Recimo ne petardama i drugim pirotehničkim sredstvima

0

Dolazak novogodišnjih praznika svake godine obilježi pojačana nabavka i upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, ugrožavaju životinje, a nisu rijetki slučajevi povređivanja životinja i ljudi, naročito djece.

Stoga Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove apeluje na građane da predstojeće praznike proslave bez upotrebe tih opasnih sredstava.

Iz Uprave podsjećaju da je 30. jula donesena Naredba o zabrani prodaje i upotrebe petardi.

“Naredbu je donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a to je urađeno kako bi se zaštitilo zdravlje svih građana, prvenstveno zbog toga što je analiza pokazala da se tokom novogodišnjih i božićnih praznika petarde zloupotrebljavaju i da se njima nestručno rukuje, što izaziva povređivanje tih osoba, među kojima je bilo i maloljetne djece koja su ostala sa trajnim invaliditetom”, navode u Upravi.

Ukazuju i da su naučna istraživanja potvrdila da glasni zvukovi imaju negativan uticaj na kućne, domaće i divlje životinje.

“Veliki nivo buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili zastoj srca. Vatromet i petarde proizvode zvuk jačine između 120 decibela, čime se prelazi prag osjetljivosti, nerijetko i 130 decibela, kada se prelazi prag bola, pa sve do 175 i više decibela. Kod čovjeka, zvukovi iznad 85 decibela mogu izazvati privremeni, ali i trajni gubitak sluha ako se radi o trajnoj izloženosti. Životinje imaju daleko osjetljiviju sluh i vid od ljudi, pa su i posljedice mnogo ozbiljnije”, dodaju u Upravi.

Prema podacima iz Italije, oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

“Žrtve petardi su psi, mačke, ptice, ali i ostale životinje. Prestrašeni eksplozijama petardi, u vrijeme praznika mnogi psi i mačke bježe u panici daleko do svojih domova pokušavajući da izbjegnu njima nepodnošljivo jake zvukove pucanja, pri čemu često skončavaju živote pod točkovima vozila. Dok neki kućni ljubimci bježe iz svojih domova, neki zbog straha uopšte ne mogu normalno funkcionisati, prošetati se, niti jesti, pa su njihovim ljudima jedini izlaz sredstva za smirenje”, pojašanjavaju u Upravi.

Tokom tih eksplozija, kažu, strada i velik broj ptica koje lete dezorijentisane, i u panici se zabijaju u zgrade i prozore, te padaju ozlijeđenih glava i slomljenih vratova.

“Osim straha i povreda koje izazivaju kod ljudi i životinja, petarde ostavljaju za sobom mnogo smeća na ulicama (karton, drvo, glina, plastika…) i zagađuju vazduh povećavajući u novogodišnjoj noći koncentraciju otrovnih čestica”, ističu u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Naglašavaju i da prema Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja mučenje životinja jeste svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namjerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda, narušava genetska cjelovitost životinje i izaziva smrt i to:

– fizičko mučenje životinje kojim se narušava fizička cjelovitost oštećenjem tkiva i organa, kao što je: batinanje, šutiranje, bičevanje, seksualno nasilje, prisiljavanje na rad ili obuku koji prevazilaze izdržljivost životinje, neodgovarajući načini hvatanja i obuzdavanja, sprovođenje intervencija i eksperimenata na životinjama suprotno odredbama ovog zakona i svjesno reprodukovanje jedinki koje pate od naslednih bolesti, ako se ono ne vrši u eksperimentalne svrhe u skladu za zakonom;

– psihičko mučenje životinje kojim se narušava njena psihička cjelovitost i koje može izazvati ili izaziva poremećaje u ponašanju i to: onemogućavanje životinji da zadovolji svoje osnovne potrebe u ponašanju, da iskoristi prostor za odmor i zaklon, razjarivanje životinje primjenom fizičke sile, drugim životinjama ili nadražajima koji joj nijesu svojstveni, nanošenje straha, patnje i prouzrokovanje osjećaja nesigurnosti, kao i sprječavanje životinje da uspostavi socijalnu vezu sa životinjama iste vrste.

“Recimo ne petardama”, poručuju iz Uprave.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].