Regionalni vodovod: Iz lokalnih vodovoda, posebno iz Kotora i Ulcinja često saopštavaju da voda nije za piće

1
izvorište Bolje sestre

Vizija Vlade Crne Gore koja se ogleda u politici investicija u infrastrukturne projekte i u vremenima koje karakteriše globalna ekonomska kriza pokazala se kao više nego uspješna kada govorimo o regionalnom vodovodnom sistemu za Crnogorsko primorje. Vlada Crne Gore je ukupnim ulaganjem preko 100 mil. eura u drugi po vrijednosti i značaju do sada igrađeni infrastrukturni objekat u Crnoj Gori, od 2010. godine na području Crnogorskog primorja, riješila višedecenijski problem nedostatka vode za piće.

Stoga, uvažavajući činjenicu da bezbjednost vode za piće ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, u ime Regionalnog vodovoda želim da saopštim da je nedopustivo da se na Crnogorskom primorju, u svrhu javnog vodosnabdijevanja, i nakon 2010. godine i dalje koriste manja ili veća izvorišta koja nemaju potrebna vodna akta koja izdaje Uprava za vode, iako je to zakonom precizno definisana obaveza, ali i da se, što je još upozoravajuće, distribuira voda za piće koja ne ispunjava zahtjeve zdravstvene ispravnosti vode za piće, pa samim tim ista dakle nije bezbjedna za ljudsku upotrebu, kao što je slučaj sa izvorištem “Lisna bori“ u Ulcinju o čemu je crnogorska javnost u proteklih mjesec dana više puta informisana, a riječ je o tome da voda koja se distribuira građanima opštine Ulcinj nije za ljudsku upotrebu, između ostalog i zbog velike koncentracije mangana.

Kao stručnjak moram da istaknem zabrinutost i čuđenje zbog čega se takva voda stanovništvu Ulcinja i dalje distribuira i pored mogućnosti snabdijevanja vodom visokog kvaliteta iz izvorišta “Bolje sestre“.

Ono što javnost treba da zna je da je Vlada Crne Gore uložila 18 miliona € u periodu 2010-2012. u dio regionalnog vodovodnog sistema za opštine Bar i Ulcinj koje nakon toga apsolutno ignorišu zakonske obaveze urednog vodosnabdijevanja ispravnom vodom za piće.

Tako želim istaći da kada je riječ o opštini Ulcinj iz regionalnog vodovoda od 2012. godine, moguće je snabdijevati kompletno područje te opštine vodom visokog kvaliteta!

Pojava prekomjerne količine mangana u vodi  koja je prisutna u Ulcinju se itekako može negativno odraziti na zdravlje stanovništva, jer prekomjerno prisustvo teških metala može svojim kumulativnim efektom negativno uticati na zdravlje ljudi, bilo direktno u organizmu, bilo putem sinergičnog dejstva hemijskih supstanci koje se nalaze u vodi za piće.

Negativan uticaj nastaje poslije izloženosti organizma niskim koncentracijam kroz duži vremenski period i manifestuje se poslije duže kontinuirane izloženosti.

Najnovija istraživanja svjetske zdrastvene organizacije su pokazala da je veliki broj bolesti kod ljudi uzrokovan upravo konzumacijom neispravne vode za piće, pa je stoga SZO i svrstala kvalitet vode za piće u 12 osnovnih pokazatelja zdravstvenog stanja i kvaliteta života stanovništva u datim državama.

Što se tiče kvaliteta vode sa izvorišta “Bolje sestre“, koja se distribuira putem regionalnog vodovoda, sva dosadašnja ispitivanja renomiranih domaćih i inostranih institucija, su pokazala da je riječ o vodi visokog kvaliteta koja ispunjava i najstrožije kriterijume ispravnosti, kako u pogledu fizičko-hemijskih tako i u pogledu mikrobioloških svojstava.

Po pitanju kontrole kvaliteta naše vode, pored sprovođenja zakonske obaveze i kontrole njene ispravnosti od strane Instituta za javno zdravlje, u internoj laboratoriji našeg preduzeća na godišnjem nivou  odradimo oko 14.000 različtih analiza pojedinačnih parametara u cilju konstantne kontrole kvaliteta vode koja se isporučuje lokalnim vodovodima na Crnogorskom primorju.

Na kraju, iako nijesam ekonomista po struci, ipak moram istaći da je cijena vode našeg preduzeća i po nekoliko puta manja od cijene vode koju lokalna vodovodna preduzeća fakturišu fizičkim i pravnim licima, pa je prostom računicom lako zaključiti da lokalna vodovodna preduzeća i po osnovu preuzimanja vode iz regionalnog vodovoda stiču čak i dodatni ekstra profit.

Ipak i da nije tolika razlika u cijenama, finasijski činilac nikada ne bi trebao, a kao hemičar veoma odgovorno tvrdim i da nikada i ne smije biti limitirajući faktor koji bi uskratio zdravu, pitku i prije svega zdravstveno ispravnu vodu za piće svakom žitelju Crnogorskog primorja.

Sve ovo upućuje na samo jedan zaključak, a to je da je od 2010. godine zahvaljujći postojanju regionalnog vodovodnog sistema na Crnogorskom primorju dostupna voda visokog kvaliteta po i više nego pristupačnoj cijeni, a sa druge strane u pojedinim opštinama na Crnogorskom primorju i dalje često možemo čuti obavještenja iz lokalnih vodovodnih preduzeća, posebno Kotora i Ulcinja, koja glase: VODA IZ GRADSKOG VODOVODA NIJE ZA PIĆE.

U Budvi, 01.11.2015. godine

Danijela Kosić-Žujović, Šef laboratorije na izvorištu “Bolje Sestre“ Javnog preduzeća “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].