Sertifikat laboratoriji za opštu biologiju i zaštitu mora

2
Laboratorij za opštu biologiju i zaštitu mora

Mirko Đurović

Mirko Đurović

Kotorski Institut za biologiju mora je nakon veoma zahtjevnog procesa akreditacije uspio da dobije sertifikat od strane Akreditacionog tijela Crne Gore, što znači da će sva buduća ispitivanja, ovaj Institut raditi po međunarodno priznatim standardima.

Akreditacija je takođe važna i sa aspekta povjerenja u ispitivani rezultat, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor Instituta.

“Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode imaće dodatnu težinu i partnerske institucije koji finaniraju istraživanja i ispitivanja Instituta za biologiju mora Univerziteta CG, imaće povjerenje u dobijeni rezultat”, objašnjava dr Đurović.

Osim akreditovanih laboratorijskih metoda, u Institut je uveden i standard 17025 kvaliteta menadžment sistema, što znači da se kompletno poslovanje Instututa za biologiju mora, obavlja po tom međunarodnom standardu.

“Ovo tim prije što kotorski Institut, ima obavezu da obavlja kontrolu, odnosno monitoring kvaliteta morske vode i biomonitoring u ribolovnom moru CG u skladu sa zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi”, navodi Đurović.

On se za pomoć i razumijevanje zahvaljuje Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja koje je participiralo u dijelu troškova akreditacije i ministru Ivanoviću.

On podsjeća i na pomoć resornog Ministarstva kroz projekat MIDAS od 2010. do 2012. godine.

Ovim projektom je urađena rekonstrukcija prvog sprata Instituta i opremljena kompletna mikro-biološka laboratorija sa ciljem da ona postane jedna referentna laboratorija za ispitivanje kvaliteta vode.

Ona će od danas, pa u buduće vršiti ispitivanja vode u cijelom ribolovnom moru CG, a Đurović vjeruje i u priobalnom pojasu.

Sertifikat će svečano uručiti prof. dr Ranko Nikolić, predsjednik Akreditacionog tijela CG koji će objasniti značaj sertifikata za državu i njenu privredu.

2 KOMENTARI

  1. Sta da se ispituje i kakav sertifikat kad je zaljev vec zagadjen toliko kao kondot. Kasno Janko na Kosovo stize, Da se pregrabulja taj glib i taj djubar sa dna zaljeva trebaju vjekovi. Dolje vi je deponija smeca i buvljak podvodni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].