Rigorozne mjere novog Zakona o turizmu gase profesiju turističkog vodiča

4
Ivica Biskupović

Ivica Biskupović

Izmjene Zakon o turizmu koje se tiču statusa turističkih vodiča dovode u pitanje smisao bavljenja ovim poslom.

Osnovni problem je u registraciji koja od vodiča zahtijeva radni odnos, odnosno zaposlenje, kazao je za Skala radio Ivica Biskupović, turistički vodič iz Kotora.

U susjednim zemljama, npr. u Hrvatskoj koja ima veoma razvijen primorski turizam, vodiči nisu ugovorima vezani za neke agencije. Englezi za takav status koriste izraz “slobodni strijelac“ i oni se angažuju po potrebi, po pojedinom poslu i upitu, naveo je on.

Tako funkcionišu mnogi turistički vodiči u Crnoj Gori, baš kao i naš sagovornik dugi niz godina, ali novi zakon sada je rigorozan.

On traži zaposlenje i to cjelogodišnje što je, po mišljenju Biskupovića, nemoguće zbog kratkog trajanja turističke sezone.

“Vodič bi po novom zakonu trebao negdje da radi 12 mjeseci ili da plaće honorar od 200 do 250 eura mjesečno u sezoni i van nje. Većina mladih vodiča sa svojim prihodima koji su veoma skromni, neće moći da plaćaju takve obaveze prema državi i jednostvno se neće moći baviti ovim poslom. A što onda, kada na kotorsku rivu dođe veliki kruzer za čije putnike je potrebno 20 autobusa i 40 vodiča, odakle će se  naći“, pita se Biskupović.

“To nije isto kao krajem 90 godina kada je bilo šest, sedam vodiča koji su imali možda i previše posla. Danas se stiglo do faze kruzing turizma, izletničkog turizma i ovaj kadar je veoma potreban. U drugim državama je status turističkih vodiča riješen na veoma fleksibilan način i to može biti student, penzioner vodič ili vodič u slobodnom vremenu. Pronađen je prostor koji nije tako obavezujući i rigorozan”, naveo je on.

Na ovu temu, asocijacija turističkih vodiča je imala sastanak u Budvi i zauzela određene stavove kojima će vjeruje Biskupović, ipak nešto uraditi i ublažiti nerealne zahtjeve koje postavlja novi zakon o turizmu.

Biskupović pritom ne umanjuje značaj ove struke iako je na žalost danas najlakše u vodiče.

“Ko god nema profesiju, prođe neki kurs i odmah je vodič. Možda se ta licenca danas lako dobija, ali se u praksi i te kako prepoznaje ko zna i ko je za ovaj posao, a ko mu ne pripada. Gosti su nepogrješivi, osjeti se po njihovim povratnim informacijama ko je bio dobar vodič i ko dobije najbolje ocjene i komplimente”, priča naš sagovornik.

On gostima najviše voli da priča o svom gradu čiji svaki kamen, palatu, crkvu, poznaje, iako uvijek ima prostora da se iznova uči i otkriva u gradu istorijskih i kulturnih slojeva prebogatog nasljeđa.

“Najčešća pitanja turista su kako se danas živi pod krovovima starih palata, koja se muzika sluša, što se jede, kako se zabavljaju. Prvo je pitanje da li u drevnom gradu iko stanuje”, kazao je Biskupović.

Biskupvić kaže da još uvijek nema tačan podatak već samo neki formalni iz popisa o registraciji stanovnika u zidinama starog Kotora.

On posebno voli da gostima približava priče o istorijskim ličnostima iz lokalne povjesti Boke, ali i o dinastiji Petrović-Njegoš, kada ih vodi njeguškim serpentinama.

Biskupović pamti grupu turista kamenorezaca iz Belgije.

Razmišljajući kako da zainteresuje ove ljude koji klešu ili prodaju kamen, mermer, odveo ih je u crkvu Blažene Ozane, gdje postoje dva oltarna stuba od crnogm, belgijskog mramora, što je Belginace oduševilo.

Sa Kinezima, Biskupović nađe konekciju uz podatak o prvom  satu koji je došao u Peking i koji je njihove mandarine fascinirao, duhovoto je ispričao Biskupović, omiljeni turistički vodič iz Kotora.

4 KOMENTARI

 1. Upravo se ne zna I upravo je to I u tom kontekstu kazao gospidin Biskupovic.
  Vas molim da nam Vi kazete tacan podatak kad ga znate.

  • To jos uvek nije najgora stvar u ovom gradu. Evo gospodin meštanin pa ne zna tačan broj stanovnika svog grada? Nego je najvažnije da se naglasi “furešti” kako bi ih omalovažili.

 2. Dobar dan G-dine Biskupović,
  ne možete kazati: “da još uvijek nema tačan podatak već samo neki formalni iz popisa o registraciji stanovnika u zidinama starog Kotora.” To možete sa kažete i za MZ u kojoj živite i boravite a i glasate jer su i to formalni podaci.
  Tačan broj se zna i dostupan je.
  Hvala i ne zamjerite.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].