Regionalni zavod, po mišljenju kotorskih liberala vrši opstrukciju razvoja Kotora

3
Zgrada Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor

Kotor je izuzetno bogata, viševjekovna riznica ljudskog stvaralaštva.

Crkve, palate i fortifikacije visoke arhitektonske vrijednosti, njihov položaj i harmonija sa prirodom, obezbijedili su Kotoru mjesto na listi Svjetske prirodne i kulturne bastine.

Mi, Liberali  Kotora u neobičnoj ljepoti našeg grada pronalazimo ključni osnov za razvoj svih njegovih pontecijala.

Nažalost,  Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kotora jedinstveno nasljijeđe grada koristi kao izgovor  za vršenje, po našem uvjerenju, opstrukcije razvoja Opštine.

Kako drugačije objasniti činjenicu da su odgovorni iz ove institucije čitavih 14 mjeseci proveli u nedavanju saglasnosti na idejni projekat Zaobilaznice oko Staroga grada, izrađenog na osnovu četiri varijantna rješenja u skladu sa Prostornim planom Opštine Kotor.

Nakon toliko potrošenog vremena Regionalni zavod sada traži preispitivanje trase zaobilaznice, iako znaju da je postojeća trasa  utvrđena Detaljnim urbanističkim planovima Škaljari i Dobrota, planovima za čije usvajanje je saglasnost upravo dao taj isti Regionalni zavod.

Zaobilaznica oko Starog grada je jedino rješenje za optimalizaciju saobraćaja i jasno je da bez nje Kotor nema normalnu razvojnu perspektivu.

Posebna priča su utrošene četiri godine rada na projektnoj dokumentaciji idejnog i glavnog projekta zaobilaznice i  slijedi velika neizvjesnost da li će sredstva države, odnosno Evropske investicione banke opredijeljena za I fazu ovog značajnog projekta od 29 miliona eura čekati ili će se preliti na drugu Opštinu.

Vrijedi podsjetiti da je za I fazu izrađena tehnička dokumentacija, a za II fazu je izrada u toku, i da je do sada na tim poslovima utrošeno blizu 500 hiljada eura, novca poreskih obveznika Kotora.

Kako je projekat zaobilaznice urađen u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom Crne Gore davanje negativnog stava na isti od strane Zavoda može se tumačiti samo kao nepoštovanje zakonske regulative i korišćenje institucionalne pozicije kako bi se partijski opstruiralo rješenje najvećeg infrastrukturnog problema kotorske opštine.

Istovremeno taj isti Regionalni zavod, na čijem čelu se nalazi partijski kadar SDP-a dozvoljava intervencije na  promjeni spratnosti zgrade u Starom gradu, i to za potrebe predsjednika Skupštine Crne Gore odnosno predsjednika  SDP-a.

Dakle, sasvim je  očigledno i lako provjerljivo da se brzina davanja saglasnosti za privatne potrebe kojom se povećava spratnost zgrade u Starom gradu ne mogu porediti postupkom sa dobijanjem saglasnosti za zaobilaznicu oko grada koja je u infrastrukturnom, javnom interesu naše opštine, kaže se u saopštenju koje potpisuje Vido Drašković, predsjednik OO Liberalne partije Crne Gore Kotor.

3 KOMENTARI

  1. Da li Ministarstvo kulture vrši nadzor nad zakonitošću rada u Zavodu, bilo bi dobro da dodju u kontrolu jer je to njihova obaveza.
    Srecom, Zavod u Kotoru na osnovu Zakona o kulturi prakticno je prestao da postoji 21. decembra prosle godine, valjda uprava na CT bude imala više razumjevanja za Kotor.
    Velike su zablude da Most na Verigama i Tunel mogu da ugroze spomenike kulture

  2. Sramota! Iz Regionalnog zavoda se igraju sa nama gluvih telefona! DAju saglasnost pa preispituju tu istu svoju saglasnost, ha, ha, ha…!!! Cekaju da ih “daruju” nema druge pa ce odobrit i sto treba i sto ne treba!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].