tu Ndrzavu no znas kakvi su momacki dani i jurnjava po jevropi za zenskijima ali si zaboravio. Ajde ti na pecanje dako se smiri ovo vrijeme ili podji do adio mare ona ce ti pomoc u svacemu.

 7. Dragi Leone,potpuno te razumijem-saosjećam sa tvojom nedaćom,jer, na žalost, tvoj mir-razum remeti ti tama iz koje se javljaš-zadnjeg trapa od “lava”-vlasnika tvoje tabule raze!Zato evo ti repete- čitaj:
  -” Umjesto da su Monitor i ostala sredstva informisanja shvatila i podržala napore i inicijative,izložili su ih ruglu i podcjenjivanju.”
  – “Nije se smio vratiti,jer je nad njim i njegovom porodicom visila prijetnja da će mu “okinuti glavu” i svim njegovim..”(čija i od koga prijetnja-istina liječi..ali kako koga i kad mu zatreba?)
  – “Dragi Đuro,radujemo se(u množini-ko?)da se dobro osjećaš u Crnoj Gori…”
  -“Čudi me da se nijesi ranije javio jer svake godine Zajednica obilježava godišnjicu Nikoline smrti..”
  – “Ljutio se tada Nikola što toliko dugo ostaješ kada si mu bio najpotrebniji,ali je razumio pubertetske godine…”
  -” Budi zdravo i uživaj u zimskoj atmosveri Kotora…”
  Dragi Leone-sad sa razumijevanjm pročitaj jedinog mjerodavnog da cijeni sebe i porodicu Samardžić sina Đura-što je napisao-što je potvrdio-a što je negirao i odbacio kao zaobilaženje istine-po naški lažavine u namjenske svrhe..nekome znane svrhe i ciljeve!!!

  Meni ostaje-da potvrdim vaše namjere…da je ovo izdizanje-ispod ..ljudskog dostojansva i domaćeg vaspitanja-takozvanih “od integriteta”,koje u naravi liči na tipično “crnogorsko domaće vaspitanje” brinuti o tuđim poslovima usput sebi graditi puteve prosperiteta u nekim novim uslovima-sa tuđe grbače?Ovo ste načuli u protekli kvarat od vijeka služeći s’dušno vlasnicma vaših tabula?!

  • Cika Jole vi ste tezak slucaj. Mozda prije pecanja da svratis do nekog specijaliste dok nije kasno? Mnogo ga komplikujes i ides u sitno, a daleko si bio od mjesta dogadjaja i nemas pojma sta se sve izdesavalo. Ovi Ilickovic je koliko mi poznato odavno van Crne Gore pa mu ne treba uzimat bas svaku rijec za ghresku. Ziv ti nama bio pa da ovu pricu zavrsimo.

 8. Leone,od lava imaš samo zadnji trap-čim tako bleee ble blaaa! Čitaj me sa razumijevanjem! Pa zar je moguće da su ljudi od i sa “integritetom” bolji prijatelji i da više patite svi vi zajedno nego đeca velikog ČOVJEKA NIKOLE JOVA DUKINA SAMARDŽIĆA ? LEONE, UVUCI TABULU TVOJU RAZU u…..đe ti DECENIJAMA STOJI-TAMO TI JE IPAK NAJBOLJE-REKLO BI SE PO TVOM ANONIMNOM KOMENTARU ?! ZA KRAJ, OKO TVOG (ne)potpisanog KOMENTARA-REČE NA OVAJ ISTI PORTAL (neđe lani-preklani) UVAŽENA NOVINARKA MARIJA ČOLPA..:”…da je sramno ne potpisat se NA SVOJE VAJNE IZJAVE-IZJAVICE….komentarčiće?!!!!

  • Jole ja ti reko da se ostavis pisanja pa na pecanje. Ne moras bas svudj ostavit svoj pecat. Treba si dobro procitat sto je napisa Ilickovic pa bi ti sve bilo mlogo jasnije. Niko od nji nije mjerio ljubav djece spram Nikole no su u ta vremena ona bila u pubertetu pa su manje provodila sa njim kad mu je treba pa se stoga Nikola i ljutio. I to je ljucki samo sreca da su mu drugi bili pri ruci. Ne zaboravi stapinu Jole i ako neku ufatis nek ti neko pripomoze na grdelicu da jopet nesto ne pobrkas i pozdravi mi tu Colpunju novinarku.

 9. Gospodo,komentatori-“reporteri brez granica..ukusa i poštovanja-znate li što bi vam Nikola rekao da je živ? VALDA NE MISLITE,DA STE VI BOGOM DANI BITI VIŠI PRIJATEJI ,I DA STE TEŽE I TRAGIČNIJE DOŽIVLJELI SMART ČOVJEKA NIKOLE JOVA DUKINA SAMARDŽIĆA-OD NIKOLINE ROĐENE ĐECE??
  Jedan od njegovih naslednika sin Đuro,ima pravo da brani(njegovo neotuđivo ljudsko pravo-sve drugo je farsa-gluma (ne)poznatih glumaca?) svoga oca od onih koji su mu bili(možda usput) prijatelji! Doživljavajući vaše poimanje prijateljstva-ne bi se reklo,da su vam nakane ljudske i iskrene-jer da su, Vi kao stariji-nebi ste sebi dozvolili da se “junačite” peko javnih glasila sa najbližim potomkom velikog ČOVJEKA NIKOLE JOVA DUKINA?!
  Moj vam je savjet-ostavite se porodice pokojnog Nikole Jova Dukina Samardžića..neka sami rešavaju nametnute probeme od strane -i vas prijatelja, i onih koji su Nikoli bili”iskreni prijatelji”,i od velike “ljubavi” nisu ni prisustvovali njegovom poslednjem ispraćaju u Kotoru i sahrani u Krivošijama!

