Rišnjani za sva nedjela spalili Surlaša Palmotića Teutića

2
spaljen Surlaš Palmotić Teutić za sva nedjela

Poslije dugo godina u Risnu je u subotu 22. februara održan karneval, u okviru tradicionalnih Kotorskih zimskih maškaranih fešti.

Karnevalska zabava obradovala je brojne goste, ali i mještane koji su, uz maštovite kreacije maski iz Risna i okoline, mažoretki “Alisa“, Gradske muzike Kotor i VIS “Tetra“ pokazali koliko su željni ovakvih fešti, koje će, po riječima organizatora MZ Risan, biti stalna ponuda na meniju turističko kulturnih dešavanja Teutinog grada.

Svečana karnevalska povorka kretala se glavnom saobraćajnicom od hotela “Teuta“ pa do pristaništa (nekadašnje luke) gdje je obavljeno suđenje krivcu Surlašu Palmotiću Teutiću, za sve nedaće i probleme grada.

Suđenje je obavljeno u dvije ure iza podna, 22. februara 2020. godine gospodnje

Okrivljeni na prvom risanskom Slamnom sudu, SURLAŠU PALMOTIĆU TEUTIĆU, optužujem Vas da ste krivi što ste živi!

Pratim vas još od prošlog stoljeća Palmotiću TEUTIĆU! Ne vjerujem u teoriju zavjere da su vas donijeli furešti, već sam mišljenja i ekspertize da postojite oduvijek u našim predivnim i raskošnim palmama. Naime, posadismo vas u prošlom vijeku, tačnije 1933 kad smo izgradili Narodni dom na ime i obavezu, sugrađaninu i filantropu Vasu Ćukoviću.

Izgleda da ste zaboravili da smo nakon posađenih 88 Fenix palmi u slavu napunjenih godina Josipa Broza, u konačnici sabrali cifru od 185 ljepotica palmi!?

Gdje ste se tada zavukli, kako vam se čaura zvala gospon Surlašu, teško je znati. Ali se svi sjećamo, čak i oni začarani, da smo imali svoj Dok kulture, uživali u muzičkoj školi, njenoj sali, pozorišnim predstavama, mjesnoj kanceraliji, biblioteci i čitaonici… dok se Vi i vaše bolesti nijeste počeli širiti sa manevrom „dok palme njišu grane…“ i sve nam slagumali u današnji silos. Kultura nam ne trebala! Sve se deštegalo! I krivi ste Vi? Ko drugi?

A za Ljekobilje da ne pominjem. Tu ste 100% krivac najveći. Za to ćete gorjeti ponajviše! Od Vas su se ponte počele straviti, pa načinješe bijeg u more, dok se šetalište proširilo kako ne treba. Biće su vas pratili zeleni i angažovani, pa u to ime i za taj konat decenijama držaše nas taocima tobože Zelene luke.

Pouzdano znam da ste krivi za zlosretno tanko lampanje ulične rasvjete. Zbog Vas ne može durat’ preko nekih ura, pa u mraku žmirkamo ko svrake na jugovinu.

***

Nakon presude i spaljivanja krivca, maškarada je nastaljena na Trgu 21. novembar (risanska pjaca) uz dobru muziku, primorske delicije i dobar humor.

Karnevalsku atmosferu podgrijavao je podgorički muzički sastav “Tetra“, a za delicije su bile zadužene spretne ruke iz NVO Žene Risna i Perasta, Specijalne bolnice “Vaso Ćuković“ i Doma starih “Grabovac“.

Organizator ovogodišnjeg Risanskog karnevala je Mjesna zajednice Risan, u suorganizaciji sa JU Kulturni centar “Nikola Đurković“ i Turističkom organizacijom Kotor.

Pokrovitelj je bila Opština Kotor.

2 KOMENTARI

  1. Lijepo je da se odrzava ovakva manifestacija i u Risnu, za svaku pohvalu. Ali, nije dovoljno samo predloziti i organizovati nesto da bi se pokazalo da mz.nesto radi. Treba to ipak malo osmisliti, ako ima ko. Ja odje ne vidjeh ni maske ni kreacije. Svaka cast na trudu ali ovo ne mozete nazvati maskembal. Mozda sve ukupnu situaciju, ali ovo ne.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]