Savremena dostignuća u prevenciji i liječenju bolesti zavisnosti u trodnovnoj školi u Kotoru

3
sa otvaranja Međunarodne škole

Škola bolesti zavisnosti

U kotorskom hotelu “Cattaro” danas je sedmu Međunarodnu specijalističku školu “Savremena dostignuća u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji bolesti zavisnosti”, otvorio Zoran Kostić, sekretar Ministarstva zdravlja.

On je kazao da problemi bolesti zavisnosti poprimaju globalne razmjere, pa stoga svako društvo ima obavezu da mobiliše sve raspoložive kapacitete kako bi se suprotstavljalo ovom izazovu.

Podaci kancelarije za drogu i kriminal UN i Svjetske zdravstvene organizacije govore da na globalnom nivou ima oko dvije milijarde korisnika alkoholnih pića, oko 1,3 milijarde korisnika duvanskih proizvoda i oko 180 milona korisnika droge, uz još oko 25 miliona koji boluju od zavinosti od droga.

Oko 2,5 milona ljudi godišnje umire od posljedica povezanih sa alkoholom.

Ukupan broj osoba u Crnoj Gori koje su se javile ljekaru zbog alkoholizma ili upotrebe droge je bio 552 u 2011, a godinu kasnije bilo je 546 pregleda na primarnom nivou zbog mentalnih poremećaja uzrokovanih alkoholom i 536 pregleda usljed upotrebe droge.

Od početka primjene terapije metadonom 2005. godine, kroz program je prošlo više od 400 klijenata u tri centra u domovima zdravlja Podgorica, Berane i Kotor, kazao je Kostić.

On je istakao da je Ministrastvo zdravlja  postiglo zapažene rezultate u oblasti sprječavanja zloupotrebe  droga kao konkretnoj pregovaračkoj oblasti  u poglavlju 24 i učestvuje u radu Savjeta Evrope, Evropske agencije za droge, kancelarije UN za drogu i kriminal.

Pozdravljajući eminentne predavače, u ime domaćina dr Dragan Čabarkapa, direktor Psihijatrijske bolnice u Dobroti je istakao značaj organizovanja ove škole, posebno kada se ima u vidu da su bolesti zavisnosti jedna od najtežih pošasti savremenog doba.

Evropski centrar Univerziteta za mir i razvoj UN sa sjedištem u Beogradu više od 20 godina je prisutan u CG i stvara ambijent za stalna stručna usavršavanja zaposlenih u zdravstvu.

Predavači ove trodnevne škole u Kotoru su najeminentniji poznavaoci iz oblasti bolesti  zavisnosti iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Kragujevca, Sarajeva, Niša, Novoga Sada, podsjetio je Čabarkapa.

Crnu Goru predstavlja prim. dr Marina Roganović, koja će održati predavanje “Recidivi zavisnika od alkohola i opijata-kako ih prepoznati i prevenirati”.

”Od kada smo svi shvatili da se bolesti zavisnosti ne događaju nekome tamo, nego našoj djeci, razgovori o neophodnosti prevencije i valjanog liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije moraju biti na najvišem stručnom nivou. To predstavlja neophodnost regiona, a ne samo pojedinačnih država. U tom smislu škola daje popravljanju kvaliteta života svima koji imaju problema sa bolestima zavisnosti, njihovim roditeljima i čitavom društvu”, kazala je prof. dr Slavica Đukić Dejanović iz Beograda.

Očigledno je da sve ono što kada su u pitanju bolesti zavisnosti muči jednu državu ili okruženje, muči i jedan široki krug, riječi su prof. dr Petra Nastasića čije je predavanje vezano za karakteristike porodice sa adolescentnim zavisnikom.

Prof. dr Zoran Zoričić iz Zagreba takođe ističe da su problemi zajednički i da se prate tretmani bolesti zavisnosti, objektivne teškoće koje ministrastva u regionu imaju sa finansiranjem.

“U ovu školu niko, nikoga nije došao učiti, već smo svi zajedno došli učiti jedni od drugih i razmijeniti iskustva“, poručio je Zoričić.

Školu u Kotoru organizuje Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija u saradnji sa ministrastvima zdravlja Crne Gore i Srbije.

učesnici Škole

3 KOMENTARI

  1. Jaoj mene ,prvo ova Slavica treba da se lijeci od psihijatrijskih bolesti pa onda nekome da drzi predavanja.Na sto smo spali da nam ova SPSovka iz Srbije drzi predavanja, veliki strucnjak iz KRAGUJEVAC. Lijecila bi l;jude bila u nauci a ne u politici tolike godine. Ne ide nikako dobar lijecnik i pusta politika…

    • Jadna kalašturo, ko si ti da daješ ocjene i baljezganja o nečijem znanju i stručnosti? I to o naučnoj dosciplini o kojoj pojma nemaš.
      Problem ti je očito samo što je gospođa iz Srbije.
      Ti bi urgentno trebala posjetiti Specijalnu bolnicu u Dobroti i kod eminentne doktorke svjetskog renomea potražiti lijeka svojoj boljki.

  2. I Slavica Djukic Dejanovic, i pre i posle nje – nije pitao primera radi u anketi: “Da li bi ste se radije lecili nekim drugim lekom?” ili makar “Da li imate nuspojave od uzimanja leka metadon, i koji su?” – jer ima nas oko 35% koji ne reagujemo na metadon onako kako bi trebalo. 242 klijenta met. centra Novi Sad, u nezvanicnoj anketi reklo je da podrzava otvaranje PRVE ( a CGsa stanovnicima kao NS odavno vec ima) DROP-IN sobe, te tako isto podrzava i snazno se bori sa nuspojavama leka koji im je JEDINI na raspolaganju. Dakle, nakon toga- pitali smo sta predlazete? – Receno nam je u 86% slucajeva: “Terapija Sporo Opustajucim Morfinom kao sto je to u Bugarskoj – SUBSTITOL kapsule, ili ono sto nam je dostupno: JURNISTA kapsule.” i 14% smatra da bi terapija D.A.M (diacetyl-morphine) i drop-in prostorije doprinele da se narkomanija skolini sa ulica, i da dileri vise ne profitiraju vec DRZAVA; te da nelegalne trgovine uvede u legalne tokove i “skrati” tamo gde treba; a tamo gde ne: regulise ( kod osoba sa F11.2 isl…)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].