Saopštenje OO SDP Kotor

19
SDP

Opštinski odbor SDP Kotor je na danas održanoj sjednici donio jednoglasnu odluku da Odbornički klub SDP u SO Kotor podnese prijedlog Zaključaka u vezi AD “Luke Kotor”.

U skladu sa Odlukom OO SDP Kotor, Odbornički klub SDP-a u Skupštini opštine Kotor će podnijeti u proceduru prijedlog Zaključaka o AD “Luci Kotor”.

Zaključke usvojene na današnjoj sjednici OO SDP Kotor, a koji će biti predani u skupštinsku proceduru kotorskog Parlamenta, vam dostavljamo uz saopštenje.

V.D. PREDSJEDNIKA

Branko Nedović

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA SDP KOTOR

 1. Skupština Opštine Kotor ističe istorijski i ekonomski značaj Luke Kotor za grad Kotor, kao i činjenicu da operativna obala i njen akvatorijum čine fizičku, funkcionalnu i ambijentalnu cjelinu sa Gradom, kao prirodnim i kultutnim dobrom zaštićenim upisom na Listu svjetske baštine UNESCO-a.
 2. Skupština Opštine Kotor smatra da AD „Luka Kotor“, pri postojećoj vlasničkoj strukturi, može dugoročno uspješno obavljati djelatnosti za čije je vršenje osnovana, te da može, takođe uspješno, biti nosilac planirane dogradnje lučke infrastrukture za prihvat i najsavremenijih kruzera, kao i biti pokretač privrednog i ukupnog razvoja Opštine Kotor sufinansiranjem izgradnje najznačajnijih infrastrukturnih objekata u Gradu. S toga, SO Kotor insistira na održavanju većinskog vlasništva Opštine Kotor u AD „Luci Kotor”  .
 3. Imajući u vidu da je AD „Luci Kotor“ 15. maja 2015. godine isteklo važenje Ugovora o korišćenju morskog dobra sa JP Morsko dobro, kao i da u Zakonu o lukama postoje nejasnoće u dijelu koji se odnosi na dodjelu koncesija za korišćenje luka, koje, iz navedenih razloga, u ovom slučaju ugrožavaju državni interes, Skupština Opštine Kotor podržava  Prijedlog zakona o dopunama Zakona o lukama, koji su Skupštini Crne Gore predložili poslanici SDP CG i LP CG i poziva sve poslanike u Skupštini Crne Gore da podrže predložene dopune Zakona.
 4. Skupština Opštine Kotor će, ukoliko Skupština Crne Gore ne usvoji predloženi Zakon o dopunama Zakona o lukama i ukoliko se AD „Luci Kotor“ ne dodijeli prioritetna koncesija, donijeti odluku o raspisivanju referenduma, kako bi se građanima Kotora dala prilika da se izjasne o ovom, za njih i njihov grad, pitanju od vitalnog značaja.

19 KOMENTARI

 1. Gospodine Administratore Skala radija, što je razlog neobjavljivanja našeg saopštenja? Istina, možda? Možda treba da postanemo Unija… pa da objaviite?

 2. E ovakve štetočine poput Altaira nema ni jedna opština na svijetu. On je mali sitni manipulator koji imitira jadne imitatore iz Skupštine, lidere nekakvog Fronta koji mrze i sebe i sve druge. To je takav soj. Mrze Mila Đukanovića i to im je jedini radni zadatak. Ništa drugo ne umiju ni oni ni mali Altair.

 3. Altaira čuvenoga dobrotskog taksi moliglotu mrvicama plaćaju da ih brane.Samo on i njemu slični vide prodaju luke. Niko drugi živi. Ne brani on i oni interese luke i grada Kotora nego pojedinaca koji su se dobro napunili a gradu odmjerili od šake do lakta. Predmet nije prodaja nego promjena rukovodećeg kadra jer su radili mngo stvari koje ne valjaju. Altair ih brani i ovu grupicu navodnih političara koji su ćutali mnogo godina. Povraća mi se od lažnih patriota. Teško toga koga oni brane a pokažite mi koga su to odbranili.

  • Ispravno…”Ne brani on i oni interese luke i grada Kotora nego pojedinaca koji su se dobro napunili a gradu odmjerili od šake do lakta.”

 4. Tek sada i običnom puku postaje jasno zašto je prije
  nekoliko godina u kuhinji DrPS-a kreirana
  nekakva institucija LUČKA UPRAVA.
  Znali su DrPSovci i tada da Kotor neće lako predati
  jedinu vrijednu imovinu Familiji i kumovima, da će biti otpora.
  I Bog stvori Lučku upravu…
  Sve luke i lučice na CG obali, potpisnice dokumenta sa L.U., više
  se ne pitaju o svojoj imovini više nego pijan svog šešira.
  Pita se grad pod Goricom.
  Ostade samo Luka Kotor.
  Dakle, treba slomiti grad Cattaro za lične interese pomoću
  glasačke mašinerije.
  A Turcima to nije pošlo za rukom 1657.god.(!)

