Sa risanskog trotoara, stepenicama pravo na magistralu

9
stepeništem pravo na magistralu

Izgradnja novog trotoara u Risnu, koji se proteže od skretanja prema Specijalnoj bolnici “Vaso Ćuković”, pa do decenijama nezavršenog Doma kulture, teče dogovorenom dinamikom.

Građevinski radovi su pri kraju.

Ostaje još da se urede zelene oaze, poploča betonska staza, postavi mobilijar.

Na to se, kako smo obaviješteni, neće dugo čekati.

Do kraja godine Rišnjani će moći tuda da šetaju, bez opasnosti od automobila kojih je, posebno u ljetnjim mjesecima više nego ikada.

Ali, ne leži vraže.

Projektant je projektovao trotoar koji je izgleda bio namijenjen nekom drugom mjestu, a ne Risnu.

Mora da je došlo do zabune.

Vjerovatno je projektna dokumentacija greškom zamijenjena, pa je ova, koja je bila za neko drugo mjesto dospjela u Risan?

Da je sumnja opravdana, govore tri, poprilično duga, kamena stepenika, sa kojih pješak ne može niđe drugo do na frekventnu saobraćajnicu.

A kakve opasnosti tu vrebaju, nije potrebno govoriti.

Ne smijemo ni pomisliti što bi se moglo dogoditi kada se razigrana djeca zanesu pa krenu stepenicama u dalje dječje vragolije.

Projektant je projektovao da se stepeništem silazi na magistralni put.

Odatle se ne može ni lijevo, ni desno, jer već stojite na saobraćajnici koja opasno prijeti.

Nevjerovatno! Kako je moguće da su stručnjaci bili toliko slijepi kod očiju?

Zar nijesu tokom izvođenja radova, makar prilikom postavljanja stepeništa mogli zaključiti da mu tu nije mjesto i da nešto u projektu mora da se promijeni?

Zar nijesu razumjeli da projekat u ovom dijelu nije samo glup, nego i opasan?

Kad nijesu oni, zašto to nije vidio investitor?

Ali, koga je još briga za takve “sitnice”.

Pozvali smo Rata Brajkovića, direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i pitali ga što će sad uraditi i da li je moguće prevazići ovaj problem?

Brajković nam je kazao da se on iznenadio i začudio ovakvom rješenju. Nije mu jasno ko je ovako mogao da projektuje stepenište i na ovom mjestu.

Ono što Direkcija može da uradi kako bi ublažila ovaj propust je da na saobraćajnici iscrta pješački prijelaz i sa obje strane postavi usporivače saobraćaja, odnosno “ležeće policajce”, kazao je Brajković.

Treba uraditi i stazu na drugoj stani puta kojom će se, preko travnjaka doći do trotoara.

Očigledno je da pješački prijelaz nije bio predviđen na tom mjestu i da nije ni bilo logično da tu bude.

Da li je to rješenje, koje se sada nužno nameće, pokazaće se najbolje tokom turističke sezone.

Naša preporuka je da pješaci tuda ne prelaze magistralu.

9 KOMENTARI

 1. Gađamo se ovdje sa pojmovima iz građevine. Ovo šta je napravljeno u Risnu nije ni trotoar ni šetalište nego mali TRG. Spojiti trg sa priobalnim šetalištem zaštićenim pješačkim prelazom ( semafor ) je potreba. Zar u Kotoru nije spojen onaj mali priobalni parking i trg ispred glavnih gradskih vrata pješačkim prelazima?

  • Prosto je nevjerovatno koliko malicioznih komentara! Svaka čast, Ćatoviću, što ti jedini objektivno posmatraš stvari. Konačno je Risan dobio jedan lokalitet sređen i uređen. Ono kako je do nedavno izgledalo – bilo je zastiđe. A što se tiče arhitektonskog rješenja, da je dato stotinama arhitekata da izrade idejni projekat, ni jedan ne bi bio isti. Arhitektura je umjetnost sa neizmjernim brojem ideja i rješenja.

  • O čemu Veljko pričaš. Kakva usporedba sa Kotorom, parkingom, rivom? Vidiš li ti skale koje vode na samu magistralu bez ičega?Zaštita?
   Ovo je za pokazivat kao raritet. Nema ovakvoga rješenja niđše na svijet bijeli.

 2. A da li je ovo jokic vidio ? hm …ko zna mozda ce on prvi sa ovih stepenica pravo magistrirat ! aoooo pa da se to uredit na zadnje stepenice podic zidic i nasut zemljom ogradit to posadit cvijece zelenilo ….e boze ali …prije par mjeseci su obisli gradiliste prije radnje i Rato i Jokic i svi i CORAVI OD OCIJU hm da mi je znati zasto ?

