SDT istražuje da li je Kovač zloupotrijebio službeni položaj

0

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet po osnovu prijave OTP banke protiv bivšeg izvršnog direktora CKB Pala Kovača, potvrđeno je Pobjedi u SDT-u.

Portal Aktuelno je prošlog mjeseca počeo da  objavljuje feljton o malverzacijama u CKB banci, u kojem je bilo riječi i o sumnjivim poslovima Kovača. O toj temi biće riječi i u narednim nastavcima.

Postupak izviđaja je u toku, a iz tužilaštva nijesu saopštili ko je zadužio ovaj predmet, kao ni do kojih se saznanja došlo.

– Više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka – kazali su Pobjedi iz SDT-a.

OTP sumnjiči Kovača da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju u dijelu nevršenja svoje dužnosti, zbog čega je CKB banka pretrpjela značajnu finansijsku štetu.

Krivična prijava protiv Kovača uslijedila je nakon interne istrage koju je sprovela CKB banka poslije otkrića da je 14 miliona eura nestalo sa računa 200 klijenata. On je prvi član top menadžmenta koji je pozvan na odgovornost u ovom slučaju. Kovač je u septembru prošle godine razriješen dužnosti izvršnog direktora najveće banke u Crnoj Gori, a naslijedio ga je Tamaš Kamaraši.

Pronevjeru novca CKB je otkrila u februaru, kada je uočena zloupotreba položaja dijela zaposlenih u filijalama u Baru i Podgorici. Oni su tada podnijeli krivične prijave protiv dvoje zaposlenih, a prijavljena je i direktorica filijale u Baru. Zloupotrebe su dominantno zabilježene u sektoru privatnog bankarstva.

Kovač je preuzeo CKB u aprilu 2017. godine, nakon što je 18 godina proveo u OTP grupi. Rukovodio je pripajanjem CKB i Podgoričke banke.

Nakon što je izašao iz CKB-a posao je našao u državnom Montenegro Worksu, firmi čije je osnivanje pokrenuo bivši ministar finansija Milojko Spajić, sa namjerom da kontroliše poslovanje svih državnih preduzeća i objedini ih u holding. Kovač je član borda direktora Montenegro Worksa.

On se nije oglašavao povodom prijave koju je protiv njega podnijela OTP banka, niti nakon pisanja portala Aktuelno.

aktulno

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]