SAD i EU uveli sankcije Rusiji zbog Navaljnija, šta će uraditi Crna Gora

0
Aleksej Navaljni

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uveli su sankcije protiv ruskih zvaničnika i preduzeća, nakon što su američki obavještajci zaključili da iza napada na kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog stoji ruska vlada.

Iz Ministastva vanjskih poslova CdM-u je saopšteno da Crna Gora za sada nije dobila poziv za pridruživanje ovim restriktivnim mjerama.

EU je prije dva dana prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima za “kršenje ljudskih prava” i to protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog, navedeno je u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku EU.

Na spisku za sankcije nalaze se predsjednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin, direktor Ruske garde Viktor Zolotov, generalni tužilac Rusije Igor Krasnov i šef Federalne kaznene službe Aleksandar Kalašnjikov.

SAD su u utorak takođe uvele sankcije ruskim pojedincima i entitetima zbog skoro fatalnog trovanja Navaljnog, rekli su zvaničnici administracije američkog predsjednika Džo Bajdena.

Odgovarajući na pitanje CdM-a kako će se Crna Gora odrediti prema ovom pitanju, iz MVP-a na čijem čelu je Đorđe Radulović je pojašnjeno da Crna Gora, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i jedina zemlja kandidat koja je otvorila poglavlje 31 (Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika), u potpunosti usaglašava svoje pozicije sa zajedničkom bezbjednosnom i odbrambenom politikom Unije.

“Za sada, Crna Gora nije dobila poziv za pridruživanje restriktivnim mjerama koje je Savjet EU prekjuče izrekao četvorici ruskih pojedinaca odgovornih za kršenja ljudskih prava u slučaju Alekseja Navaljnog. Odlukom o restriktivnim mjerama, Evropska unija prvi put djeluje u okviru novog EU globalnog režima sankcija u vezi sa ljudskim pravima koji je uspostavljen 7. decembra 2020. godine, a kojim se omogućava sankcionisanje pojedinaca, subjekata i tijela, državnih i nedržavnih aktera, koji su odgovorni za teža kršenja i povrede ljudskih prava, ili su u takva djela uključeni ili povezani, nezavisno od toga gdje su se u svijetu dogodila”, kazali su CdM-u iz MVP-a.

S tim u vezi, kako su naveli, Crna Gora se, kao država u kojoj po pitanju poštovanja ljudskih prava postoji široki konsenzus i u javnom mnjenju i među političkim akterima, u decembru pridružila Deklaraciji visokog predstavnika za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Evropske unije Žozefa Borelja, koja se odnosi na globalni režim sankcija EU, a u kojoj je istaknuta odlučnost Unije da ojača svoju ulogu u borbi protiv kršenja ljudskih prava.

“Crna Gora će, poštujući postulate na kojima počiva evropski sistem vrijednosti kojem teži i crnogorsko društvo u cjelini, a po kojima je zaštita ljudskih prava neupitna, nastaviti da principijelno doprinosi odbrani i afirmaciji koncepta i vrijednosti ljudskih prava, a koje, između ostalog, proizilaze iz našeg statusa države kandidata i buduće članice EU”, zaključili su za CdM iz Ministarstva vanjskih poslova.

Aleksandra Obradović, CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]