Reagovanje Ministarstva javne uprave na navode predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića

1
Kotor

Povodom saopštenja predsjednika Opštine Kotor u kojem su iznesene kvalifikacije koje ne odgovaraju činjeničnom stanju, Ministarstvo javne uprave oglasilo se saopštenjem koje Skala radio prenosi u cjelosti.

Zabrinjava činjenica da se predsjednik Opštine Kotor, pored evidentnih i nagomilanih problema u opštini na čijem je čelu, bavi analizama nadležnosti i radom Ministarstva javne uprave.

U saopštenju dostavljenom medijima, predsjednik Opštine Kotor pokazuje, prije svega, nepoznavanje i nerazumijevanje odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, a ni funkcionisanja državne uprave uopšte. Svakako, kako se radi o novim zakonskim rješenjima, otvoreni smo, kao i do sada, da pružimo dodatna tumačenja rješenja iz novog Zakona o lokalnoj samoupravi, a naročito člana 59 kojim se propisuje u kojim situacijama predsjednik Opštine može da privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine Opštine, koji član zakona predsjednik Opštine tumači na svoj način i pogrešno.

Podsjećanja radi, član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi definiše da predsjednik opštine može privremeno da donosi akte iz nadležnosti skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se onemogućilo ostvarivanje prava i obaveza građana i ugrozila imovina veće vrijednosti. Ministarstvo javne uprave ostaje pri datom tumačenju da u prethodnih skoro šest mjeseci predsjednik Opštine Kotor nije poštovao ovu zakonsku odredbu.

Takođe, dokaz da predsjednik Opštine Kotor ne razumije Zakon o lokalnoj samoupravi je njegovo tumačenje odredaba čl. 183 i 184, a samim tim neosnovane su i primjedbe da Ministarstvo javne uprave nije postupilo u skladu sa zakonom.

U tom smislu, još jednom ističemo da se Ministarstvo javne uprave nije bavilo zakonitošću akata koje je predsjednik opštine Kotor donosio tokom neodržavanja sjednica Skupštine opštine u periodu od skoro šest mjeseci, već smo dali mišljenje u odnosu na dostavljeni zahtjev za tumačenje utvrđenog činjeničnog stanja, a u odnosu na Zakon o lokalnoj samoupravi, i to u okviru naših redovnih aktivnosti.

O tome da li je predsjednik Opštine Kotor zloupotrijebio član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, cijeniće Skupština Opštine Kotor i drugi nadležni organi u skladu sa Ustavom i zakonom, a posebno građani Kotora.

Ministarstvo javne uprave kao resorno ministarstvo koje je nadležno za praćenje funkcionisanja lokalne samouprave će pratiti dešavanja u Opštini Kotor i djelovati u skladu sa zakonom i Ustavom, navodi se u saopštenju Ministarstva javne uprave Crne Gore.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]