Šehović: Staćemo na kraj zloupotrebi djece u školama

0
Damir Šehović

Malo što može biti uporedivo sa sumanutom potrebom da djeci, daleko od očiju javnosti, perfidno i sistematski, umjesto znanja usađujete podjele, razdor i mržnju. To je jednostavno neoprostivo, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović u parlamentu, odgovarajući na poslaničko pitanje.

“Koristiti svoje vrijeme u školi i čast koju imate kao nastavnik, na način što ćete pokušati da najmlađe indoktrinirate, zbunite i zadojite antagonizmima je nepojmljivo svakom mislećem čovjeku.Upravo zato takav vid prekršaja zaslužuje stroge sankcije i nećemo se libiti da ih sprovedemo, ako vidimo da neko, umjesto da obrazuje djecu, radi u korist njihove štete”, naveo je Šehović.

Kako je dodao, svaki prekršaj zaposlenih u prosvjeti će se tretirati u zavisnosti od težine pojedinačnog postupanja i slučaja, a svako neprimjereno i neumjesno javno iznošenje ličnih stavova na neku od aktuelnih tema može imati za posljedicu sankciju.

“Zloupotreba u školama djece kojoj bi trebalo da ste drugi roditelj, uporediva je sa malo čime i staćemo joj na kraj. U krajnjem, sama činjenica da se neko usudi na takva postupanja usred škole, čini te slučajeve ozbiljnim sistemskim pitanjima, a ne samo ličnim izgredništvom”, podvukao je ministar.

On je odgovarao i na pitanja u vezi s planiranim procesom digitalizacije u obrazovanju vrijednim više stotina hiljada eura.

“Mi u Ministarstvu prosvjete tačno znamo što je digitalizacija, a to nije ostavljanje djece satima pred ekranom. Digitalizacija, na ovakav način kako je mi planiramo, znači bolje znanje kroz bolje približavanje gradiva. Digitalni udžbenici koji se planiraju biće besplatni, biće dopuna štampanim udžbenicima i biće u saradnji i pod brendom National Geographic-a i nekih od najvećih TV kuća”, kazao je Šehović.

Naveo je i da je, za početak, planirana digitalizacija udžbenika za prvi razred iz sljedećih nastavnih predmeta: Crnogorski – srpski, hrvatski i bosanski jezik i književnost, Priroda i društvo, Matematika, Muzička kultura i Likovna kultura.

Dodatno, u skoro 300 objekata osnovnih škola Ministarstvo će, investicijom od 700.000 eura, obezbijediti adekvatnu internet konekciju, te računarsku opremu i lokalnu računarsku mrežu unutar objekta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.