Roganović: Voda nije na dugme

3
Dragan Roganović

Dragan Roganović

U redovnom dnevnom raportu iz Gradskog vodovoda danas obavještavaju da je vodosnadbijevanje na području kotorske opštine  uglavnom uredno, a voda u sistemu je upotrebljiva za piće.

Problemi se javljaju u snabdijevanju objekata na visočijim kotama u popodnevnim satima, za vrijeme povećane potrošnje.

Naknadno smo dobili novo saopštenje da će zbog problema u vodosnadbijevanju visokih kota u noći 28. do 30. jula od 1 do 6 sati ujutro biti zatvorena voda u Dobroti, Risnu, na Mulu, Prčanju i Stolivu, kako bi se omogućio dovoljan pritisak u sistemu za potrošače na visokim kotama.

Skala radio nije se zadovoljio samo ovim kratkim obavještenjem pa smo pitali direktora kotorskog vodovoda Dragana Roganovića u čemu je problem i zašto više kote u naseljima kotorske opštine ovih dana imaju neuredno vodosnadbijevanje.

Problemi u vodosnadbijevanju visokih kota su tehničke prirode u periodu kada dodatne količine vode dobijamo isključivo iz Regionalnog vodovoda, iz čijeg sistema se voda prihvata u glavni, centralni, škaljarski rezervoar.

Odatle se voda ne može bez problema distribuirati  do Risna ili sa druge strane zaliva do Mula, Prčanja, Stoliva, Kostanjce, zbog velike dužine i otpora cjevovoda na način da vodu imaju u svakom trenutku i najvisočije kote, objašnjava Roganović.

Potrošači na nižim kotama vodu troše više nego što je standard i trenutna mogućnost, pa je stoga problem jer se ne može  obezbijediti dovoljan pritisak i dovoljne količine kako bi svi bili podmireni.

Kada je u lokalnom vodoizvorištu pitka voda, onda Vodovod ima bliže mjesto odakle vrši distribuciju vode ka višim kotama.

Na naše pitanje koliku količinu vode Kotor preuzima iz Regionalnog vodovoda Roganović je kazao da je to od 140 do 200 litara u sekundi u zavisnosti od distribucije ostalim opštinama iz sistema Regionalnog Vodovoda, tako da nije uvijek moguće u svakom trenutku da sve opštine dobiju maksimalne količine.

Roganović ističe dobru saradnju sa Regionalnim vodovodom, jer kad god postoji naša potreba, a njihova mogućnost, Kotor dobije dovoljno vode.

Nekada do građana dođu zbunjujuće informacije i kroz komentare se piše i pita kako to da čas ima čas nema vode.

Nije to baš tako, kaže direktor kotorskog vodovoda i dodaje da voda nije kao struja na dugme da se pritisne i da poteče.

To je nešto što traje, dok voda iz Regionalnog vodovoda stigne do Risna, rekao je  Roganović smatrajući da ovi problemi nijesu toliko značajni kao ranijih godina, kada su oni bili veoma izraženi i veći dio opštine ostajao suvih slavina.

3 KOMENTARI

  1. Voda u Dobroti na donjem putu postoji samo ujutro, a popodne je ima samo u prizemlju kuće, dok su spratovi bez vode. Kako li je tek onima na visočijim kotama, kad i mi, koji smo pored mora, nemamo vode. Ali dakako, kako kaže Roganović, voda nije na dugme. Nije na dugme ali bi makar trebalo obavjestiti građanstvo za svaku restrikciju. Kako je već došlo, trebalo bi im savjetovati da blagovremeno nabave hidrofor, blago nama, pa da se vratimo u vrijeme kada je bilo samo slane vode, a hidrofore smo punili iz bunara. Zato čuvajte bunare, možda vam, obzirom na dugmad iz vodovoda, to bude jedino snabdijevanje vodom ubuduće, blago nama ludima koji sve ovo trpimo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]