  • Jole ajde ti malo u pecanje jer ocito pricas o necemo o cemu pojma nemas. Pobrka si loncice. Ovo su ljudi od integriteta koji znaju dobro sta zbore pa ti je pametnije da gledas svoga posla. Vidim da si mu i ti sad veliki prijatelj. Zastitnik i vidovnjak koji sta bi sad Nikola reka!

 10. Dragi Djuro, radujemo se da se dobro osjecas u Crnoj Gori.
  Recenicu iz teksta koja ti se čini teškom nije moja konstatacija vec Nikolin citat ! Često je o tome govorio, bilo mu je stalo da clanove zajednice upozna sa problemom vlastite bezbijednosti napominjuci da to cini za svaki slucaj da bi se «neko sjetitio, ako bude zatrebalo».
  Cudi me da se nijesi ranije javio jer svake godine Zajednica obiljezava godisnjicu Nikoline smrti prigodnim komentarima.Iako je Nikola proveo na moru preko 18 godina pa bi to vise pristajalo njegovim kapetanima nego nama koji smo bili sa njim samo nekoliko godina.Kapetan Dragovic to je cijenio dok je bio ziv i zdrav.
  Nakon komentara Mr Moma, koji je kratak jasan i kategorican – sto bi tu moglo jos da se kaze. Mozda da podsjetimo da je Nikola namjeravao da preda sudu Momira Bulatovica ali ga je bolest sprijecila.Nazalost.Jer da se pojavio pred strani sud, pred crnogorski nije bilo svrhe, sa svom dokumentacijom danas bi mnogo toga bilo drugacije, u svakom slucaju olaksan postupak Italijanski sudu,
  Nikola nije bio u opasnosti zbog svojih djela – već zbog nedjela drugih. Postao je «nezgodan svjedok» za mnoge. U Crnoj Gori ko iznosi istinu koja se ne svidja – treba ga prvo javno diskreditovati!
  Kada smo Nikolu obilazili u bolnici govorio nam je da se plasi da ga neko ne prigugusi. Ti to ne mozes znati, jer si bio van Australije. Ljutio se tada Nikola sto toliko dugo ostajes kada si mu bio najpotrebniji, ali je razumio pubertetske godine. U svoj toj nesreci imao je i srecu da je imao punu paznju svojih zemljaka iz Crnogorske zajednice koji su ga redovno obilazili kako u bolnici tako i svuda drugdje gdje je boravio.
  Kazes da su sahrani prisustvovali republicki i lokalni zvanicnici i izjavili saucesce, to je lijepo – ali ne zaboravi, da je medju prisutnima mozda bilo onih koji su dosli da se licno uvjere da Nikole vise nema. Budi zdravo i uzivaj u zimskoj atmosferi Kotora.

  • Mislim da je bilo daleko pametnije da se Djuro Samardzic javio direktno M.Ilickovicu kako bi razjasnio neke nedoumice umjesto sto iz neznanja poteze bespotrebno raspravu. Istina je sve sto je rekao ovdje g.Ilickovic. I malo je rekao! Djuro je tada bio momcic i nije razumio mnoge stvari, a Nikola nije mnogo ni pricao pred njima, jer da jeste znao bi Djuro kako se Nikola plasio svega i svacega za svoj i zivot svojih najblizih. Ilickovic je napisao prilog iz najboljih namjera kao sto je to cinio i ranijih godina, ali je Dj.Samardzic izletio – mozda po nagovoru nekoga od znacaja ili ‘za svaki slucaj’ da mu ne bi naskodilo poslu? Ovim mislim da je najbolje da se ova prica ovdje i zavrsi.

 11. Uvaženi Đuro, apsolutno ste u pravu da niko nikad nije zabranio Vašem ocu i našem kolegi Nikoli, da se vrati i uživa sva prava kao građanin Crne Gore. OFICIJELNO!
  Međutim,što je i on sam nekoliko puta javno objavio, doživio je vrlo ozbiljne prijetnje
  od ministra finansija P. Goranovića, prilikom primopredaje dužnosti na Malti oktobra 1994.godine, sa Jaukovićem.Taj gospodin je politički upokojen poslije tog čina i isključen iz politike.Malo kasnije,doživio je istu sudbinu i direktor Jauković,pošto je sahranio Jugooceaniju./Zadužujući je stranim kreditima do besvijesti!/.
  Ključni krivci za Nikolinu golgotu NIJESU bili na sahrani.Sve ostalo je marginalno. I
  RTVCG i vlast.Vi i Vaša porodica možete se ponositi sa svojim ocem.On je puno dao Crnoj Gori.A još će proći vremena dok mu se ona oduži!Politika je od njega napravila kontraverznu ličnost.Stručno, on je zbog toga mnogo gubio.Ostaje činjenica da se on sa Malte nije smio vrattiti u Crnu Goru, jer je bio nezgodan svjedok mnogim delikatnim situacijama po aktuelnu vlast.Vi govorite o povratku poslije 10 godina…No to su naše sudbine.Drago mi je da ste u svojoj Crnoj Gori i da ste srećni.Samo ne zaboravite da su mnogi Nikolini prijatelji i Vaši-iako ih ne poznajete.Primite izraze mog poštovanja i uvažavanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].