Rekonstrukcija zatvorenog bazena u Škaljarima u rukama neodgovornih

21
zatvoreni bazen u Škaljarima

Direkcija javnih radova je 21. novembra 2018. godine objavila javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji zatvorenog bazena “Nikša Bućin“ u Kotoru.

Radi se o drugoj fazi na koju se čeka već godinu, a koja bi trebala, objedinjena sa trećom, konačno da bude završena polovinom 2019. godine.

Međutim, sve je jasnije da od toga ništa neće biti, bar ne u predviđenim rokovima.

Tome doprinosi i Direkcija javnih radova raspisivanjem tendera koje nezadovoljni ponuđači konstantno obaraju.

Izgleda da će se to desiti i ovoga puta, jer je na sadržaj tenderske dokumentacije postavljeno ukupno 106 pitanja, a od strane Direkcije dato isto toliko odgovora.

Izvršeno je 13 izmjena tenderske dokumentacije.

Da li je ovakvo postupanje uvod i povod da potencijalni ponuđači ponovo ulože žalbu i obore tender?

Izmjena tenderske dokumentacije objavljena je 29.11.2018. godine kojom je prolongiran rok za predaju ponuda, tako da je ovom izmjenom, umjesto 14.12.2018. godine, koji je bio predviđen kao datum za predaju ponuda, sada on izmjenjen i rok za predaju ponuda je 28.12.2018. godine.

Prema ovoj izmjeni odluka o izboru će se donjeti tek negdje krajem januara ili februara, a možda čak i marta iduće godine.

Pokušali smo da dobijemo odgovor Direkcije, ali na naše telefonske pozive niko nije odgovarao.

Kotorani čekaju da se konačno neko udostoji i saopšti im zbog čega se ne završava bazen i zbog čega njihova djeca moraju autobusima svaki drugi dan na treninge i utakmice da putuju u Budvu?

Ćuti i lokalna uprava koja nije pokazala ni minimum interesovanja za prevazilaženja ovog problema.

Jer da jeste, danas bi radovi bili pri kraju i bazen bio rekonstruisan.

Doduše, njih više brine goli opstanak na vlasti, koji se, kako sad stvari stoje, ipak bliži kraju.

Upravo zbog nerada, nebrige, javašluka, bezakonja…

Ono što više nije kod Kotorana dilema je činjenica da je rekonstrukcija zatvorenog bazena u Škaljarima u rukama neodgovornih.

Da podsjetimo, što je Skala pisala 25. septembra 2018, nakon još jednog poništenog tendera:

Ruga li se neko s Kotorom, pitanje je građana ovog grada nakon saznanja da neće biti ništa od skorog nastavka radova na sanaciji zimskog bazena i da će nam đeca opet do ljeta sljedeće godine trenirati i igrati utakmice u bazenima Budve i Herceg Novog.

Da li je moguće da Direkcija za javne radove nema mehanizam, ili nema interesovanja da stvar pokrene sa mrtve tačke i učini dodatni napor da krenu radovi i zavše se u prvoj polovini naredne godine, kako je bilo obećano.

Ili je možda u pitanju namjerna opstrukcija i namjerna greška u tenderu kako bi se omogućila žalba nezadovoljnih u nadmetanju, pitaju se Kotorani, koji ne kriju razočarenje, ali ni ogorčenost.

Ovoga puta žalila se drugorangirana firma “Artik” iz Podgorice, i to gotovo u zadnju uru, na samom isteku roka.

Podsjećamo, za ovaj dugo očekivani posao raspisan je tender po hitnom postupku, na koji je izabran izvođač radova, firma “Neimar“.

Žalba je proslijeđena Komisiji za žalbe, što uveliko usložnjava i usporava početak posla, kazao je za Skala radio Zoran Pajović, upravnik zatvorenog bazena “Nikša Bućin“.

Sada ponovo slijedi izjašnjavanje Komisije na žalbu, odnosno da li je ona osnovana ili ne.

Ponovo vrijeme i ponovo odlaganje, kazao je rezignirano Pajović.

Po njegovim saznanjima firma koja se žalila na izbor izvođača je sestra firme “Erlang“, koja je izvodila prvu fazu radova na zatvorenom  bazenu.

Više detalja Pajović u ovom trenutku nije u mogućnosti da kaže, jer je došlo do personalne promjene u Direkciji javnih radova.

