Rekonstruisani Ljetnjikovac kralja Nikole država ustupila Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na trajno korišćenje

20

Rekonstruisani Ljetnjikovac Kralja Nikole, izgrađen za vrijeme Knjaževine Crne Gore u Nikšiću 1880. godine kao prvi državni objekat, danas je svečano otvoren. Ljetnjikovac je danas Opština Nikšić trajno ustupila na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je, na svečanosti koja je upriličena u prisustvu velikog broja poštovaoca i vjernika CPC-a, istakao: “Znamo da je Nikšić grad bogate kulturne tradicije, na čijoj teritoriji se nalaze neki od najznačajnijih segmenta crnogorske kulturne baštine. Njena raznovrsnost nam svjedoči o burnoj i kompleksnoj istoriji ovog prostora, na kom su brojne kulture ostavile trag. Svo to nasljeđe Opština Nikšić i Država Crna Gora čuvaju i štite za buduće generacije, kao važan faktor crnogorskog nacionalnog bića i dugoročni resurs za očuvanje naših identitetskih osobenosti.  Znamo da u njima duhovna dimenzija ima posebno mjesto, ono u kojem se osjećanje pripadnosti manifestuje u intuitivnim slojevima bića, a takvo osjećanje je kod Crnogoraca istrajavalo i u najtežim egzistencijalnim iskušenjima. Zato ne čudi što su naši preci borbu za slobodu tako često poistovećivali sa borbom za vjeru. Upravo nas zbog toga raduje činjenica što će ovim objektom raspolagati Crnogorska pravoslavna crkva, ona koja čuva našu istinsku i autentičnu duhovnost.”

“Gradnjom ovog ljetnjikovca, prvog objekta koji je u Nikšiću izgrađen za potrebe državnog aparata, Kralj Nikola je pokazao duboku svijest o državotvornom uobličenju tadašnjeg prostora Crne Gore, koje je u velikoj mjeri definisano materijalnim i graditeljskim dokazima razvoja kraljevine. Zato danas, obnavljanjem ovog objekta, ispunjavamo dug prema onima koji su u jednoj složenoj epohi pokazali visoku vizionarsku i državotvornu svijest,” dodao je ministar Bogdanović.

Mitropolit Mihailo je kazao da je počelo vraćanje crkvenih objekata Crnoj Gori i da je to proces koji se ne može zaustaviti. U Ljetnjikovcu kralja Nikole, objasnio je on, biće sjedište Ostroško-nikšićke eparhije. Mitropoliti Mihailo je zahvalio Opštini Nikšić što je navedeno zdanje ustupljeno na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

“Da se vidi, da se zna i da ste svi danas upoznati sa tim, da se počela vraćati imovina CPC-u, odnosno državi Crnoj Gori. Ne može se ovdje niko ni širiti, ni šepuriti i govoriti ono što ne priliči crnogorskim građanima i crnogorskoj istoriji”, poručio je mitropolit CPC-a Mihailo.

Arhimandrit Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović je u svom obraćanju naveo: “Jako puno vremena, požrtvovanja, i puno rada je uloženo da se prije svega ovaj objekat dobije, zahvalujujući Opštini Nikšić, kojoj se zahvaljujemo jer je znala kako da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi dodijeli prvi istorijski i prvi državni objekat u ovom gradu.”

Foto Banićević i Onogošt

20 KOMENTARI

 1. Odredbom čl.716. Opšte imovinskog zakona iz 1888. godine,bilo je propisano da su imaoci svojinskih prava crkve, manastiri i druge ustanove kojima je ta sposobnost priznata po unutrašnjem vjerskom pravu.
  Dakle, vjerske zajednice su po propisima koji su bili na snazi prije II Svetskog rata bile i mogle biti nosioci prava svojine na nepokretnostima.
  Sva imovina SPC MCP je 1957. godine je upisano kao opštenarodna imovina bez valjanog pravnog osnova….
  Zaslijepljeni, neznaveni, naslednici komunista ignorišu ove nesporne činjenice dok sud svojim presudama potvrdjuje ali niko o tome ne piše jer je ovoj vlasti jedina odbrana svadja medju vjernicima.
  Da li ovo Slavko NE ZNA……….?

