Saradnja kotorskog Instituta za biologiju mora i moskovskog Univerziteta Vite

0
nakon potpisivanja sporazuma

Mirko Đurović

Mirko Đurović

Sporazum o saradnji Univerziteta Crne Gore i Moskovskog Univerziteta “Vite” juče u Podgorici su potpisali rektori Predrag Miranović i Aleksandar Semonov.

Cilj sporazuma po riječima Mirka Đurovića direktora kotorskog Instituta za biologiju mora, je jačanje saradnje između dva Univerziteta, kao i buduća razmjena njihovih studenata.

Takođe je potpisan i sporazum o naučno tehnološkoj saradnji između kotorskog Instituta za biologiju mora i moskovskog Univerziteta, a prvi korak početka saranje je naučna konferencija koja će se održati u septembru u Podgorici.

Konferencija će okupiti domaće naučnike i naučne radnike sa moskovskog Univerziteta, sa ciljem razmjene iskustva u istraživanju mora sa akcentom na Jadransko more, rekao je Đurović za Skala radio.

On je podsjetio da će Institut za biologiju mora sjutra u okviru redovnih aktivnosti na sprovođenju monitoringa ribarskih resursa na području Bokokotorskog zaliva, izvšiti ispitivanje stanja demerzalnih vrsta riba, rakova, glavonožaca i kompletnog zoobentosa na području kotorskog i risanskog zaliva i to dva poteza na liniji Ljuta-Perast-Ljuta i dva poteza u pravcu Perast-Risan-Perast.

Jednodnevno ispitivanje će se uraditi sa pridnenom mrežom – kočom, uz odobrenje Minstarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a na zahtjev Instituta za biologiju mora u cilju sakupljanja naučnih podataka.

Stoga se obavještavaju registrovani ribari da sjutra ne bacaju mreže stajaćice na području oba zaliva, kako bi omogućili nesemtano obavljanje naučno istraživačkog kočarenja.

Đurović je podsjetio da je poslednje ispitivanje ove vrste na području Bokokotroskog zaliva urađeno još davne 2000. godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]