Samo da se dogovore sa Zetagradnjom: Nakon vojvode Mirka i Tita, spomenik u Podgorici dobija Ivan Crnojević

3

 

Još jedna ličnost koja je imala veliki uticaj na istoriju Crne Gore dobiće spomenik u Podgorici naredne godine. Ukoliko sve bude išlo po planu koji je zacrtao gradonačelnik Ivan Vuković, Podgorica će u drugoj polovini naredne godine dobiti spomenik Ivana Crnojevića.

Kako Standard saznaje, spomenik velikom crnogorskom vladaru koji je uspostavio autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, trebalo bi da bude podignut na zemljištu u vlasništvu Zetagradnje biznismena Blagote Baće Radovića, tačnije na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi stari Duvanski kombinat.

Na tom prostoru Zetagradnja planira izgradnju stambenog kvarta, i ako se pregovori sa Glavnim gradom budu odvijali po planu, trebalo bi da izdvoje dio zemljišta za spomenik.

Razloga za podizanje spomenika Ivanu Crnojeviću, kako smatraju iz Glavnog grada, ima mnogo.

„Ivan Crnojević je jedan od najznačajnijih crnogorskih vladara koji je ustanovio autokefalnost Crnogorske crkve, proglasio Cetinje za prijestonicu i kao takv je simbol crnogorske nacionalne svijesti i državnosti. Ako neko zaslužuje spomenik onda je to on“, saopštili su nam nezvanično iz Glavnog grada neke od razloga zašto se gradi spomenik Crnojeviću.

Spomenici vojvodi Mirku Petroviću i Josipu Brozu Titu, izazvali su veliku polemiku i oštru kritiku dijela javnosti koja je smatrala da oni ne zaslužuju spomenike u Glavnom gradu. Ipak, iz Glavnog grada smatraju da će u slučaju spomenika Ivanu Crnojeviću, situacija biti drugačija.

„On je veliki vladar i ne bi trebalo da bude ikakvih polemika, kontroverzi i nezadovoljstva javnosti zbog toga što će dobiti spomenik u Podgorici“, smatraju u gradonačelnikovom kabinetu.

Ivan Crnojević, je crnogorski Gospodar, najmoćniji vladar treće po redu crnogorske državne dinastije Crnojevića, utemeljitelj Cetinja kao istorijske prijestonice i Cetinjskoga manastira kao novog sjedišta pravoslavne mitropolije, kasnije Crnogorske autokefalne crkve.

Spomenik doživotnom predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipu Brozu Titu otkriven je juče na obali Morače pored Bulevara Svetog Petra Cetinjskog. Iako je to jedinstven primjer u regionu, jer je Podgorica jedini glavni grad koji se sjetio da podigne spomenik Titu kao svojevrsnom simbolu antifašizma, podizanje spomenika maršalu nije prošlo bez kontorvrzi i polemika u javnosti.

Isti slučaj je bio i kada se otkrivao spomenik vojvodi Mirku Petroviću. Opozicija je tada čak zahtijevala referendum na kojem bi se odlučilo da li je uopšte vojvoda Mirko zaslužio spomenik zbog pohare Kuča.

Ostaje da se vidi da li će Ivan Crnojević bolje proći od Tita i vojvode Mirka, i takođe ostaje da se vidi da li će konačno jedna istorijska ličnost ujediniti sve građane Podgorice i Crne Gore bez obzira na političko i nacionalno opredjeljenje.

B.K.

3 KOMENTARI

 1. Споменик у Подгорици (Титограду) заслужио је и Иса Бољетинац.

 2. “O, majko, majko ti si mi kriva,
  Zašto me rodi i dade živa?
  Zašto Đorđiju dan prije dade,
  Kad dvije krune ti neimade.”
  XXX
  “Stanko sine sunce moje,
  Stanko, Stanko željo živa,
  Crnu Goru zar ostavljaš
  I nesrećnog oca Iva?!”

 3. Upravo se pokreće inicijativa u Srbiji, da onaj prazan sarkofag iz “Kuće cvijeća” Neomontenegrini prenesu u Titovgrad, a da zauzvrat Srbija povrati oskrnavljenu Njegoševu kapelu na Jezerskom vrhu. Tamo gdje je i stajala skoro 50 godina.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]