Regionalni vodovod obezbijedio 500 hiljada eura donacija za zaštitu izvorišta Bolje Sestre

0

 

Goran Jevrić, direktor Regionalnog vodovoda

Završetkom razvojnih projekata koji se finansiraju iz povoljnog aranžmana sa EBRD i koji će biti završeni do 2025.godine će RV obezbijediti novih 7-10 hiljada potrošača i poslovnih partnera pa se već sada kroz saradnju sa jednom od najvećih svjetskih kompanija za upravljanje vodama Suez iz Francuske, RV prilagođava toj velikoj promjeni koja će se desiti oko 2025.godine, a koja će podrazumijevati drugačiju organizaciju RV i prilagođavanje tim sveukupnim promjenama poslovnih performansi kroz njihovo optimalno unaprijeđenje – istako je izvršni direktor RV Goran Jevrić.

U okviru saradnje DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ (RV) sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), odnosno zahvaljujući kvalitetnim programima RV je dobio donatorska sredsrva u iznosu od pola miliona eura od EBRD i predpristupnih fondova EU za potrebe implementacije projekta unaprijeđenja sveukupnih poslovnih performansi RV kreiranih za period od 2025.godine kada se očekuje zavšetak razvojnih projekata i povećanja kapaciteta regionalnog vodovodnog sistema koji se finansiraju iz povoljnog kreditnog aranžmana sa EBRD.

Nakon uspješno sprovedene tenderske procedure po EBRD i IPARD procedurama i standardima, zaključena su dva ugovora i to: Ugovor za izradu Programa finansijskog i operativnog poboljšanja performansi, koji će podići kapacitete Regionalnog vodovoda kada je posrijedi razvoj i upravljanje lokalnom vodovodnom i kanalizacionom infrastrukturom, uključujući i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na području opština Bar i Ulcinj, vrijeenosti 200 hiljada eura, koji je dodijeljen jednoj od najvećih svjetskih kompanija u oblasti voda, francuskoj „Suez“, sa rokom implementacije ugovora od 12 mjeseci.

Takođe, u sklopu sveobuhvatnih aktivnosti RV na zaštiti izvorišta Bolje Sestre, a u okviru prekograničnog Interreg – IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora programa, obezbijeđena su bespovratna sredstva za izradu važne Studije monitoringa, kontrole i zaštite izvorišta Bolje Sestre od svih izazova kojima je ovo izvorište izloženo. U okviru Studije je planirano sprovođenje naučnih istražnih radova za potrebe utvrđivanja tačnih granica šire zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre, uspostavljanje i praćenje mreže stanica za praćenje parametara podzemnih voda i izrada tehno-ekonomske analize proširenja kapaciteta zahvatanja vode RV, što se po prvi put radi u Crnoj Gori. Nakon zahtjevnih uspješno sprovedene procedure međunarodnog tendera po zahtjevnim  procedurama i IPARD pravilima, ugovor je povjeren međunarodnom konzorcijumu koji je okupio najznačajnije ekperte hidro struke iz Crne Gore, Srbije i zemalja EU. Istraživačke i sveukupne aktivnosti vrijednosti 300 hiljada eura će trajati 15 mjeseci čijom implementacijom će rukovoditi kompanija „Geoprojekt“ iz Podgorice.

