Samo da neko ne strada dok Savjet za saobraćaj razmišlja o rješenju za semafor

12

Tamara Lompar

Nakon izgradnje i puštanja u funkciju pothodnika na kotorskoj rivi, za koji je projekat tehničke regulacije pokazao da je neophodan i da će smanjiti saobraćajnu gužvu u drevnom gradu, postavilo se pitanje potrebe daljeg funkcionisanja semafora u neposrednoj blizini podzemnog prolaza i nekoliko pješačkih prijelaza koji usporavaju saobraćaj. Zbog toga je juče zasijedao Savjet za bezbjednost saobraćaja po pitanju regulisanja pješačkih tokova, na potezu od kružnog toka do ljetnjeg bazena.

Umjesto da se donese odluka i ukloni semafor i saobraćajni znak koji lažno obavještava pješake da na tom mjestu mogu da pređu saobraćajnicu preko puta glavnih gradskih vrata, ili da se makar iscrta pješački prijelaz dok se ne donese konačna odluka, Savjet je zaključio da je najbolje da se sačeka glavni projekat tehničke regulacije saobraćaja na opštinskim i nekategorisanim putevima na teritotriji opštine Kotor, koji je trenutno u izradi. A do tada, ko će biti odgovoran ako, ne daj Bože, ko strada na dijelu saobraćajnice koji zbunjuje i pješake i sve ostale učesnike u saobraćaju? Neko sigurno mora, jer se ne smije i ne može tolerisati da imamo pogrešnu saobraćajnu signalizaciju za koju struka zna, ali ne preduzima ništa. Jasno je da će se, ukoliko se nešto dogodi na tom dijelu puta, sve adresirati na račun kotorskog Savjet za bezbjednost saobraćaja.

Glavni projekat, zbog koga Savjet ne rješava pitanja koja ne smiju da čekaju, a obuhvata kompletno područje  Opštine Kotor, a što približno čini oko 200 kilometara ulične mreže, saopštila je za Skala radio Tamara Lompar, sekretarka Sekretarijata za saobraćaj,  preduzetništvo i komunalne poslove u opštini Kotor.

Navedeni projekat obuhvata saobraćajnu signalizaciju (vertikalnu i horizontalnu) i saobraćajnu opremu (usporivače brzine, putokazne table, saobraćajna ogledala itd).

Završetak pomenutog projekta se planira za narednih 15-20 dana i on će obuhvatiti zonu grada od kružnog toka do ljetnjeg bazena i definisati mjesta za iscrtavanje pješačkih prijelaza.

Lompar poručuje da se građani moraju prilagoditi novom načinu funkcionisanja saobraćaja  i prolasku kroz pothodnik uz stav opštinskog Sekretarijata za saobraćaj da se pothodnik treba koristiti u punom kapacitetu.

To znači da bude što manje pješačkih prijelaza na magistralnom putu, jer ako se već uložilo u ovaj značajan projekat onda ga je potrebno koristiti u punoj funkciji.

12 KOMENTARI

 1. Molim Skala radio Kotor…da kod nečesovoga Savjeta za saobraćj i vze brez evo više od 3o godina-kotorkog beznađa…što prije to bolje-informiše naše domaćice-kućanice..koje čine nabavku verdure i druge pijačne proizvode na pjaci kotorkoj-im se kaže iiti pokže praktično:… kojim putem/zebrom-semaforom/ domaćice mogu sa pjace stići najkarćmi putem/ne kršeći saobraćane proise/ do autobusnog kolodvora-preko puta pjace-do one plastićne tende-na kolodvoru?

  U nadi da ć ovaj “SAVEZ”prije micanja “JOKOSEMAFORA”-OPOZICIJE-TRENUTNO U “BANJU GRADSKO GROBLJE”…..RIJŠITI MUKE NAŠIM KUĆANICAMA-OKOLOLO “PRELIJETANJA”..MAGISTRALE NA DIJELU KOTORSKE PJACE I AUTOBUSKOG KOLODVORA NA PUTU “LUČKA KAPETANIJA-GURDIĆ! I DALJE-BREZ PRAVA -VOŽENJA NA RIKVERC…BLAGODARIM NA RAZUMIJEVANJU “OPŠTINSKOM /NE/SAVJESNOM SAVEZU-ZA ZAMAJAVANJE”-Je..Lu…Zbu…g…JeLuZbug-a…”?..