Naime, direktor Almer Kalač je podnio ostavku.

Sada slijedi upoznavanje novog direktora sa problematikom, a to je opet vrijeme i odugovlačenja posla za koji je Kotor itekako zainteresovan.

Pajović je podsjetio na dugu proceduru žalbenog roka, koja je prošli put trajala šest mjeseci.

Tek nakon mirnog građanskog protesta ispred bazena, koji je održan 16. aprila ove godine uslijedio je odgovor dražavne komisije.

Odugovlačenjem se urušava i ono što je do sad urađeno u prvoj fazi na bazenu.

Kako je urađeno na žalost svjedoči foto dokumentacija iz koje se jasno vidi da već poslije nepunu godinu otpada malter unutra i spolja, a primjedbe su i na pjeskarenje.

Prva faza se već ruši, a za drugu ni u naznaci kada će početi.

Prisjetićemo se da je sanacija zatvorenog bazena “Nikša Bućin” u Kotoru počela je 21. marta i trebala je da traje narednih 120 dana.

Radilo se o prvoj fazi, a radovi su podrazumijevali kunstrukcionu sanaciju objekta koji u periodu njihovog izvođenja ne može biti u upotrebi.

Pajović je, podsjećamo, početkom septembra našem radiju saopštio da je prihvaćen izvođač radova, firma “Neimar“, koja je ponudila najbolju ponudu za konačnu sanaciju bazena.

Otvaranje najnovije ponude za izbor izvođača za rekonstrukciju zatvorenog bazena “Nikša Bućin“ u Škaljarima bilo je  predviđeno 3. jula ali, zbog administrativnih problema od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma koje je trebalo da izdaje nove licence kao jedan od uslova ponuđača da budu u dokumentaciji za izvođenje radova, ovaj posao je kasnio.

Postupak pribavljanja licenci je produžavan sa završnim rokom trećeg avgusta 2018. godine, kada je okončano prikupljanje i otvorene su ponude.

Tender je, kako i zakon odobrava, obavljen po hitnom postupku.

Vjerovalo se trada da će bazen zasjati u punom sjaju na proljeće.

Po tehničkoj dokumentaciji, rok je osam mjeseci, jer više ne postoji druga i treća faza kako je prvobitno bilo planirano, već je sada povećan budžet na 4,5 miliona eura.

To je bilo tada.

Danas je potpuno druga priča za koju niko ne zna kakav će biti epilog.

Ovo je sramota i neprihvatljivo je za Kotor i njegove stanovnike.

Postavićemo na kraju pitanje onima koji su odgovorni: Da li će se zacrvenjeti kada budu gledali u oči đeci koja svu zimu treba da putuju do Budve i Herceg Novog.

21 KOMENTARI

 1. Kad VK Primorac bude prvak lige gdje nsstupa lakse ce proraditi zimski bazen.Tada kada je Jugoslavija bila medju najboljima igralo se i u ljettnim bazenima i to sre moze vratiti natrag.
  Ing.Milos Djonovic

 2. Nema na ovu temu one budaletine, dijete Grujice, da utipka neku “mudrost”. Njega zaokuplja samo visoka pulitika i etno-nacionalna problematika. Grujo sa Romanije nikad nije ni naučio plivati.

 3. …a još čudnije je što na nju nije ZALAJAO Moj grad-Ratkoilija Vidović..? Dati ima VETO-iz KOMINTERNE-sa pjace Svetoga Tripuna–da po istoj ne BLEJI-kako samo on umije…?!

  • Sto je Jole, pusko neomrcena, ufatilo te predpraznicko djipanje i skrgutanje.
   Koga briga za bazen zatvoreni?
   Kada su ga pravili , svima su pomalo od plata uzeli po koji paru.
   “Rado” smo solidarni bili, pa dobili
   kartele za besplatno plivanje 2/3 god.
   Brzo ukinuse to blagostanje za
   gradjane investitore i sve termine
   uzese za sebe i pocese naplatu!
   E sada kada smo svi bez posla, nemaju
   otkud namp solde uzet, a ni investitori vise nisu blesavi da placaju koktele
   i dr. bahanalije vaterpolistima i
   trenerskim magovima .
   Bilo je sve superiornije kod Josipa!
   Kusajte sada sa Trampove trpeze, ono
   sto pretekne, dako “bude bolje” – kada?

