Savović: U igri nekoliko modela organizovanja nastave

0

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović rekao je da se u uslovima pandemije ne smijemo praviti da je stanje redovno, te da bi najbolje bilo da se nastava održava u učionicama u trajanju od 45 minuta.

Očigleno je, smatra on, da će cijela školska godina proteći sa skraćenim časovima.

On je za TVCG rekao da će se, nažalost, ostvariti njihov strah da je ova školska godina manje više dovedena u pitanje sa odlaganjem početka u septembru.

“Na početku drugog polugodišta, naša je ocjena, vanrednim naporima prosvjetnih radnika, koji su ne pitajući za uslove pod kojima rade, izlažući se zdravstvenom riziku ostvarili sve zacrtane ciljeve i priveli polugodište uspješno do kraja”, rekao je Savović.

I na početku ovog polugodišta, kako je rekao, imaju iste zahtjeve koje postavljaju Ministarstvu prosvjete, nauke i sporta.

“A to je da definišemo uslove pod kojima ćemo da uđemo u učionice mi i naši učenici. Plašim se da nije zrela ta atmosfera i da nijesmo došli do osnovnog načela vaspitno-obrazovnog procesa. Ne može se očekivati od samog ministarstva, pa ni od prosvjetnih radnika da oni definišu uslove i strategiju. To treba da radi čitavo društvo”, smatra Savović.

U saznanju je, kaže, da je prema upravama škola upućeno nekoliko modela organizovanja nastave. 

“Treba imati na umu da u Crnoj Gori ima škola sa manjim brojem učenika, i dobro je što će te škole moći slobodno da izvode nastavu. Ali, za ostale škole su u opticaju dva modela. Jedan je da se izvodi nastavi pod striktnim nadzorom i primjenom zdravstvenih mjera. Da se rad organizuje u dvije grupe istog dana. Drugi je model je da se opet odjeljenja dijele u grupe, ali bi se nastava izvodila na nedjeljnom nivou. Jedne nedjelje bi išla jedna grupa, a druge nedjelje druga grupa”, rekao je Savović.

Pozvao je na dogovor kako da se plati minuli prekovremeni rad prosvjetnih radnika, ali i da se dogovore za naredni period.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].