Sekulić: EPCG grupa u minusu od 100 miliona eura

0

Dragica Sekulić(Foto: Pobjeda)

Način kako se upravlja preduzećima iz EPCG grupe (Elektroprivreda, CEDIS i Rudnik uglja) vodi do potpunog urušavanja energetskog sistema Crne Gore, upozorila je Dragica Sekulić (DPS), koja je bila ministarka ekonomije od 2016. do decembra 2020. godine. Prema njenim procjenama, u ovom trenutku preduzeća EPCG grupe su u minusu od 100 miliona eura.
Poslovanje
“Smatram da rezultatima sadašnjeg menadžmenta preduzeća iz EPCG grupe treba da se bavi tužilaštvo i da u načinu na koji oni upravljaju ovim državnim preduzećima postoje elementi krivičnog djela”, kazala je Sekulić Pobjedi.
Predsjednik borda EPCG je Milutin Đukanović (DF), a izvršni direktor Nikola Rovčanin (Demokrate). Direktor Rudnika uglja je Milan Lekić (DF), dok je predsjednik borda Dušan Janjušević (Demokrate). Direktor CEDIS-a je Vladimir Čađenović (Demokrate), dok je na čelu borda Rajko Radošević (DF).
Sekulić navodi da odgovornost menadžmenta EPCG, CEDIS-a i RUPV treba preispitati zbog masovnog političkog zapošljavanja i drastičnog povećanja troškova po tom osnovu, pogubnog odnosa prema resursima koji su im povjereni na upravljanje, kao i zbog donošenja nezakonitih odluka.
Kao pogrešne poteze uprava energetskih kompanija navela je i pražnjenje akumulacionih jezera, prodaju električne energije po cijeni nekoliko puta nižoj u odnosu na onu po kojoj se kupuje. Sekulić smatra i da se katastrofalno upravljalo resursima Rudnika uglja, te kao pogrešne poteze rukovodstva pljevaljske kompanije navodi kupovinu mehanizacije za ljekovito bilje ,,umjesto da rade na obezbjeđivanju eksploatacionih polja“, kao i prodaju uglja Elektroprivredi Srbije ispod cijene.
“U CEDIS-u je takođe bilo masovnog političkog zapošljavanja, a menadžment te kompanije je donio vrlo upitne odluke u slučaju kupovine električne energije”, rekla je Sekulić.
Ona nije htjela da komentariše u ponedjeljak objavljeni autorski tekst predsjednika Borda EPCG Milutina Đukanovića.
“Neću da komentarišem promotivne autorske tekstove Milutina Đukanovića. Umjesto toga, pozivam tužilaštvo da ispita kome, kako i po kojoj cijeni se rasprodaju energetski resursi ove države i na koji način se krčmi imovina naših preduzeća”, poručila je Sekulić.
Željezara
Osvrnula i na najavljenu kupovinu Željezare od strane EPCG.
“Traži se da tu odluku donese Skupština akcionara EPCG, jer je odlučeno da odbor direktora prenese svoje nadležnosti na skupštinu akcionara kako bi se sakrili iza te odluke”, kazala je Sekulić i upozorila da se u kupovinu željezare ide bez analize i biznis plana, kao i bez apsolutno ikakvog dokaza o isplativosti jedne takve odluke.
Smatra i da je država kupila prošle sedmice akcije EPCG za 15 miliona eura, bez ikakve analize. Sekulić tvrdi da Vlada pri donošenju odluke o kupovini tih akcija nije prikazala istinito u kakvom je stanju EPCG u ovom trenutku.
“Vlada nije ispoštovala nijedan zahtjev iz Zakona o kontroli državne pomoći i mislim da je u pitanju nezakonita državna pomoć budući da odluka nije prošla proceduru koju propisuje zakon, niti je ta odluka prijavljena Agenciji za kontrolu državne pomoći”, istakla je Sekulić i dodala da nije urađena ni analiza koja dokazuje zašto država izdvaja 15 miliona eura za te akcije.
Takođe, prema njenim riječima, nije precizirano koje uslove EPCG treba da ispuni da bi to bila dozvoljena državna pomoć.
“Smatram da će tu Agencija za kontrolu državne pomoći vjerovatno po službenoj dužnosti morati da pokrene postupak. I kupovina željezare je posebna vrsta državne pomoći s obzirom na to da se kupuje imovina preduzeća iz oblasti proizvodnje čelika, koje je u poteškoćama”, saopštila je Sekulić.
Država je u petak na Montenegroberzi kupila 3,34 miliona akcija EPCG za 15 miliona eura, odnosno po 4,49 eura, iako je tržišna cijena bila 3,5 eura. Vlada je prije dvije sedmice dala saglasnost EPCG da proda vlastitih deset odsto akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da ih otkupi, iako bi država u slučaju poništenja tih akcija uvećala svoj vlasnički udio u državnoj elektroenergetskoj kompaniji. Podsjećamo da je EPCG prvih deset odsto otkupljenih akcija od italijanske A2A poništila 2019. godine i na taj način povećala vlasnički udio države u toj kompaniji.
Prema riječima Sekulić, za vrijeme mandata vlade Duška Markovića, kada je ona bila ministarka ekonomije koja je bila zadužena za resor energetike, EPCG je u državni budžet uplatila 260 miliona eura.
“EPCG je za vrijeme mandata vlade Duška Markovića za tri godine imala 100 miliona eura profita”, precizirala je Sekulić.
Zapažanja Milutina Đukanovića
U autorskom tekstu Milutin Đukanović je, između ostalog, saopštio će poslovni rezultat koji je postignut u vrijeme otkad je on na čelu kompanije, biti najbolji u istoriji EPCG, kao i da Crna Gora gotovo nije osjetila energetsku krizu.
Naveo je da su u prvih devet mjeseci kupili 991,37 hiljada MWh i platili i 222,47 mliona eura, a preprodali 907,27 hiljada MWh za 164,33 miliona eura. Zaključno sa septembrom, ukupni minus u trgovini iznosiće 58,14 miliona eura.
Ocijenio je da se taj rezultat može smatrati potpuno nerealnim za procjenu konačnog poslovanja EPCG u ovoj godini, jer je to period kada su dominantno uvozili električnu energiju.
“Cijene na berzama su neprestano rasle i značajno su bile veće nego u januaru, februaru, martu i aprilu. Možda će neko postaviti pitanje, zbog čega nijesmo čuvali struju iz januara, februara, marta i aprila za maj, jun, jul, avgust i septembar. Odgovor je da je to nemoguće, jer 80 odsto proizvodnje HE Perućice je iz dotoka, koja ide direktno na turbine. Kada bi Slano i Krupac bili 100 posto puni, a HE Perućica radila punim kapacitetom, jezera bi se ispraznila za 25 dana. HE Perućica je maltene protočna elektrana”, poručio je Đukanović.
On je predstavio bilanse na kraju ove godine, ukoliko bi u oktobru, novembru i decembru ostvarili prosječni izvoz i uvoz kao u prethodne tri godine.
“Kupili smo 1,25 miliona megavat sati (MWh) čija je vrijednost 293,13 miliona eura, a prodali 1,46 miliona MWh ukupne vrijednosti 377,63 miliona eura i ostvareni suficit u trgovini bi iznosio 84,5 miliona eura. Običnim građanima ovi brojevi izgledaju nestvarno, što je posljedica velike energetske krize i ekstremnih vrijednosti električne energije na berzi”, objasnio je Đukanović.Izvor: Pobjeda

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]