 4. Citam komentare i vidim cist primjer nasih Kotorana,samo mlate praznu slamu a ni sami nemaju pojma sto pricaju!!!Kotor,kao grad,nebitno ko je na vlast,nema apsulutno nikakve veze sa bazenom,vec drzava koja namjerno sabotira renoviranje bazena da ljudi kao vecina ovdje nebi mislili da je to uradila opozicija koja je na vlasti i da njima to nebi bio plus.Neznam zasto ne pitate naseg sugradjanina,koji je Ministar sporta i koji je sve postigao zahvaljujuci tom bazenu u kojem je i sam napravio karijeru,zasto on ne pogura i ne kaze o cemu se radi?

 5. Tužna je realnost, da se za svo ovo vrijeme, kad nam režimske hijene pljačkalu budžet, kotorski VATERPOLO-sport stagnira, a mladi momci odustaju od vaterpolo sporta. Ovo je pokušaj da se tradicionalni primorski sport preseli u Podgoricu i Nikšić.
  Ministar Janović ćuti!
  “Tuga i opomena”.

 6. Sve ce to nama Brajkovic da rijesi. Kao sto je rijesio i dafiment banku kada je u njoj radio. A sto cete, u Kotoru nema sposobnog kadra pa je vladajuca koalicija morala uvoditi strucnjake sa strane

  • Kuku tebi, budaletino! A šta Brajković može učiniti za “Zatvoreni bazen u Škaljarima”? Sve ingerencije oko ovog “Skadra na Bojani” ima zuluf-ministar iz Komana.

 7. Razvoj koče isti Kotorani dvolicni kojima nista nikada nase nije valjalo ,samo tudje i uvozno.
  ADIO

 8. Sto se dogodi sa pokrivenim bazenom kad mu poslje 32 godine upotrebe treba 4 miliona € za popravku? Kakvo je bilo upravljanje i odrzavanje bazena za ove godine? Sto je to?

  • …ZA CIGLE DVIJE GODINE-OD KAD SU KRVATAŠI-A NE KRIMINALCI NA I OKOLO VLASTI U KOTORU-GRADU OD STARINA ..KOJEGA SU I OKUPATORI NEMANJIĆI BOLJE STIMAVALI I POŠTOVALI OD VAS GLIBOVA-SLIUNOVA ,OLITI UVLAKOG.UIČARA-U PASANE TRIDESET LJETA…?!!!

 9. Ko će pučanstvu javno objasniti: Zašto se
  na tenderu ne uzme JEDAN vjerodostojan izvođač,
  koji se obavezuje da će radove izvesti od početka
  do kraja? Uz obavezne bankovne garancije.
  Vrhuška na vlasti svjesno odobrava svojim
  miljenicima da pljačkaju državu Montenegro,
  u koju se kunu i zaklinju.
  Ovako “faza JEDAN”, “faza DVA”, tri… tenderi,
  obaranje tendera, besprizorna je pljačka naroda
  i državne kase.
  Sve po zakonu…

