Restauracija i konzervacija kotorskih gradskih vrata u završnoj fazi

10

Aleksandar Dender

Restauracija i konzervacija kotorskih gradskih glavnih, vrata od mora, južnih od Gurdića i sjevernih vrata od Škurde ulazi u završnicu.

Riječ je o projektu za čije finansiranje je Zajednica Italijana u Kotoru, preko regije Veneto obezbijedila sredstva u iznosu od 78.000 eura.

Dinamika radova je dogovorena sa Opštinom Kotor, kao investitorom tj. vlasnikom gradskih bedema i sa Centrom za konzervaciju koji je izvođač radova.

Završetak ovog posla predviđen je do 1. juna, kazao je za Skala radio arhitekta Saša Dender, predsjednik Zajednice Italijana u Kotoru.

Svečano otvaranje glavnih gradskih vrata – porta marina je predviđeno za 29. maj, a vrata na Gurdiću i na Škurdi će biti otvorena 9. juna.

“Glavna gradska vrata su kompletno restaurirana i ostalo je par završnih detalja. Sa vrata se ništa od postojećih slojeva nije uklanjalo. Isključivo se radi o konzervaciji i jednoj vrsti restauracije, jer svaka intervencija predstavlja i restauraciju, što znači da se ništa ne mijenja, već samo vraća prvobitni izgled vratima”, objašnjava Dender.

“Praktično je vraćen samo sjaj vratima, onakav kakva je nekada bio. Tokom ovog posla otkriveno je da su ispod ploče sa datumom 21.11.1944. godine ostali sakriveni ostaci reljefa mletačkog lava koji je otučen da bi na tom mjestu bila postavljena ploča. Takođe su otkriveni tragovi grifona koji su nekada držali austrougarski grb koji se sada, osvježenjem čitavog zida, veoma dobro vide”, rekao je Dender.

Glavna gradska vrata, po njegovim riječima, ovim će biti zaštićena za jedan duži period.

“Što se tiče sjevernih gradskih vrata, i tamo je posao pri kraju. Otkriveni su još neki detalji pa je u timpanonu uz mletačkog lava i prikaz kotorske tvrđave, što je još jedan dokaz poštovanja Venecije prema gradu Kotoru. Uz reljef koji se nalazi u Pomorskom muzeju u Kotoru i jedini je na Jadranskoj obali na kome su prikazani patron Sv. Tripun i mletački lav ravnopravno zajedno, ovo je na sjevernim vratima još jedna primjer tog poštovanja. Venecija dozvoljava da se uz lava mletačkog pojavi i kotorska tvrđava. Na južnim gradskim vratima je urađen jedan građevinski, malo složeniji zahvat, budući da su tri čeona kamena luka na ovim vratima gotovo ispala i prijetila je opasnost da se ova vrata sruše”, naveo je on.

Sada se uspjelo vratiti sve na svoje mjesto, i Dender vjeruje da će i ova kotorska vrata zablistati u svoj svojoj ljepoti.

10 KOMENTARI

 1. Kaže Blažo da su ga poslali iz komiteta da napravi referendum na kome ce se opredjeliti braća Bokelji dali oće da zive u zajednici sa Crnogorcima i Sandjaklijama,dize se jedan iz Dobrote i veli, Druže Blažo nemojte nas vrijeđati sa referendumom. ……i ode Blažo da kaže u CKKPJ sto su mu rekli Bokelji.
  Crna Gora Boka i Sandžak su egzistirali do 50tih,CG i Boka do 60tih,poslije osta CG.
  treba viđet kako do ovijeh papira.
  Ovi Vlasi više napraviše za grad nego ovi starogradani.
  A ti Veneti dobro su se šetili da moraju popravljat ono što su napravili.

  • Škaljar i./Kotoranin/Moj gad-na ingleški jezik/Adio Mare/Bjelaš Humac/Ljuta/Bokelj...i tako dalje i njemu slični....

