Samo Krivokapić i Leposavić vidjeli temeljni ugovor sa SPC, ukinut termin – Pravoslavna crkva

0

Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore koji je načelno pripremio ministar pravde Vladimir Leposavić, a Beogradska patrijaršija dorađivala mjesec dana u Beogradu shodno svojim interesima, od članova Vlade, osim Leposavića, vidio je samo premijer Zdravko Krivokapić, piše Pobjeda.

Ovaj list time je potvrdio jučerašnje pisanje portala Aktuelno kada smo opširno iznijeli sve sumnjive okolnosti koje prate najavljeno potpisivanje temeljnog ugovora SPC sa državom.

Dokument nije vidio, niti zna detalje potpredsjednik Vlade Dritan Abazović iako bi kao predsjednik Komisije za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku morao da bude upoznat sa svim fazama izrade.

Prema saznanjima Pobjede, sa svim detaljima ugovora Krivokapić je tek upoznat na sastanku u Manastiru Ždrebaonik gdje mu je nakon telefonskog razgovora sa patrijarhom Porfirijem predstavljen taj dokument.

Nakon tog sastanka, Krivokapić je saopštio da je temeljni ugovor spreman za potpisivanje, nakon što je prozvan od strane lidera DF-a Milana Kneževića.

“Krivokapić je na sastanku sa predstavnicima SPC saopštio da bi dokument trebalo da ide na ratifikaciju, a i zasmetalo mu je što je iz svih stavki ugovora uklonjen termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori što je zvaničan naziv četiri eparhije”,  saopštio je izvor Pobjede koji je dobro upućen.

Ipak, reakcija DF-a i krugova bliskim vrhu SPC-a u Beogradu uslijedila je nakon što je Krivokapić na sastanku u Ždrebaoniku, na kojem je upoznat sa detaljima ugovora, saopštio da bi dokument trebalo da ide na potvrđivanje, odnosno ratifikaciju u parlamentu.

U vrhu SPC sumnjaju da bi takav dokument uopšte mogao da prođe u parlamentu zbog eventualnog protivljenja poslanika Ure.

Konkordat Crne Gore i Svete Stolice potvrđen je i u parlamentu Crne Gore 2012. godine. No, to je bio međunarodni ugovor jer je Vatikan, osim što je centar katoličanstva i – država.

aktuelno

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].