Samardžić: Standard BIRN-a postavilo beogradsko uredništvo N1

2
Nikola Samardzic_foto_medija_centar_color

Komentar profesora beogradskog Filozofskog fakulteta
Samardžić: Standard BIRN-a postavilo beogradsko uredništvo N1

Promene u Srbiji koje su Crnoj Gori omogućile da donese odluku o nezavisnosti omogućila je nova, tolerantna politika premijera Đinđića, ali je upravo njegova likvidacija 2003. postala nov snažan argument, da se Srbija zadugo neće suštinski promeniti. Srbija je zatim bila pod pritiscima da sarađuje s Haškim tribunalom i odustane od opstrukcije osamostaljenja Kosova, i Crna Gora je dobila nekoliko dragocenih godina, i donese odluku o nezavisnosti 2006. Međutim, već 2008. počela se osećati svetska finansijska kriza, Rusija je okupirala Gruziju i preuzela energetski sektor u Srbiji.

Izbori 2020. bili su potvrda o posustajanju vlasti pred obavezama koje su se godinama unazad zapostavljale: sekularizacija, odbrana od ruskog malignog uticaja, distanciranje od tajnih službi koje su, dirigovane iz Beograda, korodirale institucije i javno mnenje. Beograd je preuzeo duhovni život i crkvenu imovinu u vlasništvu crnogorskog društva, vlast u Crnoj Gori podveo u vazalski i kvislinški odnos sa Srbijom i Ruskom Federacijom, Univerzitet, kulturu i medije. Stigli su na naplatu svi prethodni sistemski propusti.

Okolnosti zbog kojih je bilo potrebno 15 godina, od 1991, da se donese odluka o nezavisnosti, nisu se suštinski promenile. Kosovizacija politike, kulture i mentaliteta razorila je Srbiju čiji se potpuni nestanak nazire, dok njena elita uspeva da, sprovodeći uticaj Rusije, Kine i Turske u regionu, odlaganjem konačnice raspada Jugoslavije odriče pravo na budućnost i Srbiji i njenom zarobljenom susedstvu, BiH, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija. Javnim prostorom paradiraju ratni zločinci, ali samo pridruženi novoj generaciji, koja jasno pripada vlasti i čini sve isto podrškom agresiji i zverstvima Rusije u Ukrajini. Vučić je izvukao na porvšinu, u milione, kvadrate, hetkare i džipove, sav radikalski socijalni talog u novoj etapi tranzicije, ostavljajući, istovremeno, sopstveno biračko telo u siromaštvu i zatucanosti.

Umesto JNA, SPC. Vučiću je jasno, da Zapad neće tolerisati oružano nasilje, i to otkriva svaki put kad je očigledno u strahu, ko zna od koga sve. Odustajanje od Evrope, i gotovo prebiscitarna podrška Rusiji, ta nova kosovizacija ne bi bila moguća bez neformalne ali funkcionalne saradnje vladajućih medija i onih koji se smatraju slobodnim. U prevodu, BIRN je preuzeo, i samleo, ostatke zdravog razuma i odgovorne pameti, da bi se formirala i regionalna mreža putinizacije koja je podzemna i diskretna, u okviru relativizacija i opštemestašenja koje je kao profesionalni i propagandni standard postavilo beogradsko uredništvo N1.

U stanju državnog udara, Crnoj Gori je preostala ulica sa svim teškoćama koje su nastupile upravo u samoodricanju prava na mirnu pobunu. Tragika nacionalne pobune, ali i propust da se nakon 2006. deo srpske zajednice veže za evropsku, ako ne i za cnogorsku ideju, sužava prostor demokratskom dogovoru, čime se objašnjava kontinuitet vlasti, bez obzira na sve promene, od 1945. Ukrajina je, slično podeljena, dva puta izašla na ulice, u Narandžastoj revoluciji 2004-2005 i u pobuni na Majdanu 2013-2014, kako bi iskazala svoje odbijanje da se vrati u odvratnu orbitu Kremlja. Kad je proruski predsednik Viktor Janukovič, nedavni preteča Krivokapića i Abazovića, pobegao 2014, njegov pokrovitelj Vladimir Putin uzvratio je zauzimanjem Krima i pokretanjem proksi rata u Donbasu.

Invaziju na Ukrajinu nastavio je 24. februara 2022. u očekivanju da će Kijev pasti za nekoliko dana. I Ukrajinu je pokretao duh nacionalizma, sličan crnogorskom, ali on nije bio ksenofoban i suprotan liberalnim vrednostima, i zato je zapadna javnost podržala Ukrajinu bez obzira na cenu koja se plaća životima, razaranjem i novim gubitkom opšteg evropskog vremena.

Pred prioritetom odbrane i preuzimanja celovitosti države ukrajinski nacionalizam je uključio i one koji pripadaju ruskoj kulturi, LGBTQ zajednicu, naoružane žene, pravoslavni, rimokatolici, muslimani i Jevreji, bez obzira na sve razlike ili sukobe iz prethodne prošlosti. Zapadna kultura uključila je Ukrajinu u savremeni narativ i sopstvenoj slobodi i novom oslobađanju. Potrebno je da se u istom smislu razume White Paper pokret u Kini. U duhu optmizma, iste one koje je BIRN i u Crnoj Gori i u Srbiji stavljao na sve svoje poternice, od podrške litijaškom pokretu, žene koje su preuzele odbranu Crne Gore sposobne su da, rečito i razgovetno, pošalju slične poruke zapadnom svetu koji je Crnu Goru zapostavio pred demonima svih svojih slabosti.

2 KOMENTARI

  1. Zna se đe je ispostava
    Trula kobiletina viri iza škura.
    Makakaki joj se rugau.
    Zalud pašte i fritule…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]