Sadržajan i prijateljki razgovor kotorskog gradonačelnika Željka Aprcovića i američke ambasadorke u CG Judy Rising Reinke

1

 

Gradonačelnik Kotora Željko Aprcović primio je američku ambasadorku u Crnoj Gori Judy Rising Reinke.

U prijateljskom razgovoru Aprcović je istakao dugogodišnje američko pisustvo na teritoriji opštine Kotor posredstvom projekata USAID-a, IRD-a i preko programa saradnje sa pobratimskim gradom Santa Barbarom. Posebno je naglašena razmjena na sportskom i polju kulture, kao i izuzetna saradnja tamošnje Kulinarske akademije i kotorskog Resursnog centra.

Kotorski gradonačelnik je  zahvalio ambasadorki na nemjerljivoj podršci Sjedinjenih Američkih Država evroatlantskim procesima koje Crna Gora uspješno sprovodi. On je kazao da američka podrška Crnoj Gori daje snagu da istraje na svemu što je uradila od obnove nezavisnosti, posebno kada su u pitanju integracioni procesi i regionalna saradnja i njena stabilnost.

Aprcović je upoznao ambasadorku Reinke sa istorijom i kulturom Kotora, naglašavajući njegove univerzalne vrijednosti. Kazao je da je Kotor pomorski grad ali i podsjetio da je, zbog međunarodnih sankcija početkom 90-tih godina prošlog vijeka naša pomorska privreda u potpunosti nestala. Danas, naglasio je kotorski gradonačelnik, preko 5.000 naših pomoraca plovi na stranim kompanijama. Nekada je kotorska kompanija Jugooceanija imala 27 brodova a danas Crnogorska plovidba, čije je sjedište u Kotoru, ima dva.

Govoreći o rastućem turizmu i sve većoj posjeti Kotoru sa svih svjetskih meridijana, Aprcović je naglasio benefite koji se ostvaruju na taj način, ali i nametnuta ograničenja domicilnom stanovništvu i njihovom načinu života.  Treba naći balans između onoga što su ekonomski interesi lokalne samouprave u odnosu na ono što je želja investitora i ograničenja koja imamo kao grad pod zaštićenim statusom UNESCO-a, objasnio je kotorski gradonačelnik.

Ambasadorka Judy Rising Reinke se zahvalila Aprcoviću na informacijama o glavnim pravcima razvoja grada i predstavljanju razvojnih izazova sa kojima se lokalna samouoprava suočava i najbitnijih investicionih projekata.

Ona je izrazila uvjerenje da je lokalna uprava uspjela u ambiciji da uvrsti Kotor na listu top 10 turističkih destinacija svijeta. Jedna od uticajnijih svjetskih publikacija ‘Blumberg’  stavila je Crnu Goru na prvo mjesto na svojoj listi, kazala je američka ambasadorka i kazala da misli da je najveći izazov kotorske uprave da održi razvoj na zavidnom nivou, naravno, ne na uštrb prirodne ljepote grada.

Ambasadorka je kazala i da bi željela vidjeti što više američkih kompanija i investitora koji će biti partneri Opštine Kotor.

“Tokom naše dvodnevne zvanične posjete Kotoru trudiću se da identifikujem neke oblasti u kojima bi američke kompanije mogle biti vaši partneri”, rekla je ambasadorka, i dodala da iskreno vjeruje da će se uzajamna saradnja i prijateljski odnosi nastaviti razvijati i ubuduće.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]