Sanja Vlahović: Kotor je biser kome se u potpunosti moramo posvetiti

2
Kotor, grad gorostas

Sanja Vlahović

Sanja Vlahović

Gostujući u emisiji Skala radija “U žiži”, ministarka nauke Sanja Vlahović je, na pitanje da li je Kotor zapostavljen neopravdano i zbog čega mu se ne posvećuje posebna pažnja, kazala da joj je zadovoljstvo što je kao član Vlade i član vladine Komisije za UNESCO u prilici da sagleda vrijednost ovog grada i da koliko god može utiče da se u ovom gradu rade stvari onako kako to Evropa i svijet očekuju od nas.

Ministarka Vlahović je kazala da je Kotor biser koji imamo i koji ne smijemo da ispustimo i da je to biser kome se u svakom momentu moramo posvetiti i o njemu razmišljati kao o velikoj vrijednosti koju Crna Gora posjeduje.

“Crna Gora zaista ima tu privilegiju da tom svojom prirodnom ljepotom, pojedinim lokalitetima i mjestima parira najljepšim i gradovima i lokalitetima ne samo u Evropi nego i u svijetu. Sigurna sam da je Kotor jedna od tih tačaka u svijetu a ne samo u Crnoj Gori i u tom smislu sigurna sam da pokušavamo da ga očuvamo onako kako to treba po evropskim standardima, a sa druge strane da ga na taj način i razvijemo”, kazala je Vlahović.

Ministarka smatra da Kotor možda prepoznaje izvjestan problem između želje da se razvija sa jedne strane i sa druge brigu UNESCO-a za ono što je baština pod njihovom zaštitom i da možda Kotor pati u određenom smislu razvoja i zbog toga.

“Koliko god željeli da u nekim momentima Kotor razvijamo, postoji određeno ograničenje koje nam nameće ono što on jeste i zaštita koju on posjeduje. Ali bez obzira na to čini se da i Vlada i država vrlo jasno prepoznaje značaj ovoga grada bez obzira na to što možda Kotorani misle da ne postoji dovoljna briga. Sigurna sam da ona postoji i zbog toga nema bojazni za Kotor koji moramo vrlo pažljivo da ga razvijamo i u tom procesu ne smijemo napraviti ama baš ni jednu grešku”, kazala je Sanja Vlahović.

Na našu konstataciju da sve ono što je prijeko potrebnmo Kotoru a što je u saglasju sa UNESCO-vim standardima može da se primijeni ali da se  nekada  to ne primjenjuje iz nekih neobjašnjivih razloga, pa smo imali slučajeve da neke procese zakoči Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor i da Kotor nema zaobilaznicu a ima saobraćajni kolaps, ministarka Vlahović je kazala da u potpunosti razumije problem i da je nedavno, kao član vlasine Komisije za UNESCO relevantna dokumenta od strane UNESCO-a vezano baš za zaobilaznicu u Kotoru.

Ona smatra da je to proces koji će sigurno iziskivati velike napore. Prvo da se ubijedi UNESCO da je to nešto što neće narušiti niukom smislu onu vrijednost grada koju oni prepoznaju i da im se objasni da je to nešto što je gradu potrebno.

S druge strane UNESCO to prepoznaje kao nešto što može da narušu one vrijednosti koje oni prepoznaju kao važne da bi Kotor zadržao svoj status.

U svakom slučaju, kazala je Vlahovićeva, mislim da je vrlo važno da Kotor zadrži svoj status.

“Da ga niukom slučaju ne rizikuje. Da se nađu određena kompromisna rješenja koja bi te infrastrukturne probleme u Kotoru riješila. To je u procesu. Očekujem da se i po tom pitanju Komisija vrlo brzo sastane i da će imati svoj jasan stav”, kazala je ona.

2 KOMENTARI

  1. Cini mi se, da je gospodja Vlahovic ljepo pricala ali nista konkretno nije rekla kao ni nasi ministri kod posjete nasem gradu.Obecavaju,pricaju,sve ce se ostvariti a od toga svi mi Kotorani znamo da je pusta prica,koja se nece nikada ostvariti.Ostaje nama da sami ,kao i do sada ocuvamo nas grad i sa nasim snagama preko opstine
    polako ali sigurno rjesavamo sve sto nam u gradu hvali i nedostaje.Nasa drzava nas je vise puta ostavila na cijedilu pa je uludo vjerovati ovakvim izletima,da se tako izrazim kao intervju gospodje Vlahovic.Pozdrav

  2. Svi to zbore a ne treba se ništa reći, Kotor je Kotora, ali slabo za Kotor se izdvaja. Još oće i da nam uzmu ime i starus grada. Dobro bi bilo godpođo Vlahović da kao vi misle i rade i drugi u Vladi ZA a ne PROTIV Kotora.Ili smo im kompleks. što je to da oće neki da ga utope.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]m.me.