 2. Pa zbilja sto se rsfi po ovoj nazovi Cr.Gori prvo okiceni i nastimani referendum o priznanju kasnije nikli crnogorski jezik i napokon crnogorska crkva.Ko to ne vidi fa je tudjinski projekt treba mu dojijeti makar naocale br.5.
  Ing.Milos Djonović

  • Todore ti pokušavaš da nekog vrijeđaš bezuspješno,
   Dakle nabrojat ću ti samo neke od Crnogorskih prezimena Arbanaškog porijekla
   pa zato bolje bi ti bilo da ne provociraš;
   Kavaje,Madžgalji, Drecuni-Drekaj, Šoći-Soche, Ražnjatovići-Raznataj, Jovićevići, Stijepovići ,Đonovići-Gonaj, Radomani,iz Riječke nahije itd.da ne nabrajam više.
   Pa tako Belveder kod Cetinja drže Crnogorci onog gore porijekla kojeg si napisao.

   • Dobro si to smislio V.Kaf budes popricao sa tim ljudima vidjeces koliko oni imaju al.krvi u sebi stariji kazu mladjims kad lupetaju Jadan ne bio.Posveti se Bazenu za kojeg si placen i nemoj kukati prvo polazi od sebe da ti ne bi kazali nesto nazao.
    Ing.Milos Djonović

    • Milose jesi li se raspojasao i razgacio, pa uleti u one najsire
     Jordanove caksire.
     Uskoro ce Ti ramazan…

   • …a da čojak što te muči u tu tvoju VASA VACUU MAXIME SONANT-ka svaka isprazna teća..bronzin…?!!!

    • A Jole posta advokat Milosev.
     Je li Te to Vladan cincarin,
     rodjo Fila Filote, nacija, da ljudima u rasprave upadas , ili je to Tvoja
     isljednicka praksa ?

     • ..no po tvom pretku Iliji-inače potomku kopiladi bečkih konjušara-okupatora Crne Gore…”DESANT ijera-maškin aša” na Lovćen 13.siječnja.1916 godine…i “skupljača-perija.za LODE” 1916..godine u siječnju ..u slavu “zauzeća Lovćena i zarobljavanja dva topa od neprijatelja(Crnogoraca-koji su branili “tvoju-vašu današnju ..?)-na Pestingrad”-dragi potomče “DESANT ijera”..Ranko BAZD en..ala la merda!!!

    • Na bazenu je bronzin , punan
     za stradalnike i ugnjetane.
     Ti si jole “uzdignuti” , nabusiti i
     bahati, OKUSANKO ISLJEDNICKI,
     “timar”-nastimovani i potasulan od
     Glavaticica-nina Lazaravica, ciji
     si lakej bio, i prihvatio traume
     izbjeglicke kraljevske vlade u Londonu.
     Kloparas i sa mularijom raspravljas, mjesto da dodjes
     odjen da siris duh slove, casti i
     slobode vuci-guraju jedan.

     • ..”svi grbljani četnici”..jednaka je priči”svi katolici bokeški ustaše”…? Zato batali se lajanja.. potpiši se na tvoja lajanje da bar “znamo” đe je granica između “ustaša i ćetnika” u Boki…

 3. …da se PITANJE CRKAVA-ne RJEŠAVA-preko Vlade Crnogorske-nego Vaseljenaca…sa Bosfora..NOTA BENE putem REFERENDUMA-CRNOGORSKOG NARODA…Pa ko makne..i DOBIJE SAGLASNOST NARODA neka BUDE NJEGOVA IMOVINA I CRKVA CRNOGORSKA..nosilac VUČEDOLJSKOG KRVAVOG BARJAKA….kojemu drugi slični pvima-nepomenicima..prijete li prijete pijete bogu mi… da ga okite mjesečićima-senca krst-ića..mašala!!!

  OJ VUČJI DOLE KRVAVI..sreća tvoja…da ikako mogu i tebe bi presekali-oburdali ka sve što su oburdali-đaolisali…za račun gospodara svojih…?!

  • ,,rješenje iz gornjeg potonjeg komentara-komentatora..jerbo se boje da im “srce od sreće ne pukne..za Crnom Gorom i Njenom Pravoslavnom Crkvom”..ka im precima-MAŠKINAŠIMA (u široke gaće- brez faculeta u šape!) na Lovćen 13.siječnja.1916, kad su oburdali Najveću Crnogorsku Svetinju Grob Mitropolita Crnogorske Pravoslavne Crkve..Petra Prvoga Petrovića Njegoša!!! Što bi neznaveni rekli-oburdavanje izvedeno po svim “kanonima kršćansko krstaške prozapadne crkve” njihove mile Austijane-OKUPATORA Crne Gore i Crnogorskog Primorja-od 1816 do 1918.godine…Oj ha..Moj Gad i ostali BAZD eni…ni da(bar)zalaju!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]