  • AKO MI SKALA DOZVOLI-DOPUNIO BI SVOJ GORNJI PRIJEDLOG-NA NAĆIN:

   1.DA SE AUTOBUSNI KOLODVOR PREKO PUTA PJACE-POTULI…JER SE DO NJEGA MOŽE DOĆI-SAMO BARKOM OD “MACELA”-ILITI “RIBLJEG RESTORNA…I PODRUMA “NIKA BARTOĆA”?!

   2. DA SE U SARADNJI SA VLASNIKOM ONE TURISTIČKE ORGANIZACIJE.ŠTO IMA PET “ČETVOROTOČKAŠA-KAROCA” POD DENDOM-NAMIJENJENIM ZA TURISTIČKA PUTOVANJA…PUTOVIMA KOTORSKOG ZALIVA”…UGOVORI PRIJEVOZ KUĆANICA SA BORSAMA PUNIH VERDURE-OD PJACE KOTORSKE(AUTOBUSNI KOLODVOR-CENTAR ZA KULTURU-PARK) DO AUTOBUSNOG KOLODVORA -PREKO PUTA “VO LIA”-“BANJ PARKING”…ILI DA SE :

   3. POTULI DREVNA KOTORSKA PIJACA -TE ISTA PRENAMIJENI U “ZABAVNI PARK”ZA ĐJECU UZRASTA-PRISPJELIH ZA VRTIČE – OBDANIŠTA! A PIJACA PRESEKA NA SADAŠNJI “PARKING BANJ”-ČIME BI SE TRAJNO RIJEŠILI SVI PROBLEMI “NAREDNIH JEVROPSKIH A KOTORSKIH VLASTI-DREVNOGA GRADA”…SA OBALA ŠKURDE DVIJE I POMOĆNICE PUČA-VRATA OD ŠURANJA…?!

   E BO?..KO RESKIRA TAJ I DOBIV…? ZAR NE?…

 2. Dragi Skala Radio,

  Ja vas molim da prosirite tekst.

  Otidjite sada da vidite, ako parkirate na rivu i krenete kad podzemnom hodniku, pise zabranjen prolaz, Luka Kotor je prisvojila prolaz, a pjesackog nema. Ja sa 3 djece na kraj predjoh na sred puta, jer ne znam dje se smije dje ne.

 3. Treba dvije zebre i to je sve i to preko puta pjace i onamo kod Kamelije blizu bazena a pod hitno.brisati onaj na dnu ili pocetku uzbrdice u Dobroti

 4. Neka,neka još malo ostavite kapitalnu investiciju i spomen obilhezje prethodne vlasti.
  Demokratski semafor što je na žuto trepćuće!!!

 5. “jer ako se već uložilo u ovaj značajan projekat onda ga je potrebno koristiti u punoj funkciji” To što se uložilo u ovaj projekat ne znači niti da je značajan, niti da ga treba koristiti.Ili je to direktiva zasnovana na laičkim procjenama i trošenju načih para. Volio bih da gospođa odgovori precizno koliko je para potrošeno za pothodnik? Zašto nije korišćen domaći kamen kao i za pločnik nego je uvezen mermer koji je na rivi izgleda loše i nije usklađen sa pločnikom. Volio bih da čujem stav Uprave po tom pitanju. I ovo na kraju “za koji je projekat tehničke regulacije pokazao da je neophodan i da će smanjiti saobraćajnu gužvu u drevnom gradu”!!!! U ovim vremenima kada bi glavni gradski cilj trebao biti dugoročna borba protiv kruzera i osmišljavanje drugačijeg turizma neko spominje projekat tehničke regulacije. Na kojoj viziji razvoja grada se taj projekat zasniva?

 6. Zbog bacenih skoro 2 miliona na taj tunel, sve nas oce nacerati da prolazimo na potpuno neprihvatljivo i nelogicno mjesto za mjestane koji tuda nikada nece prolaziti, jer tunel nije napravljen za stanovnike nego jedino i iskljucivo za kruzerase. Sad bi trebalo da prelazimo ulicu u Skaljare ili kod ljetnog bazena, a sledecih 300-400 metara jedino je opcija taj na silu otvoren hodnik/tunel u koji nas isto tako na silu oce ugurati. I dobro nas je kostalo tih 40-50 metara, ne daj Boze da je duzi morao biti. I ne mislite valjda da ce ljudi sa Markata prelaziti ulicu kroz taj tunjel. S obzirom ko je sve ovo ispricao , clan familije Lompar, ne cudim se, ovo nema dje nisu ti eksperti zaposleni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.