Savković-Vukčević: Skrnavljenje groba Arsenija Plamenca nastavak anticrnogorskog strateškog djelovanja

0
Nela Savković Vukčević

Skrnavljenje groba crnogorskoga mitropolita Arsenija Plamenca nastavak je anticrnogorskog strateškog djelovanja, poručuje Nela Savković-Vukčević, kandidatkinja za poslanicu liste „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović

Već i kratko poređenje ovoga sa nekim od prethodnih sličnih događaja jasno osvjetljava tradiciju ponižavanja crnogorskih svetinja, smatra ona.

“Jovan Plamenac raskopao je grob mitropolita kako bi našao episkopske simbole – mitru i panagiju i uredio ga.

Obrazloženja koja je dao o namjeri da se pobrine za bolji izgled groba, način “istraživanja”, te ideološki profil Jovana Plamenca, podsjećaju na metod rada sveštenika Cetinjskog manastira Komljenovića, koji je 1986. rušio sarkofage knjaza Danila i Velikoga vojvode Mirka, preturajući kosti i izbacujući predmete.

Reagovali su tada crnogorski intelektualci, komisija je bila na terenu, Komljenović je osuđen, a Srpska crkva pravdala se da se kroz nedjelo jednog sveštenika ne može suditi crkvi. Zašto je, međutim, Komljenovića dovela u Cetinjski manastir, iako je prethodno kažnjavan za razaranje grobova boraca NOR-a i promociju četništva, nije rečeno.

Koliko je neprocjenljivih dokaza crnogorske posebnosti nestalo iz riznica naših manastira i crkava – ne zna se. Samo 1983. odnijeto je 17 panagija crnogorskih mitropolita.

Brojni crnogorski stvaraoci u nauci, kulturi, politici, medijima, decenijama su ukazivali na kontinuitet posrbljavanja, ulogu Srpske pravoslavne crkve i krivotvorenja crnogorskih svetinja u sredstvo velikosrpske političke borbe protiv nas. Vrijeme je da ih čujemo i svetinjama vratimo mir”, poručuje Savković-Vukčević.

antenam

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]