Reforma lokalne samouprave

0

Sa sastanka Zajednica opština Crne Gore

sa sastanka

U Kotoru se u hotelu “Cattaro” u starom gradu danas održava sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropske Unije i Crne Gore, u organizaciji Komiteta regiona i Zajednice opština Crne Gore.

Aktuelna tema sastanka je akcioni  plan reforme lokalne samouprave u Crnoj Gori za 2014. godinu.

Biće takođe riječi i o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Prisutne su pozdravili generalni sekretar Zajednica opština Crne Gore Refik Bojadžić i koizvjestilac za usluge od opšteg interesa Žan Lui Destan.

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je, u izjavi za Skala radio, naglasila Zakon o finansiranju lokalnih samouprava koji je u pripremi, uz poseban akcenat na decentralizaciju u oblasti fiskalne politike.

Ona je istakla potrebu za komuanlnim opremanjem urbanističkih parcela i oslobađanje od dažbina pojedinih  investitora kako bi se podstakao investicioni razvoj.

Naravno, ukidanje kompletnih komunalija predstavljao bi problem za lokalnu upravu, kazala je Ćatovićeva.

Izražavajući zadovoljstvo što je Crna Gora danas domaćin četvrtog, zajedničkog savjetodavnog odbora, Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Cetinja je za naš radio kazao da je ovo dobra prilika za razmjenu iskustava o dosadašnjim i budućim aktivnostima, i dobre prakse na planu jačanja kapaciteta lokalnih uprava, a sve u procesu evropskih integracija.

Bogdanovića, kako je kazao, raduje što se ovaj susret dešava neposredno po objavljenom Izvještaju o napretku CG u procesu evropskih integracija.

Istovremeno žali što lokalne uprave nijesu definisane shodno napretku koje su ostvarile u prethodnom periodu a drago mu je kako je rekao da su predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti EU konstatovali da su i lokalne uprave u prethodnom periodu ostvarile značajan uspjeh.

Na naše pitanje koje su  prioritetne reforme, za Bogdanovića je to Zakon o finansiranju lokalne uprave odnosno njegove izmjene, vjerujući da će se kroz jedno kvalitetno rješenje doći do boljeg načina finansiranja u sistemu lokalnih zajednica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].