Ristić: Morali smo da spriječimo zaplijenu aviona Montenegro Airlinesa

0
Vlastimir Ristić

Nacionalni avio-prevoznik bio je prinuđen da obustavi sve letove 26. decembra, prije svega iz bezbjednosnih razloga, ali i zbog letačkog kadra, ali i svih zaposlenih koji su se suočili sa činjenicom da više ne rade, ocijenio je za Radio Crne Gore, izvršni direktor Vlastimir Ristić.

I to nije, kaže, jedini razlog. Vijest o gašenju odjeknula je u kompanijama i zemljama sa kojim sarađuju, a postala je i mogućnost zaplijene aviona zbog neizmirenih potraživanja povjeriocima.

“Zadatak menadžmenta je bio da spriječe zaplijenu aviona po svijetu. To bi bila velika sramota da dopustimo da nam posada i avioni budu zarobljeni u Cirihu, Beču, Frankfurtu”, naveo je Ristić.

Svjesni su, kaže, činjenice da su u nacionalom prevozniku eskalirali dugovi. Dodatno pod pritiskom korona krize, ali napominje nijesu su se nadali ovakvom scenariju. Sada su uputili novi prijedlog za sastanak sa ministrima, da još jednom ponude konkretna rješenja za kompaniju.

“Moje je mišljenje da se nacionalni prevoznik ne pravi da stvara profit, već da pomogne u stvaranju poslovnog ambijenta koji će imati multiplikativne efekte za državu i ekonomiju. To je njegova dužnost uz nacionalnu odgovornost koja je pokazana u vrijeme korona krize. Takođe, za prevoz vakcina. Mi smo sertifikovana kompanija za prevoz opasnih materija. Da to sjutra počne nova kompanija trebaće je dosta vremena za to”, pojasnio je izvršni direktor MA.

Prema riječima Ristića, sadašnja šteta gašenja Montenegro Airlinesa je još mala. Velika će nastupiti za tri mjeseca, računajući od 26. decembra kada su obustavljeni letovi.

“Devedesetprvi dan pilot ne može u avion. Da bi opet ušao u avion mora da ide u simulator koji je vrlo složena mašina koja košta koliko jedan avion. To je najveća opasnost koju ja sada vidim. To je ključ svega, jer ako imamo posade možemo raditi. Druga stvar to je takva eskalacija troškova, što je jako teško i predvidljivo”, poručio je Ristić.

Nacionalni avio-prevoznik u vlasništvu trenutno ima jedan Foker. Otplaćeno je 10 godina kredita za Embrajer.

“Sada se mora učiniti sve da se taj avion isplati do kraja. To Vlada mora da riješi, jer ne bi bilo dobro da zbog četiri polugodišnje rate od 1,7 miliona dolara izgubimo taj avion”, rekao je Ristić.

Račun kompanije je blokiran. Pored svih povjeralica, naglasio je Ristić, najveća odgovornost je prema putnicima koji su rezervisali karte za putovanja za dan, dva, mjesec ili tri.

“Nažalost, ruke su nam vezane. Malo je reći tim putnicima izvinite, ja sad nemam riječi kako da se obratim ljudima kod kojih smo izgubili povjerenje”, poručio je prvi čovjek MA.

Izvršni direktor Montenegro Airlinesa je poručio da će kompanija u narednim danima i mjesecima brinuti o avionima, opremi, kako bi, zaključio je bili operativni kada dođe vrijeme da opet polete.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]