Regionalni vodovod predstavio projekte kineskoj delegaciji

0

 

Povećanje kapaciteta regionalnog vodovodnog sistema putem izgradnje paralelnog cjevovoda, priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, izvoza vode putem tankera, proizvodnja solarne energije, izgradnja fabrike za proizvodnju vode, projekti su koji je Regionalni vodovod predstavio delegaciji Narodne Republike Kine koju predvodi Ganjie Li, ministar ekologije i zaštite životne sredine, Narodne Republike Kine,

U kineskoj delegaciji učestvuju i deset visokih zvaničnika iz oblasti politike i privrede koji su doputovali u Crnu Goru kako bi, od 19. do 21. septembra 2018. prisustvovali Ministarskoj konferenciju “Zadužbina budućnosti“ koju, u okviru Mehanizma saradnje Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16 +1) organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore.

Konferenciju na kojoj učestvuje predstavnici zemalja članica inicijative 16+1, otvoriće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Goran Jevrić, direktor Regionalnog vodovoda upoznao je delegaciju Kine sa projektima koje Regionalni vodovod sprovodi, budućim planovima i respektabilnim finansijskim performansama preduzeća koje je uspješno i tržišno konkurentno i koje je koncipiralo razvojne projekte koji mogu privući pažnju stranih investitora poput kineskih.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom Skadarskom jezeru i vodozahvatu “Bolje Sestre”, ministar Li je istakao da je Regionalni vodovod preduzeće čija iskustva mogu da se primijene i u Kini,  jer je, upravo, jedno od najznačajnijih pitanja kojima se Vlada Narodne Republike Kine  intenzivno bavi održivo upravljanje vodama i zaštita vodnih resursa.

Takođe je ukazao da između ove dvije zemlje postoji veliki prostor za saradnju i da on, kao predstavnik Vlade NRK, ima želju da se ovo partnerstvo nastavi realizacijom projekata poput ovih koje je Regionalni vodovod prezentovao.

Saša Radulović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma je u ime Vlade Crne Gore i Regionalnog vodovoda  izrazio zahvalnost  na pažnji koju je ministar Li ukazao državi Crnoj Gori i jednom državnom preduzeću poput Regionalnog vodovoda, čije se vodoizvorište “Bolje Sestre” nalazi na UNESCO-ovoj mapi 150 najznačajnijih izvorišta.

Kineskoj delegaciji  je prikazan kratak film o Regionalnom vodovodu kao i pripremljena prezentacija kojom je dat osvrt na finansijske i operativne performanse ovog preduzeća, kao i projekti u sklopu vizije razvoja Regionalnog vodovoda.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.