Rotarijanci iz Budve uručili vrijednu donaciju Opštoj bolnici Kotor

0
vrijedna moderna oprema

Sa dodjeljivanja donacije Opštoj bolnici Kotor

sa dodjeljivanja donacije Opštoj bolnici Kotor

Opšta bolnica u Kotoru od danas je bogatija sofisticiranom opremom za dječije i porodiljno  odjeljenje koja će značajno podići nivo usluga ove bolnice regionalnog karaktera.

Rotary club iz Budve je obezbijedio 131.000 dolara za opremu koju je danas donirao, ali je njena tržišna vrijednost preko 300.000 dolara, kazao je Krsto Niklanović, jedan od inicijatora i nosioca akcije.

Za rotarijance je od posebnog značaja da ova donacija ide jednoj bolnici koja pruža usluge građanima četiri primorske opštine.

Od ideje do realizacije protekla je samo godina, podsjetio je Niklanović.

Na današnjoj svečanosti u kotorskoj Opštoj bolnici koja je dobila najsavremeniji ultrazvuk aparat, porodiljine stolove, pacijent-monitore, fetalne monitore, prenosni inkubator, radiotalasni hirurški nož, infuzione pumpe, fototerapijske lampe, ukupno 25 medicinskih aparata.

Opšta bolnica u Kotoru od juna ove godine imaće i najsavremenije opremljeno porodilište u našoj državi.

Pored Rotary kluba Budve u saradnji sa 18 Rotari klubova iz Crne Gore, Srbije, Mađarske, Austrije, Njemačke i SAD, veliki doprinos akciji, koja je vođena pod sloganom “Dočekajte nas kako zaslužujemo – Moj prvi dom”, dalo je i preko 130 naših građana i kompanija, uključujući i sve veće medijske kuće Crne Gore.

Opremu su ovih dana montirali predstgavnici ASIS International uz pomoć rotarijanaca iz svih krajeva svijeta i završili obuku osoblja za rad sa instrumentima.

Niklanović je kazao da je već na prvom doniranom porodiljskom stolu svijet ugledala prva beba.

“U jednoj zemlji jedna vlast ne može riješiti sve probleme građana. Njih mogu riješiti svi građani zajedno, ukoliko su spremni da rade za opšti interes, kao ovoga puta budvanski roratijanci“, poručio je Niklanović, predsjednik Roraty kluba Budva.

Zahvaljujući na vrijednoj donaciji, direktor kotorske Opšte bolnice prim. Ivan Ilić je kazao da se u ovoj bolnici godišnje rodi između 600 i 650 beba i briga za njihovo zdravlje je jedan od naših najvećih zadataka.

Dr Ilić je istakao stalno nastojanje da uslove smještaja i kvalitetnu opremu prati i kvalitetan kadar i da taj kadar bude na usluzi svima tokom 24 sata.

Kotorska bolnica je od regionalnog značaja, kazao je dr Ilić i brine o zdravlju oko 70.000 stanovnika.

Nalazi se u centru turističke regije i nije potrebno naglašavati da se radi o strateškoj privrednoj grani za Crnu Goru i koliki je značaj bolnice u zbrinjavanju pacijenata-turista koji nas posjećuju, naveo je on.

Ilić je podsjetio da samo grad Kotor posjeti preko 900.000 turista iz čitavog svijeta.

Kao što je drevni Kotor svojevrsna kapija Crne Gore  tako da bi htjeli i da Opšta bolnica bude reprezent zdravstvenog sistema naše države, rekao je Ilić.

On je podsjetio da se u posljednje vrijeme javlja sve više humanih ljudi koji žele da pomognu i poboljšaju rad  bolnice što je od posebnog značaja za dalji rad i kvalitet liječenja u ovoj ustanovi koja ima jasnu viziju razvoja.

Bob Pedžet, predsjednik Odbora direktora kompanije ASIS International je kazao da je moć udruživanja ljudi, lidera zemalja i predstavnika rotari zajednice omogućila da se ovaj projekat u potpunosti realizuje.

Ovi uređaju su doktorima, kazao je on, isto što  je pilotima oprema za slijetanje u avionima.

Za Velibora Zolaka, člana Rotary kluba Budva ovaj događaj je praznik za Kotor, za region i za rotarijance.

“Nakon godinu dana akcije, postavljeni su jasni ciljevi, završen projekat i danas se svi dobro osjećamo. Ovo nije zadnja akcija koju ce roterijanci raditi za kotorsku bolnicu”, rekao je Zolak i naglasio da su rotarijanci radili više humaniratnih akcija, ali je ova najveća.

“Budući da Rotary služi zajednici, najvažnije je bilo da se animira zajednica i u tome se uspjelo. Ova kampanje je dokaz da u Crnoj Gori postoji solidarnost i zajedništvo”, zaključio je Zolak.

Pozdravljajući donatore, ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Budimir Šegrt je kazao da je ova oprema došla u prave ruke.

“Bolnica Kotor je zdravstvena institucija sa velikom tradicijom u Crnoj Gori prepoznata po kvalitetnim medicinskim uslugama koje se ovdje pružaju. Opredjeljenje Vlade Crne Gore je da bolnice u regionu, poput ove u Kotoru postanu izuzetna podrška razvoju elitnog turizma u našoj zemlji. Zdravstvene usluge u našoj državi ne smiju biti biznis barijera za boravak turista”, naveo je on.

S obzirom da se Kotor pozicionirao na mapi kruzing industrije, ministar Šegrt je obavijestio da se i bolnica Kotor pozicionirala na mapi sigurnih centara koji pružaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu za kruzing industriju.

Donatorima su zahvalili čelnici kotorske i budvanske opštine Aleksandar Stjepčević i Srđa Popović.

Svečanost su pratili zvuci tradicionalne kotorske Gradske muzike i flautistkinje kotorske Muzičke  škole “Vida Matjan“.

bilo je još vrijednih poklona
Velimir Zolak i dr Ivan Ilić
Ministar sa rotarijancima

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]