Savjeti logopeda: Pričajte sa djecom, uskratite im mobilne telefone

0

 

Često roditelji ne primjećuju kašnjenje u razvoju govora tokom najranijih faza djetetovog života. U takvim situacijama članovi porodice i rođaci ih obično smiruju i savjetuju da ima pregršt sličnih primera, te da treba da sačekaju dok dijete ne napuni dvije, tri godine…

Logoped Dušica Šćepanović za FOS govori o ovim dilemama roditelja, ali otkriva i korisne savjete kad djetetu treba pomoć stručnjaka, šta ukoliko dijete ne izgovara pravilno određene glasove…

Da li su pogrešni stavovi roditelja čija djeca kasne sa govorom poput: “Bitno je da razumije šta mu se kaže“, “Zašto ga tjerati da govori kad neće“, “Dječaci obično progovore kasnije…“?

Naša sagovornica navodi da je najbitnije da vrijeme koje roditelji provedu sa djecom bude funkcionalno, te da djetetu treba što više da se priča i da mu se objašnjavaju pojmovi.

A kada je u pitanju mentalitet roditelja…

Kad je pravo vrijeme za logopeda?

Dijete uči na osnovu modela, a ono što je veoma bitno za govor jeste imitacija jer dijete uči imitiraući svoje roditelje.

“Ako dijete gleda mamu kako kuva ručak, ono će je oponašati i uporedo će razvijati govor i razmijevanje, međutim ako djetetu date telefon i ne komunicirate sa njim, ono će samo gledati slike i stagniraće. Gdje god da odemo, vidimo mame koje piju kafu, a djeca drže mobilne telefone… Dosadašnja praksa je pokazala da roditelji često idu linijom manjeg otpora, lakše im je da dijete gleda crtani dok oni obave određenu aktivnost, ili djetetu od tri godine daju cuclu i samim tim ga sputavaju da govore”, kaže naša sagovornica.

A kad je vrijeme za logopeda?

Šta ukoliko dijete ne izgovara pravilno određene glasove?

Mališani ponekada govore nerazgovjetno.

Koliko god nam to bilo simpatično, ukoliko se taj način izgovaranja glasova nastavlja, trebalo bi da posjetimo logopeda, jer je problem sa govorom u direktnoj vezi s motorikom. Što se problem ranije prepozna, brže će biti riješen.

A naša sagovornica objašnjava kako dolazi do ovog problema…

 

Šćepanović navodi da i da je krtični period ukoliko je dijete napunilo tri godine a još uvijek ne priča, te da je to gornja starosna granica kada roditelji obično potraže pomoć logopeda. Međutim, kaže da bi bilo puno bolje da roditelji problem prepoznaju i ranije, te da se djetetu pruži pomoć na vrijeme.

Najzahtjevnija za rad su djeca koja ne razumiju, ne pričaju i koja imaju probleme u ponašanju. Naša sagovornica navodi da je kod te djece potreban timski rad više stručnjaka.

U svakom slučaju, uspjeh u prevazilaženju problema sa govorom zavisi od individualnih sposobnosti djeteta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].