 10. U pasanu setemanu..smo mogli viđeti..na Javni Servis RTV ND MNE-ovo moje podpitanje” Zašto je tako”?! Bijaše PASANA SETEMANA DO JUČE..PUNA SAMO JEDNE “TEME DANA”-Dan Oslobođenja Danilovagrada..u povodu oslobođenja grada..od njemaca i veljeg broja domaćih izdajnika…četnika..koji su činjeli većinu u Danilovu gradu..(1941-1944) od strane Boraca Bokeza-Prve Udarne Bokeške Brigade-komandanta Narodnog Heroja Titove Jugoslavije, generala Boža Jovanovića i Komesara Mata Petrovića..?! Ne pišem ovo radi Danilova grada…nego Kotora ,koji je zericu prije oslobođen od iste Brigade…ali na Javni sercis RTV ND MNE-kami smo mogli išta čuti i viđeti…osobito kad su u pitanju pasane “investicije-i budće invest zamajice”-podhranjivane od strane naše Vlade gospodina Duška Markovića…? Dakle,za kraj pitanje glasi..ko to KOČI RAZVOJ Kotora-u pasanih TRIDEST JANUARA …SA NEIZVJESNOM BUDUĆNOŠĆU-gledajući “FUTUR naše OPŠTNE”-iz “pećine”Parka “hotela Slavije”? Ima li ovaj narod ime-na ..toga/tih GEAKA..te nedaju Kotoru da izađe iz “kruga naj naj nerazvienijih opština ND MNE”?! I danu te de “DOMBORANSKODOMOLJUBIVI pregaoci-“prvoborci “kaspaina i grobara sa Dedinja i Banskije dvori Zagreba”u jedan vakat-da vas čunemo…? Ako iko zna-vi znate zašto je Kotor “ŠLJEGAO”-za 30/trdideset/ ljeta iz “divizije-pet najrazvijenih opština SFRJ”-na odeljenje izviđača.u pet najnerazvijenijeh opšina ND MNE…”u sastavu povijesnog miljea Plava-Gusinja-Šavnika-Petnjice…”?
  Koliko sam u pravu..pokazaće predstojeća vaterpolo utakmica naše Reprezentacije-koju ja lično doživljavam..kao da se po Odluci prešednice gospođe Vesne Medenice-Skijaško planinarskog Saveza ND MNE..održe skijaška takmičenja na “skakaonici-Lukovići u Gornje Bogdašiće-pod Vrmac…?
  Zato/ni/je tako..da nam je Plivački zimski bazen u Kotoru-u ovom trenutku /BREZ/POTREBAN…kad imamo novi u Nikšiće i Podgoricu..a,u očekivanju je i otvaranje simskog plivačkog bazena na Žabljak i u Rožaje…koji će dopunjavati “skijaška takmičenja na Savinom Kuku i lele- i na Hajli….đe snijeg ne kopni ni na Svetoga Savu..?

  • Razvoj koče isti Kotorani dvolicni kojima nista nikada nase nije valjalo ,samo tudje i uvozno.
   ADIO

 11. “Rekonstrukcija zatvorenog bazena u Škaljarima u rukama neodgovornih”

  Usudio bih se kazati: …”U rukama mafije”!
  Silni se novci poreskih obveznika tu odlivaju,
  a Opština Kotor ne smije reći – ćić.
  Neko “politički podoban” cijedi budžetsku
  kasu, a mi možemo samo da kukamo.
  Sva vlast i sila postupanja i odlučivanja
  skoncentrisana je u rukama
  zuluf ministra iz Komana.
  Sva sreća, već se oštro pobunio esnaf
  arhitekata Crna Gore, da je ovakvo stanje neodrživo.
  Nešto će se mijenjati, ali je šteta dosad
  učinjena – nepovratna.

  • Penal, ti nijesi penal nego budaletina opjevana!
   Kakve veze ima Ljilja u cijeloj ovoj priči? Jesi li
   shvatio da kotorska lokalna uprava nema
   nikakvih ingerencija kojima bi mogla
   uticati na igre i igrice oko “Zatvorenog bazena”?
   Sve je u rukama zuluf-ministra i režimskih
   miljenika iz Podgorice.

   • Ljilja im je vodila knjige godinama. Zašto su dozvolili da bazen a i klub stradaju toliko? Pita li se iko to? Nije samo država kriva, već i uprava kluba. Nebitna je partija, treba ih sve pozvati na odgovornost.

  • …Jer nije ovo rabota ni Ljiljane ni ostalije “crvenokravataša”…no naše VESELICE-Domovine…koja preko- zna se koga- finansira “kapitalne-investicije-objekte”..koji su “IZOPŠTENI”..iz tije fondova..jer ima i preče od prečega->>>nego što je Zimski bazen i “Sportska ala-Špadola” sve u NEOPOMPEJU-oliti Kotor<<<…Danilovgrad i druge DrPiSveto destinacije-Vlasti od planina pa do mora..vaterpolo se igrat mora..u Pod Goricu -Nišiće…do Plava-Rožaja-Žabljaka i dalje…?! Neko da ve pitam nešto drugo-e sam juče čuo na nečesovu TV kuću..a znate li đe vam idu-KURENTOM.. ona dva "CRVENA VAPORA"…? O tome pričajte-"bastaduri"..i ako vi basta pitajte VLASNIKE VAŠIJE ISPRAZNIJE GLAVA-"VASE VACUA MAXIME SONANT"…"kuda plovi Kotorska plovidba-iz Škaljarskog kašuna"?!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]