Sabrija Vulić: Postoje mediji u Crnoj Gori čiji je osnovni zadatak spinovanje

1
Sabrija Vulić

Sabrija Vulić

Žestok udar po ljudima, lijepljenje etiketa, neistine i spinovanja, stil su i način rada nekih medija u Crnoj Gori koji senzacionalizmom jedino žele podići tiraž, slušanost ili gledanost.

“Nekim novinarima je takav posao dnevno zadovoljstvo. I ne samo lično zadovoljstvo, već i korist, jer su plaćeni da to rade”, kazao je za Skala radio novinar Sabrija Vulić, gostujuću u emisiji “U žiži“.

Najgore od svega je što se bez trunke etike objavljuje svašta i ne vodi računa o čovjeku, poručuje on.

Prikači se etiketa da ste nešto ukrali, kaže Vulić, opljačkali, nekoga prevarili.

“Takve nije stalo što tu informaciju čita porodica, rođaci, prijatelji. Oni neće promijeniti mišljenje o vama, jer vas znaju kao što dobro znaju da je svaka napisana ili izgovorena riječ takvih novinara naručena laž. Međutim, šira društvena zajednica, zbog koje se to i radi, ipak će iskazati sumnju, po principu: ako se neko toliko napada, vjerovatno tu ima nešto, čim se ovoliko priča. Posebno kada je u pitanju spinovanje. To je već posebna nauka”, smatra Vulić.

“Kada je spinovanje u pitanju, postoje mediji koji su majstori u davanju naslova koji nemaju nikakve veze sa tekstom, a najčešće ni sa istinom. Kada se na taj tekst nadoveže još 500 botova (stranački vojnici koji za male pare kucaju komentare po internetu), onda se dobija jedan udar koji znači klasično ispiranje mozga”, riječi su Vulića.

Ukoliko sebi dozvolite da stalno to čitate, onda ste pečeni, što bi se reklo, a druga strana ne reaguje niti se brani, navodi on.

“Postoji i druga situacija da, ukoliko se branite, pravite posao novinaru koji to upravo radi s tom namjerom, jer mu podižete tiraž, čitanost, slušanost, gledanost. Srećom, Crna Gora je mala, pa se svi znamo”, objašnjava Vulić.

Na pitanje da li na medijskoj sceni samoregulacija može bilo što da promijeni, Vulić je mišljenja da se samo kaznom u bilo kojem segmentu društva stvar može popraviti.

“Moraju se naći drugi mehanizmi za ispravljanje ovoga čuda koje se dešava na medijskoj sceni Crne Gore. Ukoliko se krene u bilo kakvu ozbiljniju priču, odmah je sa druge strane odgovor poput: ubija se demokratija, ne dozvoljava se sloboda izražavanja, itd. Slobode izražavanja ne može biti ako meni neko prikači etiketu koja ne stoji, pa ga ja tužim, a on kaže to je sloboda izražavanja”, kaže naš sagovornik.

“Izvinjenja nema, pojedini mediji ne objavljuju demantij, ili ih objavljuju na pogrešnoj strani, skriveno, svjesno i namjerno u najkraćem obliku. Stoga je sve ovo strašan problem u crnogorskim medijima, koji najmanje služe svojoj svrsi”, zaključio je Vulić.

 

 

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].