Ribarstvo, poglavlje 13, u pregovorima sa EU biće zastupljeno na pravi način

0
Institut za biologiju mora u Kotoru

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Narednih dana dva istraživačka broda iz Italije uploviće u crnogorske vode gdje će nastaviti istraživanje male plave ribe na Crnogorskom primorju, kazao je za Skala radio Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

On je podsjetio na deset pozicija koje se istražuju unazad nekoliko godina i u ovom projektu, osim naše i italijanske, učestvuje i albanska strana.

Na osnovu baze podataka koja je formirana, procjenjuje se biomasa ove značajne sitne plave ribe u cijelom južnom Jadranu.

Ova istraživanja podrazumijevaju i dvije metode eho sondiranje i dnevnu produkciju jaja i larvi.

Rezultati istraživanja se prezentuju generalnoj Komisiji za ribarstvo Mediterana kako bi se zajednički kreirala politika održivog ribarstva na Mediteranu, kazao je Joksimović.

To će ove godine biti značajnije, budući da je Crna Gora ušla u pregovore sa Evropskom Unijom.

Kotorski Institut kao naučna ustanova, svakako će dati doprinos našem pregovaračkom timu da poglavlje 13, odnosno ribarstvo, bude zastupljeno na pravi način i da se definiše tradicija Crne Gore u ovoj oblasti, ali i da se prihvati sve ono što je naučno zasnovano od strane generalne komisije za ribarstvo Mediterana, zaključio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].