S.O.S. – Spasite naše duše

2

 

Bruno Brkanović

Međunarodni je dan S.O.S. poziva za spas, što u prevodu znači “spasite naše duše“.

S.O.S. je ranije bio znak traženja pomoći u pomorstvu, kazao je za Skala radio lučki kapetan Bruno Brkanović.

Međutim, danas se ovaj poziv više ne koristi već je u praksi znak Mayday.

To se mora tri puta izgovoriti zajedno sa nazivom broda i pozivnim znakom broda, što znaju pomorci i to je sada jedini znak koji se koristi za pomoć na moru, objašnjava Brkanović.

Postoje tri poruke za pomoć i to znak za pomoć Mayday koji se daje jedino u situacijama kada su ljudski životi u opasnosti, zatim poruka prilikom kvara na plovilu i kada je u pitanju sigurnost – u slučaju prepreka na plovnom putu, kvara nekog svjetionika ili vremenske nepogode na moru.

Tri ustaljene poruke hitnosti koje se šalju u pomorstvu su Mayday, Pan- Pan i Security, podsjetio je Brkanović na današnji dan S.O.S.

2 KOMENTARI

  1. Ajde lucki kap. na brod, nije to za tebe. Sto to objasnjavas leba ti? Dobro ti zbori ovaj Drago pa se time pozabavi. Ima starih i bolesnih a oni idioti trube li trube.

  2. Gospodine Kapetane,
    Spasi nase duse od silnog koriscenja brodskih sirena. Nadam se da znate da je u svakoj luci regulisano koriscenje istih i da se kaznjava svaka upotreba sirene osim u slucajevima kada je to neophodno za sigurnost plovidbe. Gore navedeno se svelo na svakodnevno uznemiravanje od rane zore, a takodje i od strane pilota koji kako mi se cini pozdravljaju komsije i rodjake, ili hoce bude narod da ne zakasne na posao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].