Sad bi kotorska vlast, prije opozicije, na prijevremene izbore

13

Andrija Pura Popović

Nakon jednoglasno usvojene Prvenstvene koncesije za Luku Kotor AD na ponovljenoj Vanrednoj Skupštini akcionara ove kompanije, na turbulentnoj političkoj sceni u Kotoru trenutno su kalkulacije po sistemu prebrojavanja onih koji su za i protiv ove odluke, a time za i protiv dosadašnje koalicione vlasti.

SDP je javno saopštio da će podnijeti  inicijativu za izglasavanje nepovjerenja i smjenu Vladimira Jokića sa funkcije predsjednika Opštine Kotor, koji je, kako su kazali, učešćem u radu Skupstine akcionara Luke Kotor i potvrdnim glasanjem doprinio stvaranju za SDP  neprihvatljive situacije.

Oni ukazuju na elemente nezakonitosti i štetnosti koncesionog akta koji ugrožavaju strateški razvoj grada Kotora i koji će svojom realizacijom proizvesti pogubne posljedice za grad i njegove građane.

Podsjećamo, gostujuću u Skala radiju prije par dana, predsjednik OO SDP Branko Nedović je izjavio da, ukoliko se dogodi da se bilo kojom većinom, od strane predsjednika opštine, ovlašćenog lica opštine Kotor ili bilo koga drugog usvoji koncesioni akt, koalicija u Kotoru više ne postoji.

Nezadovoljni odlukom Jokića iz URE poručuju da je na vanrednoj sjednici kotorske skupštine, predsjednik Opštine Kotor pokazao svu svoju nezrelost u obavljanju funkcije, kao i sav svoj nedemokratski potencijal, jer potpuno oglušio o preporuke većine svojih koalicionih partnera i glasao za nakaradni “Investicioni plan AD Luke Kotor” u narednih 12 godina, suprotno zaključcima koji su mu dostavljeni, kazali su iz GP URA Kotor.

“Neka Jokić radi što hoće, a ono što ćemo mi preduzeti  je pokretanje Inicijative za skraćenje aktuelnog skupštinskog mandata”, poručuju oni.

Presjednik OO DPS Kotor Željko Aprcović je za Skala radio izjavio da su juče sve stranke dobile pismo od GP URA koje predstavlja pismo namjere o skraćenju mandata SO koje nema formalno pravni karakter. Onog trenutka kada akt bude pravno valjan, organi DPS-a će se prema tom pitanju odrediti.

On je kazao da su predstavnici URE još jedanput potvrdili , a što DPS ističe već godinu, da lokaklna vlast u Kotoru  ne funkcioniše. GO URA je pozvala Vladu CG da u skladu sa zakonkim ovlašćenjima preduzme mjere iz svoje nadležnosti, kazao je Aprcović.

Što se tiče najavljene inicijative SDP-a, Aprcović kaže da još ništa nijesu dobili već su o tome upoznali posredstvom medija.

Andrija Pura Popović, predsjednik Liberalne partije i poslanik u crnogorskoj Skupštini za Skala radio je saopštio da kotorski liberali budno prate razvoj političke situacije u Kotoru koja je dugo vremena nestabilna, što posebno dugim nefunkcionisanjem Skupštine opštine nanosi veliku štetu građanima.

On je podsjetio da se godinama LP bori da Luka Kotor dobije prvenstvenu koncesiju od Vlade CG što kotorskoj opštini daje ogromne mogućnosti za razvoj.

I ostali politički subjekti su, kaže Popović bili na tom fonu, stranke aktuelne loklane vlasti stalno su upozoravale da Vlada ne daje koncesiju zbog toga što spreme prodaju Luke Kotor i kad je konačno na 12 godina ponuđena koncesija, u okviru kotorske vlasti nastaje prevrat. Sada smatraju da nam koncesija ne treba ili treba, ali po njihovom ukusu koji ne poznaje pravni sistem Crne Gore.

Lokalna vlast u Kotoru već duže vrijeme po svim ključnim kotorskim projektima simbolično rečeno funkcioniše kao rogovi u vreći.

Pa ipak, Popović ne vjeruje puno u raspad te i takve koalicije. Ipak  ih na kraju uvijek ujedini opstanak na vlasti po svaku cijenu, a bombastične najave o raspadu koalicije i međusobne uvrede se brzo zaborave.

