Šaka mora u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju

2

Šaka mora u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju

JU “Ratkovićeve večeri poezije” u subotu, 19. 11. 2022. godine organizuje književno veče kotorske pjesnikinje Dubravke Jovanović.

O njenoj poetici u kući Rista Ratkovića u 19 sati  govoriće mr Željko Rutović i novinar i publicista Slavko Mandić.

„I u tradiciji, i u naklonu, i u običaju i u redu, u maniri i ljubavi, svaka života kocka traži drugu svoju, čiji mozaik ova pjesnikinja , nalik vajarskom alatu i zanatu, slaže i preslaže , tka blistave , uglačane riječi, čiju baštinu od zaborava čuva , njeguje i preporučuje za sve naše pojedinačne i kolektivne škrinje sjećanja“, kazao je Rutović, jedan od recenzenata Dubravkine knjige eseja pod nazivom „Đir zapatanim proljećem“.

Dubravka Jovanović autorka je i 6 knjiga poezije :“Dijalog postanka“,“ Kamenov cvat“,“ Na šotani Bokeljske otmjenosti“, „Boka plavo ćuti“ ( zajednička knjiga pet pjesnika iz regiona) , „Iza koltrine“ , „Pontapeti“.

O njenom pjesništvu između ostalih, govorili su i bili recenzenti Novak Kilibarda, Vesna Vičević, Vuk Minić, Tonko Maroević, Aleksandra Vuković, Miloš Milošević, Aleksandar Jerkov, Pavle Goranović, Slavko Mandić, Marija Čolpa.

Brojne pjesme  Dubravke Jovanović imaju i muzičko ruho i zaživjele su u narodu, pa su neizbježna pratnja  autentičnim bokeškim feštama, čuju se na radiju i televiziji u izvođenju klapa i vokalnih interpretatora.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].