  • …ko zna-da se ne desi, da na ovim SKALINIMA ne pane “istina” kotorskih prepoznatljivih baron Minhauzena-iz predvorja “parka ABelejanja-1989 godine”…-da je Jokić državljanin samo jedne države u kojoj je -(za sada) -prvi put rođen 24.siječnja.1988 godine?!

 3. Prava slika mentaliteta đe živimo i djelo “stručnih” ljudi koji su postavljeni na rukovodeća mjesta ne zbog sposobnosti i stručnosti već zbog partijske i plemenske pripadnosti, rezultati su vidljivi ,sramota za sve nas ,Risan i Boku ,Crnu Goru ,ovu bruku će gledati hiljade turista koji će prolaziti ovuda !

 4. ..da bi čitaoci-posebno đaci-učenici..shvatili svu “pogubnost skalina” u Risan..koji umjesto u MORE silaze na magistralni put Risan-Grahovo-Nikšić i dalje na zapad-(REČE PREKJUČE PREŠEDNIK OPŠTINE NIKŠIĆ-NA SVEČANOM OTVARANJU 1,5 KAEM PUTA OKOLO-NAOKOLO…bliže DOGANJI KOJA NAS VODI NA zapad VIA MODERNIZOVANE PROJEVROPSKE BOSNE i ERCEGOVINE…..)?! E,zato nam umjesto normalnih nastavnika i učitelja VASPITAVANI(uzalud u potnjih trideset godina ABlejanja-kontrarevolucije!) NA DRŽAVNOM FAKULTETU u NIkšiću-nota bene koji u dosadašnjem procesu OBRAZOVANJA nije vodio računa o POTREBAMA JEVROPSKE UNIJE-ZA UČITELJIMA DOOBRAZOVANI ZA TU ISTU UNIJU-i time nije ispunio OČEKIVANJA(ekonomiste?) “osnovne želje Patera nacije i patrije”-jer DrPiSveto,treba vaspitno osoblje-edukovano NA NASTAVNIČKI FAKULTET “DVA KOVČEGA”-KOJIM RUKOVODE EMERITUSI MILO-MILAN..koje će djeci svih uzrasta od vrtića do fakulteta-liši fakulteta..PREDAVATI..nastavu prilagođenu potrebama partije na vlasti (KURSADŽIJE) ..?
  Ka u Srbiju brale đe se via Batajnice vrnuo.. “ŠUVAR”-koji juče reče da se tamo radi na EDUKOVANJU.-ZA BOLJE SJUTRA…TAKO “DA BI STE BILI POTOMCI-MORATE PRVO BITI PRECI..”? A KOD NAS? NEĆE VIŠE BITI POTOMAKA-NEGO SAMO POTOMAK..onoga koji je predhodno “šuvario”-pa stigao dokle je stigao-sa bogatim iskustvom..stečenim u ABlejanju-1989 pa na dalje…No ne treba biti-PESIMISTA-jer taj pesimizam-nas je dovucao do ovih visina-VJERUJUĆI “ŠUVARČEVIĆIMA-KOJI ŠUVARE LI ŠUVARAJU I DAN DANAS..”-O TROŠKU NARODA..kojega treba priolagoditi “Risanskim skalinima”..kojima se može samo pješke-brez upotrebe “…kolica”..neophodni licima-slijepi kod očiju(Njegoš)..”MINUT DVA” svaki SAT-svaki DAN (PONAVLJANJE JE MAJKA znanja)-..dok nekome ne mrkne..? Ovoga nije bilo ni u doba “omrzlog” TITA i njegovog “pogibljneog sistema-obrazovanja”-da se samo može življeti-časno i pošteno,PREVASHODNO od rezlutata svoga rada..”brez otimanja tuđega-oteto prokleto”?…

  Zato je nama, jopet ,od spreše”ŠUVARICA-ŠUVARENJE”..da bi smo sistem vrijednosti (diplome učitelja) prilagodili “potrebama razvoja” naše nove države “Jevropske unije”-kojoj smo svakim danom sve bliži i bliži?!…A ONA SVE BLIŽA I BLIŽA TITINOJ JUGOSLAVIJI-skraja osamdesetih godina manitog-retrogrtadnog XX vijeka …”SKALINI,SKALINI..SKALINADE..”IMA-NEMA NADE”..JER NADA NIKAD NE UMIRE-NEGO UMIRU ONI ŠTO SU SE NADALI..DAĆE I ONI IMATI PUNE PJATE-KAO I ONI ŠTO SU IH DOVELI DO SUDBINE “NADE”…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].