“Liberalna partija odavno traži vanredne lokalne izbore u Kotoru, jer je to u interesu naše opštine i naših građana. Na ovakav način opština ne može više funkcionisati, ali ipak mi ne odlučujemo o tome”, rekao je Popović.

Preko odbronika ove partije u lokalnom parlamentu gospodina Draškovića, koji je veoma aktivan, liberali će znati da procijene situaciju i ako dođe do toga svakako će tražiti skraćenje mandata skupštini i vanredne izbore.

E-mail koji je URA proslijedila svim političkim partijama koji participiraju u kotorskoj SO:

Poštovani,

Uslijed očigledne krize vlasti u opštini Kotor, a koja se ogleda u činjenici da je u čitavoj 2018. godini održano i okončano samo jedno skupštinsko zasjedanje lokalnog parlamenta,kao i u činjenici da zbog nemogućnosti obezbjedjenja kvoruma nije donesen Budzet Opštine zbog čega smo nakon 1. januara ušli u program privremenog finansiranja, zatim da nakon 1. januara nismo uspjeli održati ni vanredno skupštinsko zasjedanje iz istih razloga, zatim da nijesmo donijeli planove razvoja, Plan kapitalnih investicija ni u formi nacrta, kao i niz drugih Odluka neophodnih za normalno funkcionisanje Opštine i punjenje budžeta u 2019. godini, ocjenjujemo da je sasvim logičan slijed dogadjaja da pokrenemo ovu Inicijativu kojom bi uputili Zahtjev Skupštini Opštine i njenoj predsjednici da u zakonskom roku (15 dana) sazove Vanrednu sjednicu Skupštine sa tačkom dnevnog reda o skraćenju skupštinskih mandata.

Molimo da na Vašim organima razmotrite ovu Inicijativu i da nas u narednih par dana obavjestite kakvu ste odluku, po ovom pitanju donijeli.

Srdačan pozdrav

Opštinski Odbor GP URA-Kotor

Predsjednica

Ljiljana Popović Moškov

PS. Ova inicijativa je dostavljena Predsjednicima svih Odborničkih klubova

13 KOMENTARI

 1. Što se popović prepao izbora….zna da ga ovaj put neće DPS pomagati jer ne mogu ni sebe pomoći…..nema više koverti od Sarica..

  • A ovi su sjajni… Sepelj prijeti zenama i hvata ih za vrat, pred vrlim nam gradonacelnikom, u kabinetu, bio bi se, a nije kapac musko napanut… i ovaj ne reaguje, kao ni njegova ekipica rodno nedefinisanih. Sjajni su… nema sto. Mali od vd kume bije zene po pjaci, ma vrh. Da recem sto su ili ste sami skontali? Nagovijesticu: rijec na p koja zavrsava na e.

   • Timur najvulgarnije po fejsu na zene reži,bljuje i sebe u pravom svijetlu kazuje.
    Moguće da tako liječi sopstvene komplekse.

 2. ova vlast (ono jada sto je radila) je odradila zbog stabilnog budžeta i štednje koje im je DPS ostavio.
  Koncesija je odrađena za vrijeme DPS, kao i Vlada(DPS) je odobila istu!
  Lažima na društvenim mrežama plasira se drugačija priča
  i tačka!!

  • ..a đe vam je Jugooceanija+Jugopetrolje+Jadan Perast+Eksportbilje Risan+ Jugoslovenska privredna zona-Grbalj+ PD Boka-Radanovići+ TUP Fjord..i ostali? Pretočeni u vaše ŠPAGOVE..”pošteno privatizovani”..”gospon zmaj..pojac” iz D..ETA -VLASNIKA tvoje/vaše nesretne VASA VACUE MAXIME SONAT-glave…!!!..
   Zamisli da je sve ovo ostalo u Kotor-đe bi smo danas bili..reci-recite LAJOJAZAVCI..da vas čujem…?!

   • Pomanitali starče, izađi malo na sunce i ostavi se više lajanja. Bolje ti je malo ugrijati te stare kosti nego stalno tipkati po tastaturi. Toliko si vlage pokupio u sebi, da bi ti na leđima garantovano izrasle pečurke.
    Naravno one najotrovnije!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.