Nakon potpisivanja ovih značajnih ugovora po održivost RV i izvorišta Bolje Sestre, izvršni direktor Goran Jevrić je istakao da su „za RV ovo dva važna projekta na kojima smo radili od 2017.godine, ukupne vrijednosti pola miiona eura, uz potenciranje da je riječ o sredstvima koja je zahvaljujući kvalitetu projekata, ali  poslovnoj i ličnoj reputaciji menadžemnta, RV obezbijedio iz predpristupnih fondova EU i EBRD kao bespovratna sredstva. Bićemo prvo preduzeće za vodosnbdijevanje u Crnoj Gori koje će na naučnim temeljima da istraži granice šire zone zaštite vodoizvorišta sa ciljem najkvalitetnijeg upravljanja svim rizicima kojima je izvorište Bolje Sestre izloženo, zbog kojih možemo doći u situaciju da nam izvorište bude ugroženo, i da tek kada ne budemo imali dovoljno vode za piće shvatimo njen značaj. Regionalni vodovod za Crnu Goru prestavlja najvažniji privredni sistem koji generiše velike razvojne komponente i budžetske prihode na lokalnom nivou Primorja ali i drćavnog budžeta, te je stoga dužnost svih institucija da se na sistemski način uključe u sve projekte od značaja za zaštitu izvorišta i sistema RV, jer to nije i ne može biti samo obaveza RV, iako se od 2010.godine RV dominantno i kontinuirano bavi ovim izazovima. Želim da istaknem da su krajem 2020.godine predsjednici opština Bar i Ulcinj Dušan Raičević i Loro Nrekić potpisali Sporazum i shodno zakonu o lokalnoj samoupravi prenijeli na Vladu realizaciju projekata vodovodnsbdijevanja i tretmana otpadnih voda za naselja Dobra Voda, Veliki pijesak, Utjeha i Kruče, kako bi nakon odluke Vlade došlo do realizacije druge tranše kredita od EBRD čime ćemo za 4-5 godina na preko 30% bezvodne teritorije opštine Bar obezbijediti vodosnabdijevanje za oko 7.000 domaćinstava i vlasnika nekretnina u ovim opštinama. Upravo kroz saradnju sa francuskim kompanijom Suez doći do modela koji će definisati organizacione i kadrovske pretpostavke RV za period 2025.godine, jer iako RV sada uspješno funkcioniše i kadrovski je ekipiran za zadovoljavajuć način, činjenica da ćemo dobiti novih 7.000 potrošača i poslovnih partnera iz temelja mijenja koncept preduzeća i mi smo pet godina prije tog izazova, zahvaljujući EBRD, krenuli da se prilagodjavamo toj velikoj i razvojnoj promjeni”.

Željko Tmušić direktor konsultantske kuće „Suez“ za region Balkana je istakao: „ Suez  je velika korporacija koja djeluje na globalnom nivou sa godišnjim obrtom od 16 do 18  milijardi eura, i bez obzira na veličinu Suez-a, nama je ovaj projekat zaista interesantan i dragocjen zbog razvojne vizije koja se realizuje u Regionalnom vodovodu, koji se do sada bavio distribucijom vode za piće samo lokalnim vodovodima na primorju, a kroz razvojne projekte postaju partner čak oko 10.000 direktnih potrošača, što predstavlja sasvim novi poslovni ugao iz kog se moraju definisati sve poslovne politike i na vrijeme prilagoditi svi resursi RV. To je dobro prepoznato kod RV i EBRD i zbog čega mi danas praktično 5 godine prije te razvojne promjene, koja će se desiti kada u bezvodnim naseljima u Baru i Ulcinju dobiju vodu. Vizija razvoja RV je tu, a na nama je da kreiramo optimalni model za unaprijeđenje sveukupnih poslovnih performansi RV koji će se implementirati najkasnije 2025.godine završetkom navedenih razvojnih projekata”.

Izvršna direktorica DOO „Geoprojekt“ Milica Popović je saopštila da je „Velika čast što ćemo učestvovati u  ovako velikom i važnom projektu. Posebna nam je čast što ćemo kao firma iz Crne Gore biti nosioci posla koji je dobijen na međunarodnom tenderu. Okupili smo najbolje stručnjake iz Crne Gore i  Srbije, kao i stručnjake iz Austrije i Njemačke koji će sa sigurnošću odgovoriti na zadate ciljeve ovog projakta. Zaštita izvorišta Bolje sestre je, kako je naglasila, veoma važna s obzirom na njegov veliki značaj za vodosnadbijevanje Crnogorskog primorja i koje je izloženi mnogim izazovima od globalnih klimatskih promjena do, na žalost, antropogenog uticaja. To je izvorište koje se prije svega mora zaštiti na naučnoj osnovi, što će svakako biti glavni cilj realizacije ovog projekta koji se po prvi put na naučnoj osnovi realizuje u Crnoj Gori “, kazala je Popović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]