Rimski mozaici u Risnu odnedavno pod upravom OJU “Muzeji” Kotor

2
Rimski bog Hipnos

Slađana Mijanović

Arheološki lokalitet Rimski mozaici, nakon desetogodišnje uprave Turističke organizacije, odlukom Skupštine opštine Kotor krajem prošle godine, tačnije 16. decembra, prešao je pod upravu Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

Na taj način su obezbijeđeni pravni uslovi i stručni kapaciteti za objedinjavanje i brigu najvećeg dijela kulturnog i istorijskog nasljeđa sa područja kotorske opštine, kazala je za Skala radio Slađana Mijanović, direktorica OJU “Muzeji” Kotor.

Ovaj lokalitet ostatak je rimske vile sa mozaicima u Risnu iz II vijeka nove ere i predstavlja izuzetno značajno kulturno dobro, i jedan je od najuočljivijih mozaičkih kompleksa iz perioda Starog Rima u Crnoj Gori, ali i širem prostoru, objasnila je ona.

Imajući u vidu značaj ovog kulturnog dobra i nesumnjivu potrebu njegove konstantne zaštite i unaprjeđenja uslova za njihovu valorizaciju u svakom pogledu, sasvim je prirodno da je pravo upravljanja nad Rimskim mozaicima pripalo Opštinskoj javnoj ustanovi “Muzeji“ Kotor, registrovanoj za obavljanje ovakve vrste djelatnosti, jasna je Mijanović.

Arheološki lokalitet Rimski mozaici već sada ima status organizacione jedinice OJU “Muzeji” Kotor, u čijem su sastavu Muzej grada Perasta, Kotorski lapidarijum, Galerija solidarnosti, Crkva sv. Pavla (multimedijalna izložbena dvorana), dok ustanova čuva, proučava i prezentuje i praistorijske nalaze iz Male i Velike grude, te ostale značajne arheološke predmete, pojašnjava direktorica Mijanović.

Ona je saopštila da će u okviru ove organizacione jedinice raditi ukupno 5 zaposlenih, a tokom ljetnjih mjeseci treba očekivati i dodatno angažovanje vodiča za potrebe turističke sezone.

Stavljanjem objedinjenog kulturnog nasljeđa pod upravu OJU “Muzeji” Kotor potvrđen je višedecenijski ugled ustanove po pitanju očuvanja izuzetno vrijedne baštine, a stvoreni su, jednako tako, uslovi kako za kvalitetnijom turističkom promocijom našeg kulturnog blaga.

Naravno, kao i u svim organizacionim jedinicama, OJU “Muzeji” već sada priprema bogat kulturni program i na Rimskim mozaicima.

Mijanovićeva je na kraju kazala da je Kotor već 40 godina na Listi prirodne i kulturne baštine UNESCO i da ima na teritoriji svoje opštine najvrijedniji arheološki materijal i najvrijednija nalazišta. Ona je istakla da poštuje turističke potencijale i valorizaciju, jer je turistička privreda poluga našeg razvoja, ali je prirodno i kulturno nasljeđe ono što nema drugu šansu ni alternativu.

Meni je, kazala je direktorica Mijanović, posebno drago, i lično i profesionalno, da se Opština Kotor opredijelila prevashodno za kulturu i zaštitu kulturnih dobara, jer to našem gradu pripada i na to nas obavezuju slavna prošlost i odgovornost prema budućim generacijama.

2 KOMENTARI

  1. Na mozaicima je potrebno zaposliti stručnjake a ne turizmologe. Ljude koji mogu da prate stanje mozaika, arheoloških nalaza i da osmisle postavku. Znači, muzeologe, konzervatore. Isto tako u galeriji solidarnosti. Slike propadaju jedna preko druge u WC-u.???? Toliko o prioritetima, pa kada kabinet presjednika bude izvještavao o radovima muzeja da se zna da se ne ide po prioritetima, niti da ih znaju jer su zaposlili previše nestručnjaka ili pomoćnih radnika.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]