Reagovao Hrapović: “Doprinos nove ministarke u nabavci vakcina minoran”

0
Kenan Hrapović

Montefarm je 16. oktobra uplatio na žiro-račun THE GAVI ALLIANCE avans za kupovinu vakcine protiv COVID-19, međutim, postojale su zakonske prepreke kada je u pitanju izdavanje garancije za podjelu rizika.

Nakon više upita i učestale komunikacije sa predstavnicima GAVI-ja, Crnoj Gori je tek 10. decembra omogućeno da uplati garanciju. Dana 14. decembra uplaćena je garancija putem dva klika. Toliki je Vaš lični doprinos, poručio je bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović u odgovoru novoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić-Bojović.

Borovinić Bojović je na današnjoj konferenciji za medije optužila prethodnu vlast da je dovela u pitanje realizaciju COVAX inicijative, jer nije uplatila neophodnu garanciju.

Vakcinacija krajem januara, prioritet osobe starije od 80 godina, ne zna se koja vakcina stiže u Crnu Goru

Odgovor Hrapovića na te tvrdnje prenosimo u cjelosti.

Uvažena ministarka, na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj na temu nabavke vakcina protiv koronavirusa, zamolili ste medije da se ne bave špekulacijama. Ali sve tvrdnje koje ste lično Vi danas iznijeli, zasnovane su upravo na tome i u duhu su priče – ja sam Mesija koji je stigao da spasi svijet. Očekivano naravno, u duhu nove vlade.

Na kraju jedne kalendarske godine, jednog mandata, očekivano je da se podvuče crta, da se rezimiraju svi uspjesi i neuspjesi i da se nastavi dalje. Međutim uvažena ministarka, Vi nijeste podvukli crtu, već ste prekrižili sve prethodne godine rada ne samo zaposlenih u Ministarstvu zdravlja, već zdravstvenih radnika i time cjelokupnog zdravstvenog sistema. Umjesto „prije nove ere“ sad će biti „prije ministarke Borovinić-Bojović“. Samo da ne bude „poslije mene potop“.

Očigledno je da ne koristite informacije koje su Vam raspoložive u arhivi ministarstva, te ne uključujete ljude koji su upoznati za ono što se dešavalo „prije nove ere“. Stoga osjećam obavezu, ne kao bivši ministar, već kao građanin ove države da podsjetim javnost na činjenice, za koje postoje i materijalni dokazi.

Evo, da Vam sumiram.

Prvo, COVAX mehanizam za nabavku vakcina

Sredinom jula ove godine, kao tadašnji ministar zdravlja na sjednici Skupštine Crne Gore informisao sam građane da je Crna Gora započela postupak obezbjeđivanja vakcina slanjem pisma namjere GAVI-ju i SZO.

Dana 15.10.2020. godine, potpisao sam Sporazum o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine 248.800 doza vakcina protiv COVID-19 (koja bi pokrila 20 odsto stanovništva Crne Gore). Shodno Sporazumu, dana 16.10.2020. godine od strane ZU Apoteke Crne Gore „Montefarm“ izvršena je uplata avansa za kupovinu vakcine protiv COVID-19 u iznosu od 771.280 USD na žiro-račun THE GAVI ALLIANCE.

Međutim, kao što smo transparentno i upoznali građane (možete i medije konsultovati), postojale su zakonske prepreke kada je u pitanju izdavanje garancije za podjelu rizika u skladu sa Sporazumom. Nakon više upita i učestale komunikacije sa predstavnicima GAVI-ja koja se UVIJEK odvijala posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore (što je uobičajena praksa) i uz veliki angažman Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi, Crnoj Gori je tek 10.12.2020. godine omogućeno da uplati garanciju U GOTOVINI (99.520USD) budući da novac ima važnu ulogu u daljem razvoju i proizvodnji vakcina), a kako bi prevazišli zakonske prepreke i cjelokupan postupak legalno sproveli. Od Vas se očekivalo SAMO DA TAJ NOVAC UPLATITE. Pozivam Vas da kažete šta ste Vi lično uradili po tom pitanju? Da li je ova uplata rezultat pregovora koje ste Vi vodili sa GAVI-jem ili je prosto rezultat profesionalnog odnosa bivše vlasti prema potrebama građana u trenutku kada je bilo izvjesno da će neko drugi ubirati plodove mukotrpnog rada na pregovorima?

