Saopštenje predstavnika manjinskih partija potpisnicima inicijative za razgovore o Vladi narodnog jedinstva

0
zgrada Vlade Crne Gore

Rukovodstva naših partija su pažljivo razmotrili ponudu za razgovor o Vladi narodnog jedinstva koja je dostavljena  klubovima poslanika i sa zajedničkog sastanka svih predstavnika manjinskih partija: Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force i Albanske alternative,  dostavljamo vama i javnosti sljedeće saopštenje:

-Partije manjinskih naroda, kao autentični i legitimni zastupnici svojih nacionalnih zajednica, otvorene su za demokratski dijalog sa svim političkim subjektima u Crnoj Gori, u cilju unaprijeđenja političkog ambijenta i posebno oko prioritetnih pitanja važnih za ekonomski i društveni razvoj države Crne Gore, te njenih evropskih i NATO integracija.

Tema Vlade narodnog jedinstva ili prelazne Vlade, ne nalazi se trenutno među prioritetnim pitanjima naših politika, niti može imati prednost u odnosu na ključne prioritete među kojima su: ekonomska stabilnost i regionalni razvoj, te evropske i NATO integracije naše države.

Smatramo da je aktuelna koaliciona Vlada, izabrana krajem 2012. godine, na sredini svog mandatnog perioda, te da posebno u ovoj godini, kada očekujemo pozivnicu za NATO, mora biti posvećena  jačanju stabilnosti, izgradnji institucija i  reformama,  ključnim preduslovima  za ulazak u atlanske integracija, što nam je strateški i dugoročni interes.

Ovdje posebno imamo u vidu da se, među potpisnicima inicijative o Vladi narodnog jedinstva nalaze vrlo raznorodni politički subjekti koji se i svojim programima i djelovanjem, na različit način, odnose prema navedenim prioritetima.

Takođe, i nedavni događaji, ali i neka ranija dešavanja, ukazuju na to da su određeni politički subjekti i njihovi predstavnici, unutar opozicije, iskazivali veoma oštre stavove prema nekim važnim pitanjima za manjinske narode,  iz bliže ili dalje prošlosti, kao i visokim državnicima, našim sunarodnicima iz susjednh država, a pojedinci iz vrha opozicije i učestvovali na protestima, prilikom njihovih posjeta Crnoj Gori.

Smatramo da su nabrojani razlozi dovoljni da, uz potpuno uvažavanje potpisnika predmetne incijative, konstatujemo da pitanje Vlade narodnog jedinstva ne može biti trenutni prioritet politike manjinskih naroda, već da postoje mnoga druga otvorena pitanja o kojima možemo razgovarati i kroz dijalog dolaziti do modela  saradnje koji će smanjivati naše političke razlike, a povećavati našu ukupnu posvećenost izgradnji Crne Gore, kao višenacionalne zajednice, slobodnih građana i ravnopravnih naroda, na putu jačanja evropskih integracija i učlanjenja u NATO alijansu.

S poštovanjem,

Almer Kalač, šef poslaničkog kluba BS

Genci Nimanbegu, poslanik Force

Nik Đeljošaj, poslanik Albanske alternative

Ljerka Dragičević, poslanica Hrvatske građanske incijative

(www.radiodux.me)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]