Samo tri ministarstva uradila sistematizaciju

0

Samo tri ministarstva od njih 12 – odbrane, unutrašnjih poslova i zdravlja – poštovali su rok i na vrijeme završili obaveznu sistematizaciju radnih mjesta, saznaje Pobjeda. Ministarstvo odbrane je tu obavezu završilo još u decembru, a zdravlja i unutrašnjih poslova u februaru.

“Shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave koju je aktuelna Vlada donijela na prvoj sjednici održanoj 7. decembra 2020, predviđeno je da su sva ministarstva dužna da u roku od 30 dana – do 6. januara 2021. donesu pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Od 12 ministarstava, do sada su svega tri – odnosno samo jedna četvrtina donijela pomenute akte. U pitanju su: Ministarstvo odbrane, MUP i Ministarstvo zdravlja”, saopštio je izvor Pobjede iz vrha izvršne vlasti.

I pored nepostojanja sistematizacije, izvršna vlast je ,,po dubini teritorije” izvršila pravu čistku u Vladi, kada su odlukama – koje su objavljivane na internim portalima – smijenjeni gotovo svi direktori direktorata.

Pomenuta uredba se, prema saznanjima Pobjede, već nekoliko puta mijenjala za svega dva mjeseca, što svjedoči, ne samo o nekonzistentnosti Vlade u organizaciji rada državne uprave, već i o izmjenama u slučaju namjere da se ,,po kratkom postupku“ smijene rukovodioci kojima zakonito teče mandat započet u prethodnom sazivu Vlade.

Primjer za to su ekspresne izmjene uredbe kojom su ukinuta četiri organa: Poreska uprava, Uprava carina, Uprava za igre na sreću i Uprava za imovinu, te njihov kompletan menadžment smijenjen.

Nepostojanje pravilnika o organizaciji i načinu rada državne uprave otvara pitanje kako aktuelni ministri u čak devet ministarstava – uglavnom onih koji su nastali spajanjem djelova ministarstava iz prethodnog saziva Vlade, organizuju proces rada, kako donose odluke, a posebno pitanje zakonitosti rješenja o rasporedu na radna mjesta državnih službenika koja glase na ranija ministarstva iz Vlade Duška Markovića.

I nijesu samo pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nešto što Vlada nakon gotovo 100 dana nije uspjela da donese, već po prvi put pored izostanka Zakona o budžetu, ne postoji ni Program rada Vlade za 2021. godinu.

Po proceduri, nakon što se uradi akt o sistematizaciji prvo ide u Upravu za kadrove a potom i u Ministarstvo finansija koje u krajnjem opredjeljuje budžet za sve potrošačke jedinice, što znači da nepostojanjem akta o sistematizaciji teško može i napraviti kvalitetan Zakon o budžetu.

Premijer Zdravko Krivokapić na sjednici Skupštine na kojoj je izložio šturi ekspoze, na oštre i opravdane kritike svih poslanika o nedostatnosti ovog dokumenta, pravdao je nizak kvalitet dokumenta manjkom vremena za njegovu pripremu uz obećanje da će u februaru 2021. biti donijet obimni Program rada Vlade, kojeg još uvijek nema na vidiku.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]