 5. Krempite koje pravim ne mogu zamazat oci narodu kotorskome! Treba mi neki jaci sastojak da metnem.

 6. Kao i ogromna većina građana, nijesam upućen u sve
  igre, mahinacije, podvale i nadmudrivanja oko prodaje, predaje
  ili privatizacije jednog lijepog i perspektivnog privrednog
  subjekta naše Opštine. Jasno je samo da je u
  pitanju perfidna igra, da se neki KUM na kvaran
  način dočepa vrijedne imovine.
  Zar se u ovih 25 godina nijesmo bezbroj puta uvjerili u to?
  NE – privatizaciji Luke KOTOR!
  Bar NE dok to organizuje DPS.

 7. Ne treba nama ni koncesija ni prodaje . Luka odavno nije mjesto za građane . Odavno nije naša.Pitam vas gospodo iz SDP gdje ste do sada bili. Godinama je Luža zapatana i nema pristupa. Od kada je zabranjen đir do lanterne i od kada je zagrađena. Malo im je bilo pa su gradili na sred Luže zgrade. Što onda nijeste zvali narod i raspisivali referendume. Čista politika. Ludome je jasno. Pozdravio vas je Krivokapić s Peluzice kojega tjelohranitelji čuvaju i u more. On jako voli svoj Kotor. Luku da i treba da je voli i obožava od nje je imao koristi.Sve se zna. Što ne rečete punu istinu. Izmanipulisani ste!

 8. “…nakon “kolateralne štete” koju je skupo platila Opština Kotor ’90-tih godina, gubeći Jugooceaniju Kotor, zatim sulude privatizacije Jugopetrola 2001. godine – “zlatne koke” za budžetske prihode na svim nivoima, zatim dopuštanja promjene sjedišta ove kompanije, Kotorani ne smiju dopustiti i privatizaciju Luke Kotor”.
  Vijesti 22. 7. 2015.

 9. Bogati… GDJE SU NOVCI OD LUKE a.d.? Kojim kanalima odlazi novac? Kojim firmama se omogucuje privilegovano poslovanje? Za ciji interes radi firma? Ko iz Opstine (u ime oca i sina) protezira odredjene privatnike?
  U ime oca i sina i U IME NARODA neka drzavni tuzilac preduzme zakonom predvidjenje radnje ako smije. Mozda drzavnom tuziocu to nije nadleznost ili u opisu radnog mjesta!

 10. Uvijek sam na SDP gledao kao na “kombi partiju” i jednog
  od učesnika koji “drži vreću”. Ali, kad je u
  pitanju tzv. “privatizacija” Luke Kotor, odlučno
  treba podržati Ranka. Ne dozvoliti da kumovi
  Familije budzašto dobiju jedini vrijedni privredni
  resurs Kotora.
  Kao što “privatizovaše” Trajekte.
  Pučanstvo mora biti svjesno jedne gorke činjenice: Što
  je dobro za DPS i njegov vrh, katastrofa je za
  državu Crnu Goru i ogromnu
  većinu njenog pučanstva.
  Dakle, veliko NE, NE, NE… privatizaciji Luke Kotor
  u aranžmanu DrPS-a!!

 11. Ko zbori o prodaji Luke. Mislim da neke ovđe nešto drugo srbi pa se dobro je neko reko prebacuuje sva pažnja na koncesiju, prodaju itd.
  Klasična zamjena teza.

 12. Zakon o Koncesijama ne poznaje izraz “prioritetnu koncesiju”.

  Član 2 (1) Koncesije se daju pod jednakim, transparetnim i nediskrimininatorskim uslovima za korišćenje prirodnih bogatstava, dobra u opštoj upotrebi i drugih dobara od opšteg interesa, obavljanja djelatnosti od javnog interesa i obezbjeđivanja razvoja i funkcionisanja infrastrukture.
  Član3 (1) Davanje koncesija zasnica se na načelima: transparentnosti, nediskriminacije i konkurentnosti.

 13. Neka uspješni dokažu uspjeh na djelu. Zašto ne poštuju zakon o lukama? Zašto su dospjeli kod državnog tužioca?Đe su im bove, prolaz za turiste prije svega , đe i kako naplaćuju vez. Ko im je dao dozvole za gradnju kašuna na Lužu i zgrade u talijanskom parku, zašto im se za malo nasukao brod? Dil sa Montenegrošoreksom? gužva i tuča sa taksistima , autobusi u kolonu za ulaz u luku bez reda i načina.Kolike su im plate i koliko honorari Bordu direktora itd itd.koga sve filuju da za njih rade?

 14. Pušti me(vakat je?!) da i ja bačim -jednu jedinu ciglu- žanago ti velju…ISTINU? NIESTE se gospodo “konsultovali sa narodom”-kad ste im prevrtali domovinu “prije četvrt vijeka na pravoj strani vaše sramotne istorije”-upravo vi predlagači-(nečesovog”referenduma”)-oriđinali-potomci “Prve narodne sloge” na/sa “dana žena” 1942-podpisane na Cetinje-danas ad portas… diljem Montenegra…?! Dosta je bilo špulja-puštite malo i narod da odane-ka vi gospodo ….! Svih vjera i nacija-promjenjivih jezičina-ovisne o interesima vašije gu…..!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].