Safet Luković: Gubici vode od 78% moraju biti znatno manji

5
Safet Luković

Safet Luković

Menadžment DOO “Vodovod i kanalizacija” Kotor, zbog velikih dospjelih, nenaplaćenih potraživanja za pružanje usluga vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, apelovao je na potrošače da izmire zaostala dugovanja, slanjem opomena uz račun.

S obzirom da ta aktivnost nije produkovala očekivane rezultate odlučeno je da se i u tekućoj poslovnoj godini nastavi sa pokretanjem postupka prinudne naplate preko javnih  izvršitelja i utuženja.

Izmirenjem obaveza izbjegava se pokretanje prinudne naplate, a samim tim i plaćanje zakonom predvidenih advokatskih taksi i taksi javnog izvršitelja, saopšteno je iz menadžmenta DOO Vodovod i kanalizacija Kotor.

“U ovom preduzeću imaju razumijevanja za penzionere koji su po pravilu najredovnije platiše. Svi oni koji imaju zaostala dugovanja preko tri mjeseca, mogu doći u službu naplate gdje će dobiti sva uputstva o dinamici i načinu plaćanja duga za vodu”, kazao je Safet Luković, direktor DOO “Vodovod i kanalizacija” gostujući u emisiji “Skalin parapet”.

“Gubici vode u kotorskoj opštini su oko 78%. To znači da se na 100 litara 78 negdje gub, odnosno 22 litra se fakturiše”, objašnjava Luković.

“Taj gubitak plaćaju građani, uz podatak da je kubik vode u Kotoru euro i 3 centa, jedan od najskupljih u državi. Što se krađe vode tiče, ona se vrši na razne načine, a plodno tlo za to su paušalne platiše, posebno pravna lica. Ima i tehničkih problema, pogotovo kada je u pitanju područje starog grada gdje su gubici oko 20 litara u sekundi. Kroz galeriju u starom gradu u planu je izrada novog cjevovoda i priključaka na objekte, a gdje god bude bilo moguće postavljaće se i vodomjeri, jer veliki problem predstavlja stari cjevovod. Posebno je delikatno u zidinama starog grada”, naveo je on.

Luković je podsjetio na dosadašnje aktivnosti u kojima je zamijenjen tranzitni cjevovod kod majdana u Nalježićima, vrijedan 10 ipo hiljada eura, zatim zamjenu distrubutivne mreže u Radanovićima (investicija je još u toku), kao i na projekat od 9.000 eura koji se realizuje u Risnu.

Planovi za 2018. godinu su da u kotorski Vodovod bude uloženo oko 2 miliona eura.

“Faktura za 20 litara vode u sekundi, koju kotorski vodovod plaća Regionalnom vodovodu  za decembar je 23,5 hiljada eura. Ova se voda mora kupovati i u danima kada je ima na pretek sa lokalnih izvora”, kazao je Luković.

5 KOMENTARI

  1. Gospodine Lukoviću zar smjena direktora vodovoda nebi bila logično rješenje stanja u vodoopskrbi opštine Kotor. Vidim da ste iz ekonomske škole prešli na studije političkih nauka u Sarajevu pa sam zaključio da o cjevovodima i pumpama nemate potrebna znanja i kvalifikacije. Zar narod mora da plaća vašu nestručnost i neznanje? Zar u Kotoru nema pomorskih strojara kojima su pumpe i cjevovodi profesija?

  2. 78% gubitaka? koliko su vasi radnici privatno prikljucili kuca zaobilazeci satove?
    tu su najveci ako ne i svi “gubici”…..to vam je lako otkriti da hocete

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]