Regionalni vodovod radi na proširivanju Boljih sestara

0
Foto: Mediabiro

Regionalni vodovod sprovodi naučna istraživanja, u saradnji sa EBRD i fondovima EU, vrijednosti oko 500.000 eura, sa ciljem zaštite i unaprjeđenja kapaciteta izvorista Bolje sestre za nove razvojne projekte i vodosnabdijevanje Primorja.

Zoran Stevanović iz firme Geoprojekt, koja rukovodi implementacijom projektnih aktivnosti, je izrazio nadu da će, uz određene vještačke intervencije, moći da rehabilituju vodoizvorište i da mu obezbijede stabilnu funkcionalnost u godinama koje dolaze.

„Ovaj projekat i ovo izvorište često nazivamo projekat koji je promenio Crnu Goru, koji je označio ekonomski i turistički razvoj ne samo primorja, već Crne Gore. Zbog toga, zaista mora da se uloži veliki napor da, kroz ova istraživanja i kroz ovu saradnju sa ekspertima koji vode danas Regionalni vodovod, možemo da garantujemo da će i dalje proširenje izvorišta biti moguće“, naveo je Stevanović.

On vidi prostor i za sistemsko proširenje.

„Moguće da će ovaj sistem biti proširivan, uz dopunu u pogledu još nekih izvorišta u širem prostoru. To je zapravo i bio cilj ove današnje faze – da se utvrdi stanje ostalih lokaliteta na širem prostoru i verujem da će kroz buduće analize biti formirane i kvalitetnije podloge za buduće opredeljivanje oko novih tehničkih rješenja“, poručio je Stevanović.

Dio podataka koji su do sada prikupljeni u okviru prekograničnog Interreg – IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora programa, a koji se odnose na Studiju monitoringa, kontrole i zaštite izvorišta Bolje sestre, ukazuju na na antropogeni uticaj, odnosno uticaj ljudskih aktivnosti na vodoizvorište i na količine vode na ovom prostoru.

Istraživačke i sveukupne aktivnosti, u vrijednosti od 300 hiljada eura trajaće još 14 mjeseci, kada se i očekuju konačni rezultati koji treba da pruže podlogu za buduće racionalno i održivo upravljanje kompletnim izvorištem, kazao je on.

„Nekad smo smatrali da uzrok mogu biti klimatske promjene ili varijacije. Međutim, bez potpunih dokaza, sve više prikupljenih podataka ukazuje da nekontrolisano vađenje šljunka iz aluviona Morače, na prostoru Grbavci i na ušću Cijevne, predstavljaju jedan od faktora koji je uslovio opšte opadanje nivoa podzemnih voda na celom prostoru i ugrožavanje jedne hidrauličke veze između aluviona reke Morače i karsteizdeni, koja je imala dugotrajno proceđivanje i filtracije u pravcu Boljih sestara. Sa remećenjem hidrauličkih odnosa, ubrzavanjem toka reke Morače, došlo je do situacije koja ima za posledicu da nam je neophodna sanacija i zaustavljanje svih daljih aktivnosti koje remete prirodno stanje i prirodni režim isticanja“, naveo je Stevanović u izjavi za agenciju Mediabiro.

U okviru 160.000 eura vrijednog projekta pod nazivom „Upravljanje i master plan za Regionalni vodovod“, firma Energoprojekt hidroinženjering je sa svojim partnerima dobila zadatak da uradi plan upravljanja resursima Boljih sestara.

Vladimir Beličević iz te kompanije je naveo da osnovni problem kojim se bave jeste smanjenje izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre.

„U okviru tog projekta radiće se ocena i procena klimatskih promena, ali i uticaj drugih faktora, antropogenih pre svega. Pored toga, brinućemo i o preporukama koje na osnovu analiza treba da damo Regionalnom vodovodu vezano za eksploataciju i za zadovoljenje potreba u ovom prelaznom periodu jer jedan od sledećih koraka svakako jeste dopuna same količine izvorišta“, naveo je Beličević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]