Najmanje što se moglo očekivati od Vas je da budete korektni i priznate koliko je Vaš doprinos minoran u cijelom postupku. S obzirom na to da se to nije desilo, tu smo mi, svjedoci svih zbivanja, koji će dokumentovano crnogorskoj javnosti dati tačnu i istinitu informaciju kada Vi za to nemate hrabrosti. Dakle, dana 14.12.2020. godine uplaćena je garancija putem dva klika. Toliki je Vaš lični doprinos!!!

Time su ispunjene sve pretpostavke za dobijanje vakcina putem COVAX mehanizma.

„Izmišljena topla voda“ o bilateralnim pregovorima sa drugim državama

Prethodna Vlada Crne Gore i prethodno Ministarstvo zdravlja su, na Vašu žalost, ministarka, već razgovarale i sa drugim državama o nabavci vakcina. O tome postoji zvanična komunikacija, a šta Vas spriječava da dođete do krucijalnih informacija i izbjegnete javnu blamažu, nije mi jasno. Stoga, radi građana Crne Gore a ne radi Vas, treba znati da je Crna Gora JOŠ TOKOM AVGUSTA komunicirala sa predstavnicima ambasade Poljske u Podgorici i jasno iskazala zainteresovanost da se dodatne količine vakcina, KADA BUDU PROIZVEDENE I ODOBRENA NJIHOVA UPOTREBA, nabave preko Poljske, kao članice EU, za crnogorske stanovnike. Od tada nije bilo kontakata dok nije postala izvjesnija proizvodnja vakcina. Nakon što je sada izvjesnije, Poljska je, razumio sam, ovih dana ponovo informisala o njihovoj namjeri da se preko njih obezbijede određene količine vakcina.

Opet Vas pitam i pozivam da kažete šta ste Vi lično uradili po tom pitanju? Da li je ova ponuda rezultat Vaše inicijative iz avgusta ili samo splet srećnih okolnosti da sebe predstavite kao odgovornu i radnu osobu?

Kad smo već kod EU pomoći za vakcine, da znate da se radi o staroj, recikliranoj informaciji koju smo dobili od strane Evropske komisije o njihovoj namjeri da osim pomoći koju su nam uputili tokom COVID krize, žele finansirati i nabavku određenih količina vakcina. Na kraju, samo objasnite javnosti da li je ili nije gotov Akcioni plan za vakcinaciju? Usaglasite stavove sa direktorom Instituta za javno zdravlje koji reče da još nije gotov. Na konferenciju za štampu se ide spreman, sa odgovorima na svako pitanje. Vi ste danas pred crnogorsku javnost izašli sa gomilom dilema i nepoznanica: koliko doza vakcine će doći, ko je proizvođač, kada će stići….

Ministarka, za sada Vas građani Crne Gor pamte po skandalu čiji ste bili saučesnik u Kliničkom centru prilikom defilea neovlaštenih lica COVID odjeljenjem kojim ste Vi rukovodili, po nepoštovanju epidemioloških mjera, smjenama i novim sistematizacijama. Možda je bolje da se latite posla i počnete da radite konkretne stvari u zdravstvu. Ipak je ovo „nova era“.

Svjestan sam da ste zadovoljni što sam ja bivši, a Vi sadašnja ministarka. Ne samo Vi, već i oni koji od Vas pokušavaju da naprave uspješnu ministarku zdravlja. A ja Vam svakako želim puno sreće jer svaki Vaš dobar potez je dobar za građane i ja ću ga pozdraviti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].