   Znam teško je nepismenog čobana naćerati da nauči da čita i da piše-i uz čuvanje bekica,da se opismeni? A da je tako-ovaj “Škaljar i.” je svijetli prmjerak-tiskanik čobanina šljeglog niz Zvjeronjak ..na more po buri…? Dakle-radi edukacije čobanina-čobana evo nešto što piše u knjigu “Prčanj-1937” od autora Don Nika Lukovića,kanonika Kotoske bisupije..i Prčanjskog župnika od oktobra.1913 do februara.1970 godine… Poznato je da je na Svetog Antuna Padovanskog.1848 godine održana Velika Narodna Skupština Bokeza(od Kufina do Debelog brda-sa Prevlakom-a danas brez Prevlake-ali sa rtom Kobila(asocijacja “sudbina-magarca”)…Toga dana na toj epohalnoj Bokeškoj skupštini Bokezi su donijeli značajne Odluke..Nota bene pisane na narodnom bokeškom jeziku-ćirilicommu kojima između ostalog piše-zapisano i poslato Slavnom Saboru Hervacko Slavonskomu u Zagrebu i gospodinu mitropolitu Crnogorskomu Petru Drugome Petroviću Njegošu…Izvod: ” …Naša su obštelstva imala čast primiti mnoga pisma od strane Hrackoga naroda u kojima e bitna Vaša želja da se današnja Kraljevina Dalmatinska našoi državi saedini.
   Naiperva i naisvetia naša dužnost ta e javiti pred svietom da mi Dalmatinci NIESMO NO BOKEZI ! Što smo potrajali DO DANAS….
   Ali danas u dobar čas skupilise kao pravom naroda bokokotorskoga poslanici edinoskupno.Vama naši odgovor kao ti šaljemo.
   Bez sumnje toliko kraljevina Dalmatinska,koliko ovoi za sada skopčano okružie BOKOKOTORSKO pripada po položaju po istorii,po eziku,i po plemenu većeg broja SLAVONSKOI-SRPSKOJ NARODNOSTI…”!!!..
   DRUŽE BLAŽO..OVAJ TVOJ “Škaljar i.” kad zine laže..od tri izgovorene-četiri su mu lažave-izmišljotine..!!!
   Na ultimu-ne brinite dragi čitatelji ovaj “fojista-esejista baron Minhauzen”-Škaljar i…je prototip jedne glave isprazne-sa repicom i brez rogova-šut…- u našemu narodu poznat kao “Bokelj/Adio Mare/Bjelaš Humac/ Ljuta/ Moj gad…i ini kojemu mogu-samo njemu-ovakve i slične nebuloze…da padnu na VASA VACUU MAXIME SONANT..?!

 2. Uzalud bačena sredstva.
  Biće to restauracija spomenika vandalizmu. Ostaće reljefni datum krupne numeracije, 21-XI-1944., kao tužan dan za kotorsko kulturno i spomeničko nasleđe. Stotine hiljada turista i namjernika koji ulaze u grad, biće obmanuti da su Zidine podignute baš Ljeta Gospodnjeg 1944. A upravo toga dana su u pobjedničko-ideološkoj euforiji neki Kotorani, kao pravi Vandali u drevnom Rimu, lomili i uništavali višestoljetnu istoriju kotorskih zidina i spomeničkog blaga.

  Onaj “nenarodni” režim između dva rata nije dirao ono spomenika što je Austrija ostavila 1918 u Kotoru. Ubiše im Srbi cara, ali im spomenike ne taknuše! Nijesu spomenike dirali ni Italijani, ni Njemci…
  Po nalogu Karađorđevića, bio je postavljen neki amblem nove države iznad unutrašnje strane Vrata. Italijani su to odmah 1941. godine kulturno uklonili (ne lomili) i odnijeli u Rim, gdje se i danas nalazi!
  Trebali su doći novi pobjednici da pokažu destruktivni vandalizam u najgorem obliku.
  Ako iz nekakvih “ideoloških” razloga nije prikladno danas vratiti austrijski amblem koji je na pročelju Vrata stajao od MDCCCIV do 1944., onda BEZUSLOVNO treba pročelje restaurirati na način kakav je Venecija ostavila 1797.
  Tu se niko ne bi mogao pozivati na ideologiju i “antifašizam”.

  • A zar se tamo uopšte nešto radi? Živim u Starom gradu. Tamo na onim skelama nema anime vive. Ne čuje se zujanje nekih mašina, nema kablova, alata, glasa se ne čuje. Mrtva tišina! Kao u “Odavde do vječnosti”.

  • “Tu se niko nebi moga pozivati na ideologiju i “antifašizam”..dapače-ne bora mi nego na “valorizaciju-okupatora Kotora od bande Venecijana-okupatora koji su trajali u Kotoru-dok nijesu pali siromašci i na prednje noge ki krava jalovica-na samani kraj XVIII stoljeća… a mogli su još?

   • Za neznavene…i lažave…
    Venecija nije bila okupator u Boki već je došla na poziv tadašnjeg stanovništva grada Kotora kako bi Venecija uzela Kotor pod svoju zaštitu kako ne bi pao u ruke Otomanaca.
    The End

    • Kotoranin/Moj gad-na ingleški jezik/Adio Mare/Bjelaš Humac/Ljuta/Bokelj...i tako dalje i njemu slični....

     Evo ga jopet ovaj “hrvat”-potomak kozara sa Ubaljske planine više Bunovića(gornjega Morinja-slavenskoga?)…lele za njim i sličnim njemu-podizani i koćeni u onoj maloj potleuši-u stamborju one crkvice na platou stare Livnice-u Škaljare…? Lele za takvijema-brez kojijeg nebi ni špedao u Dobroti-postojao i dupke popunjen-šmrkačima raznih zanimanja-podrjetla…?

 3. ..uz izvinjavamo se-mnogo se izvinjavamo-REKA NAM Moj gad-da se miče TITOVA ..”tuđe nećemo-svoje ne damo”..a instalira nova fiomant iz 1988/1989 pa na dalje…”TUĐE OĆEMO SVOJE NEDAMO..”?! lJUBI VAS VAŠ PEŠATAN…

 4. trebalo je da stranci izfinansiraju ovaj projekat. Nije sramota, ali je tuzno da se drzava nije prva sjetila.

  • ….i finansiraju i rade…..izgleda da nasi konzervatori služe samo da tuđe potpišu…” TUĐE POTPISUJEMO; SVOJE NEMAMO”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].