SDT izviđa zaduženje od 750 miliona eura i likvidaciju Montenegro Airlinesa

0
Specijalno državno tužilaštvo

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj zbog zaduženja od 750 miliona eura i objavljivanja likvidacije Montenegro Airlinesa.

Više nevladinih organizacija podnijelo je SDT krivične prijave protiv dijela članova Vlade premijera Zdravka Krivokapića u vezi sa tajnim zaduženjem i protiv tri člana Vlade zbog objavljivanja likvidacije Montenegro Airlines-a na konferenciji za novinare.

“Povodom Vašeg pitanja obavještavamo vas da je postupak izviđaja u navedenom predmetu u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, saopšteno je kratko CdM-u iz SDT-a.

NVO Montenegro International zahtijevalo od Specijalnog državnog tužilaštva da pokrene istražni postupak protiv ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića povodom informacije o emisiji obveznica i zaduženju države Crne Gore u visini od 750 miliona eura.

Ova NVO traži od Specijalnog tržavnog tužioca da u skladu sa nadležnostima ispita na osnovu kojeg zakona se nova Vlada zadužila 750 miliona eura, preko koje banke i brokera je odrađena ova emisija (s obzirom na činjenicu da je i sam ministar u tom poslu, kako se navodi u biografiji aktuelnog ministra), kao i da li je ministar Spajić imao aranžmane u vezi ove emisije i prije imenovanja.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo je Agenciji za sprečavanje korupcije izjašnjenje i prateću dokumentaciju o zaduženju Crne Gore za 750 miliona eura emisijom državnih obveznica, objavili su mediji.

Agencija je pokrenula postupak za utvrđivanje mogućeg ugrožavanja javnog interesa u slučaju zaduživanja države i da je tražila izjašnjenje premijera Krivokapića.

Vlada je emitovala državne obveznice samo dva dana pošto je konstituisana 9. decembra prošle godine, i još uvijek nije objelodanila odluku o zaduženju, iako su je odmah tražili poslanici Skupštine Crne Gore.

Podsjećamo da je Krivokapić saopštio da su tu odluku pripremali tajno, jer su se bojali opstrukcije.

Poslanici opozicionih partija SDP i SD Raško Konjević i Damir Šehović zahtijevali su parlamentarnu istragu zbog ovog zaduženja, koja je dogovorena za ovaj mjesec.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].