Regionalni direktor SZO stiže u Crnu Goru

0

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans H. Kluge, boraviće 6. i 7. maja u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

“Osim što je izraz poštovanja prema Crnoj Gori, ova posjeta predstavlja priliku za politički i ekspertski dijalog, ne samo o odgovoru na COVID, kao monumentalnom zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom izazovu, već i o potrebi redefinisanja prioriteta sektorskih politika, boljem pozicioniranju zdravlja na političkoj i razvojnoj agendi, kao snažne determinante ekonomskog razvoja i socijalne kohezije”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Tokom boravka u Crnoj Gori, dr Kluge susrešće se sa predsjednikom Vlade prof. dr Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupištine Aleksom Bečićem, a svoju posjetu počeće sastankom sa ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić Bojović i predstavnicima Ministarstva zdravlja, uključujući i rukovodioce Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore.

Teme sastanka biće odgovor na COVID 19, Program rada SZO za Evropu, kao osnov izrade nove zdravstvene politike u Crnoj Gori, ulaganje u zdravstvenu sigurnost i definisanje okvira saradnje za uspostavljanje Kriznig centra (EOC), unaprijeđivanje zaštite od finansijskig rizika prilikom korišćenja zdravstvenih usluga, jačanje primarne zdravstvene zaštite kao okosnice univerzalne zdravstvene zaštite.

Pored toga, biće organizovan i sastanak sa Skupštinskim odborom za zdravstvo, rad i socijalnu politiku, obilazak COVID centra Doma zdravlja Podgorica na Starom Aerodromu i punkta za vakcinaciju u Muzičkom centru u Podgorici, a drugog dana posjete Regionalni direktor SZO za Evropu, dr Kluge sastaće se sa dekanom Medicinskog fakulteta prof.dr Miodragom Radunovićem i nakon toga održati predavanje za predstavnike akademske zajednice, u kojem će predstaviti program rada SZO za Evropu, sa posebnim osvrtom na ulaganje u zdravlje, inovacije i znanje- put održivog oporavka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.