Resort Kotor-novi koncept turističke destinacije, tema je ovogodišnjeg APSS-a

0

Dijana Vučinić

Dijana Vučinić

U prostoru nekadašnjeg austrougarskog zatvora u Kotoru od 9. do 19. jula arhitekte i studenti arhitekture iz različitih zemalja svijeta učestvovaće na arhitektonskoj manifestaciji Kotor APSS, jednom od programskih segmenata Kotor Arta.

Ove godine arhitektonska ljetna škola u Kotoru bavi se aktuelnom temom ne samo kod nas nego i u svijetu, a to je redefinicija rizorta kao turističke destinacije, kazala je za Skala radio Dijana Vučinić, programaska direktorka Kotor APSS-a.

“Rizort je mjesto za relaksaciju ili rekreaciju, atraktivno turistima u pogledu odmora ili neke druge vrste turizma. Resorti su mjesta, gradovi, nekada i komercijalne ustanove rukovođene od strane jedne kompanije. Oni su veoma aktuelni, posebno u zemljama koje imaju jako razvijen turizam i poslije jedne ere all inclusive rizorta koja polako izumire, sada je vjeruju stručnjaci iz ove oblasti, pravi trenutak za osvrt i mehanizme za redefiniciju onoga što jeste rizort danas”, objašnjava Vučinićeva.

Sa studentima u Kotoru će raditi mentori, najznačajnija internacionalna imena savremene arhitekture, a konačni rezultati će biti prezentovani 18. i 19. jula u okviru panel diskusije sa zaključcima sa radionice.

Velika konferencija je 19. jula na kojoj će učestvovati poznata svjetska imena iz oblasti arhitekture i biće, kazala je Vučinićeva, zanimljiva ne samo za usko stručne već i za širu javnost.

Arhitekte i dalje zanima hotel “Fjord” u Kotoru kao neuralgična tačka, a sama zona na kojoj će se primijeniti novi modeli rizorta će upravo biti industrijska zona oko hotela “Fjord”.

Vučinićeva vjeruje da će neki budući hotel “Fjord” biti onaj inkubator koji će pokrenuti novi život u Kotoru i koji prema njenim riječima može da iznese jednu potpuno novu turističku, gradsku i urbanu scenu u Kotoru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]