Roditelji moraju otvoriti oči

1
Jovan Bulajić

Jovan Bulajić

audio: Jovan Bulajić

U kotorskim osnovnim školama “Njegoš” na Benovu, “Ivo Visin” na Prčanju i “Nikola Đurković” u Radanovićima, ovih dana se organizuju  radionice za roditelje na temu “Adolescencija-uloga i uticaj porodice”.

Cilj i svrha radionica, koje vodi Jovan Bulajić, izvršni direktor NVO “Preporod” iz Nikšića i dugogodišnji saradnik kotorske Kancelarije za prevenciju narkomanije, je da se podigne svijest o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci kod roditelja prije svega.

Bolje razumijevanje promjena u razvoju i formiranju identiteta kroz koje prolaze adolescenti, akcenat su ovih predavanja, kazao je Bulajić za Skala radio.

Roditelji na žalost često nemaju vremena za razumijevanje takvih pojava i prebrzo su zaboravili kakvo je bilo vrijeme njihovog odrastanja i puberteta. Upravo zato što roditelji u brzom tempu života nemaju dovoljno vremena da se bave svojom djecom, posebno u vrijeme njihove adolescencije, dovodi do toga da raste broj djece koja zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance. U cijelom svijetu je trend rasta zavisničke populacije nezaustavljiv. Samo 2014 i 2015 godine se pojavilo preko 100 novih droga na tržištu širom svijeta”, naveo je on.

U Crnoj Gori ih, kazao je Bulajić, još uvijek nema, ali ih ima u bližem  okruženju.

On poručuje da se u borbi sa ovbom pošasti mora frontalnije djelovati i da svi budu i na visini zadatka, bez podjela bilo koje vrste od nacionalnih do političkih, jer droga ne bira.

Učenicima su posebno interesantna predavanja, jer su u prilici da čuju lična iskustva ljudi koji su pobijedili zavisnost, a istovremeno su obučena da svoja znanja i iskustva prenose na način koji je prikladan djeci uzrasta adolescenta, rekao je Bulajić.

1 KOMENTAR

  1. Mnogi roditelji i to viđeni, nemaju se kad baviti svojom djecom od trke za sopstvenom karijerom.Kada se otkrije u kojem su im stanju djeca kasno je.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]