Realizacija budžeta Opštine Kotor u skladu sa planiranim

0
Biljana Peranović

Biljana Peranović

Biljana Peranović

Budžet opštine Kotor je na današnji dan realizovan u iznosu od 14 miliona i 300 hiljada eura, ili 83,61% od plana.

U odnosu na uporedni period prethodne godine, realizacija je veća za 4 miliona eura.

Prošle godine u decembru je realizovan prihod od prodaje zemljišta tako, da poređenje realizacije ostvarenja budžeta ne daje realnu sliku, s obzirom da se  iz prošle godine u  2015. prenijelo neutrošenih sredstava skoro 5,5 miliona eura, objašnjava za Skala radio Biljana Peranović, sekretarka opštinskog Sekretarijata za budžet i finansije.

Na rashodnoj strani, realizacija je ostvarena u iznosu od 10 miliona 424 hiljade eura.

Kada je  realizacija prihoda po osnovu lokalnih poreza u pitanju, Peranovićeva izdvaja porez na nepokretnost koji na današnji dan iznosi blizu 2 miliona i 600 hiljada eura, što je za 9% više u odnosu na ostvarenje u prethodnom periodu.

Prirez porezu na dohodak fizičkih lica je 619 hiljada, što je za 100 hiljada više nego u uporednom periodu prošle godine.

Administrativne i lokalne komunalne takse se ostvaruju u skladu sa planom i na nivou su prethodne godine i iznose 160 hiljada eura.

Turistička taksa je realizovana sa 40% više nego u uporednom periodu prošle godine, dok su naknade za puteve na nivou prošle godine.

Naknada za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara, kao novi prihod koji je uveden od ove godine je ostvarena za 133 hiljade, dok plan iznosi 10 hiljada eura.

Prihodi koji se odnose na one koje ostvaruje Turistička  organizacija, a to su turistička taksa, članski doprinos i boravišna taksa se realizuje više od plana i za 45% je veća od prošle godine, dok je boravišna taksa 78,46% više naplaćena nego u uporednom periodu prethodne godine i iznosi 253 hiljade eura.

Zahvaljujući postignutom visokom nivou fiskalne discipline, kako u pogledu naplate sopstvenih prihoda tako i u pogledu trošenja budžetskih sredstava, opština Kotor izmiruje sve obaveze prema državi, bankama, institucijama i pojedincima uredno i na vrijeme, kazala je Peranovićeva.

Ona vjeruje da će ovakvom dinamikom naplate, ostvarenje budžeta biti kako je i planirano, a to je 17 miliona 102 hiljade eura.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]